Apró ékszer

Házikó Portugáliában a BOX arquitectos irodától.

A Ponta Delgada központjában sűrű városi szövetben épült a rendkívül kicsi, kétszintes családi ház, amely bár mérete ezt cseppet sem indokolja, kiragyog közegéből, szétfeszíti a számára kiszabott teret. 
 


A Szélmalom-házban az alsó szinten egyetlen közös tér található, a két kis hálószoba fent kapott helyet. Az utcai homlokzat mindössze 4,20 méter széles, túl rövid, hogy gyaloglás közben észrevegyünk rajta bármit, így csupán annyiból áll, mint a gyermek képzeletében egy ház:... egy ajtó és egy ablak.
 


A ház utca felé eső fala kizárólag a belső tér és a külvilág határvonalát jelzi, egyetlen értelme, hogy a külsőt a belsőtől elválasztja. 

Bent nincsenek átmeneti vagy elválasztó terek. Az alsó szint osztatlan közösségi tere mélységében nyer dimenziót azzal, hogy a végén ott a kert. A kert teremti meg az egyensúlyt a ház és a telek végén található építmény között. Az emeleten a keleti hálószoba teraszáról a környékre oly jellemző városi házak panorámája nyílik.
 


A ferde tetőben kialakított felülvilágítók révén azonban kitágul a tér, a fény szétterül a belső helyiségekben. A tetőablakok „membránként” viselkedve kitágítják a „vertikális perspektívát”.
 

 

ÉpítészekBOX arquitectosBarabara Morgado + Oscar Catarino
Helyszín Ponta Delgada
Építés éve: 2021
Alapterület: 110 nm

 


BOX arquitectos | Web | Facebook | Instagram

 

További fotók és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Túl a tornyon
  • 2022-04-19 11:00
  • Deco

Túl a tornyon

A Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects.

Barátságos betonbunker

Barátságos betonbunker

Nyaralóház Észak-Portugáliában.

Villa kertmozival
  • 2022-03-23 09:00
  • Deco

Villa kertmozival

A harmónia volt a kulcsszó a budakalászi villa tervezésekor, azaz megtalálni az egyensúlyt a táj és az építészet, a klasszikus és a kísérletező, a kint és a bent, valamint a hagyományos és a high-tech elemek között.

Nincs találat!

Hirdetés