Maszkulin "madáretető-házikó" a cseh Mjölk architektitől.

Fagyos téli szél süvít a Buková-Horka felett. A szél az Északi-tenger felől érkezve áthalad a német-lengyel síkságon, majd erőt gyűjt a hejnice-i templom fölötti sziklás dombokon, és elérve a hegyek túlsó partját, ott mesél a közelgő télről. Az északi szelek által meghatározott apró cseh faluban újított fel egy házat a Mjölk architekti.

A Horská Kamenice folyó völgye felett bükkösök suhognak, a szél furcsa dallamot játszik. Jiřetín pod Bukovou csehországi faluban járunk, melynek lakossága 2020-ban 457 fő volt a Wikipédia szerint. Fehér füst száll fel egy különös formájú fekete házikóból, ami arra utal, hogy a ház nem áll üresen. Az épület egy nyolcvanas évekbeli befejezetlen nyaraló volt, ám eredeti arca nemrég a felismerhetetlenségig megváltozott.

A korábbi szürke brizolit vakolatot fekete vertikális falécezés váltotta fel. A faburkolat végigfut a falakon át tetőre, majd a főház mellett álló kisebb házikón folytatódik, amitől eltűnnek az épületek kontúrjai, és egyetlen formába öntve jelennek meg a falak, a tető és a kémény. A két hasonló formájú házikó nagyobb üvegfelületei mellett, ablakainak egy része kerek formában jelenik meg a fekete homlokzaton, amitől a házak madáretető formát idéznek.

A nagy ház hangulatát maszkulin, letisztult jellege határozza meg, ahogy erőteljes színével, tagolatlan formájával masszívan állja az időjárás viszontagságait. Férfias külsejével szemben, belső tereinek melegét a rengeteg természetes faburkolat, fagerendák, egyszerű, letisztult naturális bútorok, és a közösségi tér közepén álló hatalmas kandalló adják meg. Az is jól érezhető, hogy a berendezésnél törekedtek az egyszerű és funkcionális összképre. 

Az "alvóablakban", vagyis az ablak előtt kialakított kuckóban kényelmesen elalhat még egy vendég.

Az egyik hálószobába egy titkos szekrényajtón keresztük lehet eljutni.A letisztult konyha berendezését a fekete bútorfrontok teszik karakteresebbé.

A ház elrendezése annyiban változott, hogy bár a közösségi élettér megmaradt eredeti helyén, a korábbi egy hálószoba helyett izgalmas megoldásokkal kettőt alakítottak ki: míg a nagyobbik hálószobát egy faburkolatos szekrényből nyíló titkos lépcsőn keresztül lehet megközelíteni, a valamivel kisebb másik háló egy létrán keresztül érhető el a konyhából. A kandallóval szemben kialakított „alvóablak” nevű találmányban pedig még egy váratlan látogatónak lehet kényelmes fekvőhelyet biztosítani.

És hogy mit rejt a kisebb házikó? Az itt kialakított vendégszoba mellett természetesen egy szaunát, ami nélkül talán nem is lenne igazi a két kis madáretető formájú házikó ezen a zordon vidéken.

Építészet: Mjölk architekti
Helyszín: Jiřetín pod Bukovou (Csehország)
Építés éve: 2020
Beépített terület: 85,5 m2
Szauna: 21 m2
Fotó: BoysPlayNice
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hely a tető alatt

Hely a tető alatt

Környezettudatos erdészeti központ Csehországban.

Ahol az álmok születnek

Ahol az álmok születnek

Óvoda egy cseh kisvárosban. 

Üvegmozaik és fazsindely

Üvegmozaik és fazsindely

Tradíció és modernitás a cseh hegyek között.

Hirdetés