Hirdetés

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

A morvaországi Olomouctól (Olmütz) 35 km-re keletre található 14. századi Helfštýn (Helfenstein) vára Csehország második legjelentősebb középkori emléke, közvetlenül az Európa legnagyobb várkomplexumának számító Prágai vár (Prazsky hrad) után. A közkedvelt turista úticélnak számító vár reneszánsz palotája az utóbbi évtizedekben már annyira rossz állapotban volt, hogy 2014-ben omlásveszély miatt veszélyesnek nyilvánították és bezárták. A palotát a cseh Atelier-r építész stúdió tervei alapján újították fel, mielőtt idén augusztus végén újra megnyitották. 

Az Olomouc járáshoz tartozó vár tulajdonosainak elsődleges elképzelése az volt, hogy a romos palotát rekonstruálják és új tetővel lássák el, ám a cseh Nemzeti Örökség Intézete ragaszkodott, ahhoz, hogy az épület romos állapotában maradjon meg, és a tetőszerkezet kialakítását is csak részlegesen, a külső falak magasságában engedélyezte. A felújítással megbízott olomouci Atelier-r építészei a tervezést egyedi megoldásokkal végezték, például drónról készült fényképek ezrei alapján létrehoztak egy 3D modellt, amivel feltérképezték a vakolat és a falazat különböző változatait.

Koncepciójukban arra törekedtek, hogy a rekonstrukciós feladatokon túl valami újat hozzanak létre, és hogy a történelmi épületet olyan kortárs megoldásokkal ötvözzék, amelyeknek gyakorlati és esztétikai előnyük egyaránt van.

Annak érdekében, hogy a látogatók elmerülhessenek a reneszánsz palota történelmében, új közlekedő útvonalakat alakítottak ki a romok közötti területeken, és összekötötték a földszintet a romokon kialakított felsőbb szintekkel. A kortárs elemek azonnal felismerhetők a történelmi épületen. Az építészek három anyagot használtak: a födémet acélgerendákon nyugvó üveg alkotja, a lépcsők és közlekedők corten acélból készültek, a földszinti utak pedig polírozott betonból. 

A lapos üvegtetőket a romok falai közé illesztették be. Az üveg használata tökéletes fényviszonyokat biztosít a palota belsejében. Az üvegtetők mellett a gyaloghidak corten acélból és betonból készültek, ezek egyben tetőként is szolgálnak a lépcsőházakban.

A korábbi a tetők a felújítás során új funkciót kaptak és általuk egy új bejárható útvonal jött létre a vár megmaradt falainak tetején, így a látogatók ezek tetejéről is megcsodálhatják az épületet és a gyönyörködhetnek a kilátásban.

A corten (speciális vasötvözet) lapok korrodált megjelenésükkel tökéletesen passzolnak a régi történelmi falak textúrájához. A palota földszintjének bizonyos területeire csiszolt betonlapokat fektettek le, amik szintén egy hálózatot alkotnak. A betonburkolatok széleit corten profilok határolják. A burkolt útvonalak és a falak közötti réseket pedig kaviccsal töltötték ki, ami összekapcsolja a textúrákat.

„A koncepciónk a történelmi épület iránti tiszteleten alapul, és igyekszik megőrizni a vár autentikus karakterét. Az újonnan kialakított útvonal lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megismerjék a palota építésének történetét és élvezhessék a festői kilátást a kastély korábbi tetején kialakított utakról. A kortárs építészet nem próbál meg versenyezni a történelmi épülettel, inkább egy olyan egységet hoz létre vele, amelyben az összes elem, a régi és az új összetartozik“

– olvasható a Miroslav Pospíšil vezető tervező által irányított Atelier-r építészeti stúdió leírásában. A stúdió 2018-ban megkapta a Cseh Építészeti Grand Prix egyik díját is. 

Vezető tervező: Miroslav Pospíšil (atelier-r, Olomouc, Csehország)
Projekt manager: Martin Karlík
Helyszín: Helfštýn (Týn nad Bečvou, Csehország) 
Tervezés éve: 2015-2016
Építése éve: 2020
Brutto terület: 3000 m2
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Harmóniában az univerzummal

Harmóniában az univerzummal

Faház az Óriás-hegységben.

Kedvencek temetője lett egy cseh hidegháborús bunkerből

Kedvencek temetője lett egy cseh hidegháborús bunkerből

A kisállatok ráadásul nem mindennapi körülmények között léphetnek az örök vadászmezőkre.

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

Hirdetés