A kisállatok ráadásul nem mindennapi körülmények között léphetnek az örök vadászmezőkre.

A csehországi Žižice autóval egy órára van Prágától, az itt létesült Drnov Légvédelmi Terület a főváros védelme érdekében épült bunkerrendszert rejt, ahol ma egy hidegháborús múzeum működik. A legnagyobb földalatti komplexum mellett a területen több kisebb bunker is található  – ezek egyikében jött létre a Věčná loviště (vadászmezők) nevű kisállat krematórium, ami jóval inkább hasonlít egy művészi installációra, mint egy rideg épületre, amire funkciójából asszociálnánk.

A vadregényes táj első pillanatra rabul ejti az idelátogatót. „Talán egykori katonai múltja miatt van, hogy a természet látszólag érintetlen bármilyen emberi beavatkozástól. A bokrok és a fák egymásba kapaszkodva küzdenek a térért és a fényért” – olvasható a tervező Petr Hajek Architekti leírásában.  "Mi pedig igyekeztünk egy olyan megoldást találni, ami megőrzi ezt az egyedülálló légkört”.

A különleges hatást a tájba épített hatalmas tükörfallal érték el, melynek tükröződései hangsúlyosabbá teszik a természet jelenlétét. A több mint 6 méter magas és 11 méter hosszú tükörfal, mintha egy másik dimenzióba vezető kapu lenne, ami természetesen utal az épület funkciójára. Felülete kis hatszögletű darabokból épül fel, így az előtte állók elmosódott képét tükrözi vissza, ami szintén a múlandóságot juttatja eszünkbe.

„Az így kapott kompozíció talán közelebb áll egy műalkotáshoz, mint egy építészeti tárgyhoz. És ez nem is véletlen – a tervezést Anish Kapoor és Richard Serra szobrai ihlették” – írják.

A hatszögletű tükrök fémbevonatú polikarbonátból készültek, és kézzel ragasztották fel őket a téglafalra. A tükrös fal további különlegessége, hogy még egy rejtett ajtót is elhelyeztek benne. 

A krematórium helyiségei a föld alatti részben találhatók. Az átalakításnál, amennyire a lehetőségek engedték, az összes eredeti struktúrát megtartották, bontási munkákat pedig csupán az új bejáratok kialakításának helyén végeztek. A korábbi helyiségeket az új alaprajznak megfelelően néhány helyen új falakkal választották le. 

A látogatók az oldalsó ajtón keresztül jutnak az előtérbe, ahol mindössze egy fa pad található. Innen egy üvegajtón keresztül betekintés nyílik az irodába. A központi terem, ahol elbúcsúzhatunk házi kedvencünktől, egy egyszerű, négyzet alakú szoba, fa ajtókkal, minimális berendezéssel. A technikai létesítmények külön bejárattal rendelkeznek, és el vannak különítve a látogatóktól, az épület hátsó részeiben. Az épület belső és külső falai mind vakolt betontömbökből állnak, a belső terek falait fehérre meszelték, amik a főleg fából készült, minimális bútorzattal kiegészülve, nagyon nyugodt, egyszerű tereket hoznak létre.


Věčná loviště
Helyszín: Žižice, Csehország
Tervező: Petr Hajek Architekti 
Terület: 250 m2
Megvalósulás éve: 2020
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fából a fák között

Fából a fák között

Sportközpont az Elba mellett.

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Egy cseh ipari épület átalakítása.

Hirdetés