Hirdetés

Példamutató felújítás Csehországból.

Magyarországról nézve a nyálunk csoroghat a cseh Elektromos Művek székházának felújítása és átalakítása láttán. A két háború közti modern építészet emlékeinek megőrzése Csehországban éppen fordítva működik, mint Magyarországon a szocializmus korának modern építészete esetében. A csehek számára az Első Csehszlovák Köztársaság emléke büszkeség, és ennek megfelelően bánnak a korszak építészeti hagyatékával is. 
 

 

Az Elektromos Művek székháza a két háború közötti korszak egyik a legnagyobb és legfontosabb épülete. A felújítás során egyszerre törekedtek az ingatlan műemléki értékeinek hiteles helyreállítására és egy korszerű, átlagon felüli tereket biztosító modern épület kialakítására. A megvalósult munka példaként szolgál a nagyra becsült korszak hagyatékának megőrzésére és kezelésére.

 

 

A munka  az épület méreténél és a kor építési technikáinak jelenléténél fogva nagy kihívást jelentett, és a megoldások mintául szolgálhatnak később a hasonló felújítások esetében. Az épület beton alapozáson monolit vasbeton szerkezettel készült, a legfelső két szinten acél vázszerkezetet alkalmaztak. A hiteles és korhű rekonstrukció nem csak az épület külső megjelenésére, de a belső, üvegbetonnal fedett körfolyosós átriumok felújítására is vonatkozott, és minőségi új részletmegoldásokkal karöltve valósult meg. Az alaprajz a zárt átriumok köré épül, amelyek oldalra és felfelé nyitott irodaterekkel egészül ki.

 

 

A munka az alapozás megújítását, a homlokzatburkolat és a nyílászárók autentikus cseréjét, a pinceszinten automata parkolók kialakítását, a jelenkori tűzvédelmi szabványoknak megfelelő technológiai rendszerek beépítését érintette. A fa és fém tokos nyílászárókat utángyártották, az üvegbeton födémek fölé új üvegtetőt készítettek a korszerű hőtechnika jegyében. Az építést technikailag bonyolulttá tette a kortárs és történeti elemek összehangolása. A  beavatkozások révén hatékonyabbá és gazdaságosabbá vált az épület üzemeltetése és működése.

Nagy jelentőséget nyert a felújítás során a különböző tudományterületek együttműködése. Az építéstörténészek és restaurátorok, szerkezeti mérnökök, építőanyag-szakértők és építőipari laboratóriumok együttműködése nélkül kivitelezhetetlen lett volna egy ekkora léptékű együttes felújítása. A megvalósult projekt kiemelkedő példája a két háború közti időből származó épületek értő rekonstrukciójának, és sok tanulsággal szolgált a jövőre nézve a hasonló korú és stílusú műemlékek vonatkozásában.  A projekt 2022-ben a Cseh Építész Kamara építészeti díjának öt finalistája között szerepelt.

 

Iroda: TaK Architects | web | facebook | Instagram
Tervező: Marek Tichý
Munkatársak: Pavla Brůžová, Jana Kulíková
Tervező csapat: AED Project as,
Ügyfél: CPI Property Group
Projekt helyszíne: Bubenská 1, 170 00 Prága 7
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 7 862 m²
Bruttó alapterület: 38 450 m²
Hasznos alapterület: 34 067 m²
Fotós: KIVA

 

Forrás: Linka

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Jövő héten indul az Iconic Houses konferencia 7. kiadása Prágában

Óvoda másképp

Óvoda másképp

Montessori szellemben bővített óvoda Csehországból

Fehér tetők alatt

Fehér tetők alatt

Barlangterápiás gyerekszanatórium Csehországban

Hirdetés