Hirdetés

Keleti kényelem Nyugat-Magyarországon

Családi ház Szombathelyen.

Egy átalakítás ideális esetben az ott élők számára az életminőségükben, élettereikben is jelentős pozitív változással jár. Az Év Háza különdíjat nyert szombathelyi családi ház tökéletes példája annak, hogyan lehet egy klasszikus, az utcafrontra szervezett nyeregtetős épületet teljes egészében újragondolni. A cikk eredetileg az OCTOGON 155-ös lapszámában jelent meg.

Szombathely kertvárosi részén, a Csónakázó-tó közelében helyezkedik el az a családi ház, amely radikális újragondolása, minőségi átalakítása okán díjra is érdemesnek bizonyult. Az épület enyhe – az utcafront felé lejtő – lankán áll, ebből következően a tervezéskor ezen adottságot szem előtt kellett tartani. A Singer Design által tervezett átépítés nem csupán a bruttó 123 négyzetméterről 216 négyzetméterre történő méretváltozást tartotta szem előtt, hanem teljes mértékben átformálta a ház alapkarakterét.

Eredeti állapotában az épület az utcafrontra nyíló tömegformálást képviselte, az átalakítás viszont a tetőteret megszüntette, emellett pedig a ház alapkarakterét is gyökeresen megváltoztatta. 

Az új architektúra az erőteljesen kubusos, modernista szemléletmód jegyében született meg, ez jelenik meg mind a ház tömegeiben, mind pedig a homlokzati esztétikában. Az utcafronti bejárat felől a tervezők az épületet egy íves, nyersbeton támfallal zárták le, amely már önmagában gesztusértékű, hiszen a korábbi épületkoncepcióval szemben nagyfokú intimitást sugall. A fal előtt elhelyezkedő zöldfelület jól ellenpontozza a betonfal ipari jellegét, az íves formaképzés következtében pedig egyfajta kifordított tenyér formálódik meg, amely már-már antropomorf karaktert kölcsönöz a ház ezen részének. 

Az épület rendkívül érzékeny logikával rendeli hozzá a különféle tereket a tömegekhez. A bővítés következtében lehetőség nyílt egy irodatér kialakítására is, amely a támfal mögötti parkoló mellett helyezkedik el. A két épületrészt díszmedence köti össze, amely nem csupán a természeti elemet hozza be, a visszaverődő fény ezzel a pozicionálással benapozza az irodahelyiséget.

A tárgyaló üveg oldalfala hozzásegít ahhoz, hogy egy – a természetet közel hozó, letisztult, szinte a keleti kultúrát és építészetet megidéző – atmoszféra jöhessen létre. A kifelé zárt és befelé nyitott terek koncepciója a ház többi részében is megtapasztalható. Az egybefüggő üvegfelülettel ellátott nappali térből harmonikus látvány nyílik a faburkolatú teraszra, illetve a mögötte meghúzódó fürdőmedencére.

A ház nyitott terei úgy lettek kialakítva, hogy az ott tartózkodók minél intimebb közegben létezhessenek, így a telek hátsó részében elhelyezett napozóterasz és wellnessrész épületfallal, növényi elemekkel határoltak.

Ez a szemléletmód a belső terekben is érvényesül. A homlokzat fehér színezése, illetve az azt ellenpontozó sötétebb tónusú ragasztott kőburkolatok, valamint a teraszok fa járófelülete az enteriőrben szintén visszaköszönnek nem csupán a padlón, hanem, a nappali mennyezetének faburkolatában is. A felületi kettősség, vagyis a naturális fa, illetve a rusztikus kő és beton használata érzékeny összhangban állnak egymással. 

Felmerül a kérdés, vajon mitől működik jól ez a ház? Hogyan tud ilyen erős hatást kiváltani? A válasz minden bizonnyal az építészeti bátorságban keresendő. A tervezők olyan új struktúrát alkottak meg, amely teljes egészében felülírja a régit, mind tömegképzésében, mind pedig esztétikumában. Bizonyos értelemben radikális lépés, amely mintha valamiféle hitvallást is rejtene. Hogy bizonyos helyzetekben szükséges a nagy gesztusok megtétele annak érdekében, hogy valóban színvonalas épület születhessen meg.

A Singer Design habitusát dicséri ezen munka kapcsán, hogy felismerték és meg is lépték a szükséges mértéket. Noha az utcai homlokzat a támfalas megoldással szikárabb, szigorúbb karaktert ad, belépve teljesen más hangulat jelenik meg.

Egy olyan, szinte meditatív légkör, amelyet a szerkezet átgondolt tisztasága, a felülethasználat terén látható érzékenység, és a térszervezés teremt meg. Valójában két – egymásnak háttal lévő „tenyér” alkotja az épület szerkezetét! Egy, amely védelmez az utcafront felől, és egy másik, amely a telek két hosszanti oldalától körülzár, átölel, megvéd. Teszi mindezt úgy, hogy esztétikáját tekintve sallangmentes tud maradni: nincs olyan elem, megoldás, amelyet fölöslegesnek, túlzónak, aránytalannak éreznénk. 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Falusi szerelem

Falusi szerelem

Családi ház bővítés Felsőtárkányban ARKT módra. 

Ismerős, mégis új

Ismerős, mégis új

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes tervezte egri családi ház.

Hirdetés