Mohalepte szikla

Hegyoldalból kiálló hatalmas kőzetet idéz a beton családi ház.

A portói székhelyű Utopia építészirodát 2002-ben alapították. Innovatív megoldásokkal reagálnak a kortárs igényekre: energia- és költséghatékonysági törekvéseikkel a fenntartható építészet szellemében végzik átfogó mérnöki tevékenységüket. A portugál Almacinha faluban az épített és a természetes környezet határát oldja fel a Susana Barros Vilela vezetésével általuk tervezett Raw Concrete House családi ház.

 

 

Portugália hegyvidékén, az Aguieira-gát természeti környezetében rejtőzik a növénytakaróval fedett otthon betontömbje. Az építészek szándéka szerint a ház egy olyan hegyoldalból kiálló sziklát idéz, amelyet, miután megtaláltak, megmunkáltak: bele formákat, felületére ablakokat, ajtókat vágtak. A kőzet-koncepciót anyaghasználatban a teljes vasbeton házszerkezet, valamint a bejárat, a főépület és a beltéri padló beton burkolata erősíti.

 

 

Az épület utcafronti, bejárati részét és az előkertet a talajba süllyesztették, miközben az összes szobát, a nappalit és a konyhát, valamint az ezek előtt húzódó, egybefüggő tornácot a lenyűgöző kilátással bíró déli és nyugati oldalra pozícionálták. Egyes helyiségek, például a fürdők, vagy a mosókonyha felülvilágítókon át jutnak természetes fényhez. A lakók a garázst a harmadik, keleti homlokzat felől érik el.

 

 

Az Utopia számára természetes a környezettudatos tervezés: a ház fele közvetlen kapcsolatban van a talajjal, ami a zöldtakaróval együttesen nagymértékben megnöveli a ház hőtehetetlenségét. A stúdió fenntartható és energiahatékony építészeti céljait ez a passzív rendszer nyáron az árnyékolással, télen a visszasugárzott hő hasznosításával támogatja. A dupla rétegű, hőszigetelt falak fehér festése tovább javítja a hőmérsékleti mutatókat.

 

 

Az Utopia minden egyes projektjével kéréseket vet fel, határokat feszeget. A Raw Concrete House esetében a természetes és az épített, a táj és architektúra, az ökológia és gazdaság mezsgyéjén járunk. Ezek milyen mértékben és hogyan moshatók össze? Vajon a környezetvédelem mennyire az építészet feladata? Pontosan ezekre és ehhez hasonló felvetésekre keres és mutat lehetséges válaszokat a portugál tervezőstúdió.

 

 

Utopia | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mohalepte szikla

Mohalepte szikla

Hegyoldalból kiálló hatalmas kőzetet idéz a beton családi ház.

Mit tanulhat az állatkerttől egy gimnázium?

Mit tanulhat az állatkerttől egy gimnázium?

Dúll Andrea környezetpszichológus a mikroszinttől építené fel az ideális iskolát.

Felújították és bővítették a komáromi Csillagerődöt

Felújították és bővítették a komáromi Csillagerődöt

A komáromi erődrendszer egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

Hirdetés