Átjárások

Megvalósult gyerekkori álmok egy prágai művészlakásban

Tereza Porybná lakása nem csak a koncepciót megálmodó tulajdonos otthona, hanem művészeti tér is egyben. A privát és közös tereket szellemes téri megoldások különítik el, a közreműködő művészeknek köszönhetően a minimalista hangvétel ellenére minden szöglet egyedi. A műemléki térben kialakított lakás építészeti tervezésében az Objektor Architekti építészstúdió működött közre.
 


A szokatlan koncepció a műemléki épületben található, 200 négyzetméteres, eredetileg lecsupaszított tér tulajdonosának fejében született meg, akit saját bevallása szerint mindig is a határok átjárhatósága foglalkoztatta, legyen szó fizikai terekről vagy emberi kapcsolatokról. A kulturális, műfaji vagy személyes határok elmosása révén létrejövő termékeny kapcsolatok eredménye mindig új, magasabb rendű minőség – így történt ennek a lakásnak az esetében is. Lakása privát zug és egyben kiállításoknak, művészeti eseményeknek helyet adó közösségi tér is.
 


A tágas, csak a beton tartószerkezettel tagolt térben Tereza Porybná egy olyan lakást álmodott meg, amely folytonos változásban van, egy-egy szöglete művészi igényességgel megalkotott installáció, mindig más arcát mutatja, és a használó igényei és pillanatnyi hangulata szerint válogathat a rendelkezésére álló lehetőségek között. Elképzeléséhez kiváló partnerre talált az Objektor Architekti tervezőiben, akik formába öntötték a folyton változó környezetről szőtt vízióját. 

 

 

A lakás terei három zónára tagolódnak, ezt az eltérő, de összefüggő anyaghasználat is erősíti: a közösségi terek, stúdiólakás és privát hálótér fér meg a 200 négyzetméteren. Az intimitást mozgatható, függőleges térelemek biztosítják. A részletek kidolgozása során a tulajdonos számos iparművésszel működött együtt. A végeredmény a szokásos minimált meghaladó, kortárs formanyelven megfogalmazott eklektikus enteriőr, amely nem nélkülözi a gyerekkori álmokat idéző bizarr elemeket sem: ilyen a bejárati tér textil trónusa, vagy a titkos átjáró a gardróbon át a privát hálóból az előtérbe. Az alkalmazott nagy múltú technikák, a terazzo, stukkó, szövés mind egyedi ízekkel gazdagítják a kortárs enteriőrt.

 

ÉpítészetObjektor ArchitektiWeb | Facebook | Instagram
Tervezők: Jakub Červenka, Václav Šuba, Vojtěch Šaroun]
Kreatív koncepció: Tereza Porybná
Megbízó: Tereza Porybná
Projekt helyszíne: Ovenecká 33, 170 00 Prága 7
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2023
Bruttó alapterület: 209 m²
Hasznos alapterület: 191 m²
Fotók: BoysPlayNice

Társtervezőkㅤ
Terrazzo: Aleksandra Vajd
Trón: Daniela Danielis
Függöny: Evy Jokhova
Világítótestek: Dechem
Étkezőasztal: Jiří Krejčiřík
Üveg: Michal Ullrich

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szekrénybe bújni jó!

Szekrénybe bújni jó!

Mindentudó kislakás Prágában.

Anyóslakás fából

Anyóslakás fából

Családi ház több generációnak Morva-Sziléziában.

Párbeszédben a tájjal

Párbeszédben a tájjal

Sportcsarnok egy cseh kisvárosban.

Hirdetés