Hirdetés

Ép testben épülő lélek

Jógapavilonok Morvaországban.

A Morva-sziléziai kerület Stratégiai Terve a térség vonzerejének növelését tűzi ki célul – ennek egyik eszköze a jógapavilonok létesítése. A program egyaránt megkövetelte a harmóniát a természettel, a könnyed kialakítást, a mindennapi használat lehetőségét és a funkcionalitást. A KLAR studió által tervezett pavilonok mindezt együtt tudják.

 

A felhívás egy univerzális funkciójú, egyszerű szerkezetű, mégis egyedi megjelenésű objektum tervezésére szólt, amely úgy helyezhető el a természetben, hogy rossz időjárási körülmények között is működni tudjon. Elvárás volt, hogy a könnyű szerkezet a tájba illeszkedjen és megfelelő szilárd felületet kínáljon a jógagyakorláshoz vagy más alternatív szabadidős tevékenységhez.

 A koncepción dolgozva a jógához kapcsolódó alapvető fogalmakat tekintettük kulcsmotívumoknak. (KLAR Studio)

A design a stabilitást, a könnyedséget, az egyszerűséget és – a felhasznált anyagok megválasztásával – a természethez tartozás érzését fejezi ki. A cél egy olyan kis objektum megtervezése volt, amely előregyártható, és bármilyen környezetben – legyen az városi táj, üdülőhely vagy a szabad természet – otthon érzi magát. A KLAR studió válasza egy nagyon egyszerű és racionális szerkezet, amely két fő befogadására alkalmas. Az anyaghasználat a Beszkidek és a Jeseníky-hegység tájain jellemző famegmunkálás hagyományára utal. 

A négyzet alakú podeszt sarkain négy tömörfa oszlop áll, melyek deszkából készült rácsozatot tartanak. A fapadló kényelmes gyakorlópadozatként szolgál. A karcsúsodó oszlopok formája könnyedséget, sőt törékenységet sugall – egyben azonban a pavilon stabilitását is kifejezi, megbízhatóan hordja a tetőrácsot. A rács funkciója az árnyékolás, de könnyű, átlátszó anyaggal le is fedhető. A terv kétféle méretben készülhet – a nagyobb változatban akár hat jógázó is elfér.

A tető négyzetes nyílásokkal ellátott derékszögű farácsozat, amely vízszintes acél tartószerkezetbe illeszkedik. Az acél keretet négy, változó keresztmetszetű oszlop tartja. Az oszlopok középen kihasasodnak, a két végük felé elvékonyodnak. Alul és felül az oszlop alakját követő gallérokkal csatlakoznak a vízszintes szerkezetekhez, A felső acél gallérok kapcsolják az oszlophokhoz a vízszintes acélszerkezetet. Az alsó gallérokkal az oszlopok a beton aljzathoz csatlakoznak. Tömítés és ragasztás biztosítja a szilárd csatlakozást, és védi a felületeteket a nedvességtől, A padozat fagerendák között betonlapokra ragasztott fatáblákból áll. A pavilon pontalapokkal és kis keresztmetszetű betonaljazattal készült.

„A Jógapavilonok megépítésével szerettük volna vonzóbbá tenni térségünk köztereit. Olyan közösségi teret akartunk létrehozni, ami összhangban működik a természettel, és egészségesebb életmódra – szabadtéri tartózkodásra, pihenésre – motiválja az embereket. Ahogy a nevük is sugallja, a pavilonok jól használhatók jógázáshoz, de alkalmasak bármilyen lazításra, intenzív fizikai aktivitás utáni nyújtásra, vagy csak a környező táj szépségének élvezetére.” (Jan Krkoška, ​​MBA – a kerület helyettes vezetője)

 

Tervező: KLAR Stúdió
Építészek: Václav Kocián, Zdeněk Liška
Megbízó: Morva-sziléziai kerület
Projekt helyszíne: Malá Morávka, Karviná – Darkov Spa, Ostrava – Landek Park, Frýdek Místek – Olešná Dam, Trojanovice
Átadás éve: 2021
Beépített terület: 8,4 m², nagyobb változat 27,4 m²
FotóBoysPlayNice

 

Forrás: sajtóanyag, Linka

 

Több és nagyobb fotókért katt a képgalériára!

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

Az Atelier Štěpán azért választotta a kört meghatározó formaként, mert az az örökkévalóság vallási szimbóluma.

Modern otthon a romok mögött

Modern otthon a romok mögött

Az ORA építészei úgy gondolják, hogy koncepciójuk jó példája lehet annak, hogyan kell hozzányúlni az öreg házakhoz.

Nincs találat!

Hirdetés