Korábbi cikkünkben a Terrán Generon napelemes tetőcseréppel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket vettük sorra. Lássuk, milyen kérdések merülhetnek fel még a napelemes cserépről.

A Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre a Generon napelemes tetőrendszer, amely abban unikális megoldás, hogy minden cserép külön szolárpanelként működik. Kialakításának köszönhetően tökéletesen belesimul a tető síkjába, ezzel prémium esztétikai megjelenést nyújt. Korábbi cikkünkben megtudhattuk többek között, hogy nem melegszik túl a nyári forróságban, illetve arról is olvashattunk, hogy rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Lássuk, milyen megválaszolandó kérdések merülhetnek még fel a Generonról.


Tévhit: Felhős időben nem termel áramot

Tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, 90 fokos beesési szögben, alacsony hőmérsékleten érik el a legmagasabb teljesítményt. Azonban felhős időben, amikor részterhelésen vannak, akár 50-90%-os kihasználtsággal is képesek működni.


Tévhit: Nem használható ki a teljes tetőfelület, nem rakható fel több, egymással összefüggő tetőszakaszra

Azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyek tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől és a tetőfelépítményektől legalább két cserépnyi (kb. 60 centiméternyi) távolságot kell hagyni. A Terrán Generon felrakható több, egymással összefüggő tetőszakaszra, ilyenkor csak azt kell szem előtt tartani, hogy azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.


Tévhit:  Már elkészült tetőre nem lehet felhelyezni a Generont

Van lehetőség a már elkészült tetőre is felhelyezni, de csak abban az esetben, ha házunk Terrán Rundo vagy Zenit tetőcserepekkel van fedve, mert a Generon kizárólag ezekkel kompatibilis.
 


Akkumulátorokkal az energia biztosításáért

Amikor napsütésben gazdag idő van, és többet termelünk, mint amennyit felhasználunk, akkor alapesetben ezt a többletet feltölthetjük az áramszolgáltató hálózatra. Olyan időszakban, amikor nincs napsütés vagy csökkent teljesítménnyel működnek a napelemek, de ugyanúgy fogyasztunk, akkor a közcélú hálózatból visszavételezhetünk. Ez az éves szaldóelszámolás 2023. december 31-ig marad érvényben, ezt majd olyan elszámolási mód váltja fel, amely rövidebb időszakokat vesz alapul.

Ha függetleníteni szeretnénk magunkat a hálózattól, akkor ezt akkumulátorok segítségével tehetjük meg. Így biztosíthatjuk magunknak az energiát azokra a napokra is, amikor kevesebb vagy szinte egyáltalán nincs napsütés. Az akkumulátorok többórányi megtermelt villamos energia tárolására alkalmasak. Abban is segítenek, hogy a napközben termelt, de éppen akkor fel nem használt energiát – például mert a családból senki sincs otthon – hazaérkezés után tudjuk igénybe venni. Tehát az energiatermelés és –felhasználás közötti időkülönbséget tudjuk az akkumulátorok segítségével áthidalni. A háztartási energiatárolóval még nagyobb mértékben fedezhetjük zöldenergiából otthonunk energiaszükségletét.

 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. | Web | Facebook | Instagram | YouTube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sikeres év áll a Terrán mögött

Sikeres év áll a Terrán mögött

Gyors reagálás, rugalmasság és stabil ellátásbiztonság – ez jellemezte a 2022-es évüket.

Hirdetés