Hirdetés

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Egy cseh ipari épület átalakítása.

Hirdetés

A csehországi Brnóban „jógakertet” és művészeti galériát alakított ki egy korábbi ipari épületből megbízói számára a RO_AR Szymon Rozwalka építésziroda. Az építészek egy olyan teret akartak létrehozni, amiben nem jelenik meg az ipari jellegre irányuló hamis nosztalgia, sem a jógával kapcsolatos, egzotikus közhelyekre épülő fals szellemiség. Az építészek véleménye szerint ugyanis európai kontextusunkban a jóga – csakúgy, mint az építészet – túl gyakran áldozatul esik „prekoncepciós hamisításnak”.

Az épület egy történelmi tömbön belüli gyárépület volt, amelyen a múlt bizonyos nyomai látszottak, mások rejtve voltak, megint mások pedig teljesen eltűntek. A múlt meglévő lenyomatai a projekt kiindulópontjául szolgálhattak volna, ám az építészek más utat választottak. Ők ugyanis a radikális beavatkozás mellett döntöttek – félelem nélkül, ugyanakkor tiszteletben tartva a régebbi részeket. Az eredményt szándékosan nem határozták meg előre, hanem minden részlet egy adott döntés eredményeként jött létre. Ahol a meglévő épület jegyei akadályozták elképzeléseiket, átalakították azt: új kertek létrehozása érdekében falakat helyeztek át, a tér bővítésére oszlopokat bontottak el, és gyakorlatilag kiürítették az épületet, hogy elegendő szabadságuk legyen valami új megalkotásra.

Földszínt alaprajzElső emeleti alaprajz

Felújították a régi tetőablakokat, megtisztították gerendákat és más faanyagokat, de a kopás nyomait tudatosan meghagyták. Ugyanígy viszonyultak a belső tér festett falfelületeihez is, amiket csak részben tisztítottak meg, így ezeken az eredeti károsodások jeleni megmaradtak.

Céljuk egy fénnyel és finom kapcsolódási pontokkal teli tér szerkesztése volt. Így jöhetett létre, hogy a galériából átlátni az előtérbe, azon keresztül a kert zöldjére, onnan pedig a jógaterembe.

A belső teret igyekeztek a körülötte lévő világ, környezete részévé tenni, és bár szoros kapcsolatot alakítottak ki a hely környezetével, a tér mégis alkalmas arra, hogy a vendégek teljességgel kizárják a külvilágot és csak önmagukra koncentráljanak. 

Néhány helyen az oszlopok és a falak eredeti téglaszerkezeteit, a fagerendákat és a kereteket új vasbeton és acélszerkezetekkel erősítették meg, ezek kortárs látványt adnak a térhez, amit szinte absztrakt könnyedséggel árasztanak el. Egy betonoszlop lebontását követően egy fa kötőgerenda hihetetlen hosszúságában „levitál”, mintha a gravitációval akarna szembeszállni, amit még inkább kihangsúlyoz, hogy keresztezi egy LED-es fénysáv.

A térben két új átriumot alakítottak ki: az első a bejárati folyosó szűk, tagolt terében egy fénnyel teli kertek kontrasztos látványával lepi meg a látogatókat. A hátsó pedig egy önálló mikrokozmosz, ami a nagyterem hátterévé és díszletévé válik, egy olyan képpé, ami az évszaknak megfelelően változik. 


Stúdió:  RO_AR Szymon Rozwalka építészek
Szerző: Szymon Rozwalka vezető tervező
Tervezők: Szymon Rozwalka, Anna Glajc, Helena Flodrová, Martin Křivánek, Ada Rypl-Žabčíková, Kristýna Smržová
Kerttervezés: Mirka Svorová

Helyszín: Brno, Csehország
Tervezés éve:  2018
Kivitelezés éve:    2019
Beépített terület:  683 m²
Bruttó alapterület:  613 m²
Hasznos alapterület:  492 m²
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutalista épületet újítottak fel Brnóban

Brutalista épületet újítottak fel Brnóban

Egy építésziroda megkeresésére kezdtek bele a pusztulásra ítélt épület megmentésébe.

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

A Chibik+Kristof építésziroda önszántából tervezi át a Zvonařka központi buszterminált.

Fényjáték a betonfalú templomon

Fényjáték a betonfalú templomon

Brno Lesna-lakótelepére tervezett különleges beton-templomot a cseh Atelier Štěpán.

Hirdetés