Hirdetés

Kerítés nélkül

Paradicsomi panoráma 600 méter magasan a tengerszint fölött.

Ještěd csúcs déli lejtőjére a SAD studio és Iveta Zachariášová által álmodott családi rezidencia tervezése során elsődleges szempont volt a festői táj integrálása a belső terekbe is. A 22.5 x 7 méteres alapterületű, derékszögű tömeget a telekhatárral párhuzamosan, félig a meredek lejtőbe vágva helyezték el. A magastetős épület egy része autóval is járható sík födémet kapott, amellyel a ház a telek felső határán futó főúthoz kapcsolódik. 
 

 

A lakószint és a kert nagy része a műúttól 4,5 méterrel lejjebb helyezkedik el. A nyugati oldalon nyíló bejárathoz kőfallal szegélyezett szabadtéri lépcső vezet. A szemközti, keleti végfal teljes egészében üvegezett, a SAD studio tervezői az üvegfalat ferdén visszahúzták a tető kontúrjától, fedett terasszal bővítve így a lakóteret.

A háznak erre a részére került a nappali, ahonnan teljes egészében feltárul a bámulatos panoráma. Az üvegezés átfordul a ház teljes traktusát elfoglaló nappali hosszanti oldalra is. Az „L” alakú üvegfal sarokoszlop nélküli kialakítású, a sarkon tolószárnyakkal. Ezeket kinyitva a lakótér közvetlenül a kert részévé válik. A ház hossztengelye mentén sorakozó összes többi helyisége, a fürdőt is beleértve nagy üvegezett nyílásokkal fordul a déli tájolású panoráma felé. 

A tető antracit színű alumíniumlemez fedést kapott, a külső falak portugál parafával burkoltak – Csehországban először ezen a házon alkalmaztak ilyen burkolatot. A körítő falak és a födém látszóbetonból készült, a válaszfalak vakolt téglafalak. A magastető belső burkolata fehérített nyírfa rétegelt lemez, ennek kontrasztos ellenpontja a sötét vörösesbarna, öntött padlóburkolat. A nappali éke a függesztett, forgó, öntöttvas kandalló.

A külső járófelületek burkolata nagyméretű gránitlapokból készült, amelyek magukon viselik az idő nyomát és egyúttal a helyi hagyományos építésre utalnak. Az egész projekt a hagyományok és a környezet tiszteletén alapuló szemlélettel született meg. A ház a Libereci régió Karel Hubáčekről elnevezett Év Háza versenyében 2021-ben harmadik helyezést ért el. 

 

 

„Nem akartunk semmiféle kompromisszumot kötni. Ennek következménye a sarkon támasz nélkül beforduló üvegfal, a különleges parafa burkolat. Amikor megtudtuk, hogy eladó az utolsó telek a hegyoldalban, egy pillanatig sem haboztunk, tudtuk, hogy olyan magasan szeretnénk építkezni a Ještěd csúcs alatt, amennyire csak lehet. A beszédes nevű Ještěd (Hegy) építő vállalat felnőtt a feladathoz, még feketeszén réteget is talált a ház alatt” – mondták el az építtetők.

 

Stúdióatelier SAD Facebook | Instagram (építészet]), Iveta Zachariášová Facebook | Instagram (belsőépítészet)
Építészek: Adam Jirkal, Tomáš Kubák [atelier SAD], Iveta Zachariášová
Ügyfél: Iveta és Jan Zachariáš
Projekt helyszíne: Na Rašovce 70, 463 12 Šimonovice,  Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 158 m²
Bruttó alapterület: 153 m² 
FotókBoysPlayNice

 

Forrás: Linka 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ez a ház megoldást jelenthet Afrika lakhatási válságára

Ez a ház megoldást jelenthet Afrika lakhatási válságára

Olaszok nyerték a nemzetközi pályázatot.

Kihirdették a „Fénnyel Teli Otthonok” Családi Ház Tervpályázat nyerteseit

Kihirdették a „Fénnyel Teli Otthonok” Családi Ház Tervpályázat nyerteseit

Kiemelkedő építészhallgatói terveket díjazott a VELUX Magyarország Kft.

Keleti kényelem Nyugat-Magyarországon

Keleti kényelem Nyugat-Magyarországon

Családi ház Szombathelyen.

Nincs találat!

Hirdetés