A Terrán Generon napelemes tetőcserepet egyedisége miatt számos tévhit övezi. A leggyakrabban előfordulókat vesszük most sorra.


A Terrán Generon tetőcserépbe integrált napelem lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. Tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, így a funkcionalitás mellett prémium megjelenést biztosít. A Terrán Generon nemcsak egyedülálló a piacon, de már 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal, 3.067 kWp összteljesítménnyel bizonyított. Ám még így is sok tévhit merül fel a Generonnal kapcsolatban.


Tévhit: Nem szellőzik, így túlmelegszik

A tető síkja fölé telepített, nagytáblás rendszerek esetében a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja a hűtést. A Terrán Generon esetében a megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő távozhat, és helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő érkezhet. Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett ellenlécekkel lehet elérni. Az alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák alkalmazásánál még tovább ajánlott ezt növelni, hogy ellensúlyozzuk a kedvezőtlenebb áramlástechnikai helyzetet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít.
 


Tévhit: Sok a csatlakozó, ezért nagyobb a meghibásodás esélye

A Terrán Generon abban is egyedi, hogy a monokristályos szilícium szolárcellákat betoncserép hordozóra építik rá, majd ezeket sorba kötve kell csatlakoztatni az elektromos hálózatra. Mivel a Generonnál is a szoláriparban évtizedek óta használt és bizonyított MC4 csatlakozókat alkalmazzák, amelyből több tízmilliárd darab készült világszerte, így nyugodtan kijelenthető, hogy nem nagyobb a hiba kockázata. A Terrán garanciát vállal arra, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 25 éven belül nem csökken a névleges teljesítményérték 80%-a alá.
 


Tévhit: Ha egy cserép meghibásodik, az egész rendszer leáll

Szinte egyáltalán nem befolyásolja a rendszer teljesítményét, ha egy cserép elromlik: minden modul bypass diódákkal rendelkezik, ami kizárja az áramkörből a hibás cellát. Árnyékolás esetén is feladata van a bypass diódának: ilyenkor az adott panel nem vesz részt a termelésben, hanem áramkörileg ellenállásként viselkedik. Az így létrejött ellenálláson az átfolyó́ áram hőt generál, ami a cellák sérüléséhez vezethetne, de a dióda kiküszöböli ezt a problémát.
 


Tévhit: A szélsőséges időjárás könnyen kárt tehet a napelemekben

Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a jégesővel, széllel és egyéb mechanikai behatásokkal szemben. A minősítési eljárás része ugyanazon törésteszt, mint a nagypaneles rendszereknél: bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is demonstrálva azt, mintha jégeső zúdulna rájuk. Mivel a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkremehetnének.

A több mint száz éves Terrán egy kifejezetten az építészeknek készült platformot hozott létre, ahol a termékek általános műszaki bemutatása mellett részletes információkat kaphatunk a komplett Terrán tetőfedő rendszerről is. Az ArchiCAD alá beépülő Terrán AddOn komplex tervezéstámogató felületet kínál, ahol a Terrán Generon napelemes tetőcserépről is naprakész részletes tervezői információk érhetők el. Továbbá a napelemes tetőcserép – az előírásoknak megfelelő szabályokkal – a tervekbe beilleszthető és ráhelyezhető a megrajzolt tetőre, így a látványterven a Terrán Generon esztétikai előnyét már a tervezési fázisban láthatja az építtető.

 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. | Web | Facebook | Instagram | YouTube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

A Chibik+Kristof építésziroda önszántából tervezi át a Zvonařka központi buszterminált.

Próbáld ki a Hello Wood díjnyertes kisházát a MaxCityben!

Próbáld ki a Hello Wood díjnyertes kisházát a MaxCityben!

A Kabinka tökéletes home office hub a kert végébe, amit most a maga valóságában is kipróbálhatsz az ország legnagyobb lakberendezési bevásárlóközpontjában.

Hirdetés