Hirdetés

Példamutató felújítás Csehországból.

Magyarországról nézve a nyálunk csoroghat a cseh Elektromos Művek székházának felújítása és átalakítása láttán. A két háború közti modern építészet emlékeinek megőrzése Csehországban éppen fordítva működik, mint Magyarországon a szocializmus korának modern építészete esetében. A csehek számára az Első Csehszlovák Köztársaság emléke büszkeség, és ennek megfelelően bánnak a korszak építészeti hagyatékával is. 
 

 

Az Elektromos Művek székháza a két háború közötti korszak egyik a legnagyobb és legfontosabb épülete. A felújítás során egyszerre törekedtek az ingatlan műemléki értékeinek hiteles helyreállítására és egy korszerű, átlagon felüli tereket biztosító modern épület kialakítására. A megvalósult munka példaként szolgál a nagyra becsült korszak hagyatékának megőrzésére és kezelésére.

 

 

A munka  az épület méreténél és a kor építési technikáinak jelenléténél fogva nagy kihívást jelentett, és a megoldások mintául szolgálhatnak később a hasonló felújítások esetében. Az épület beton alapozáson monolit vasbeton szerkezettel készült, a legfelső két szinten acél vázszerkezetet alkalmaztak. A hiteles és korhű rekonstrukció nem csak az épület külső megjelenésére, de a belső, üvegbetonnal fedett körfolyosós átriumok felújítására is vonatkozott, és minőségi új részletmegoldásokkal karöltve valósult meg. Az alaprajz a zárt átriumok köré épül, amelyek oldalra és felfelé nyitott irodaterekkel egészül ki.

 

 

A munka az alapozás megújítását, a homlokzatburkolat és a nyílászárók autentikus cseréjét, a pinceszinten automata parkolók kialakítását, a jelenkori tűzvédelmi szabványoknak megfelelő technológiai rendszerek beépítését érintette. A fa és fém tokos nyílászárókat utángyártották, az üvegbeton födémek fölé új üvegtetőt készítettek a korszerű hőtechnika jegyében. Az építést technikailag bonyolulttá tette a kortárs és történeti elemek összehangolása. A  beavatkozások révén hatékonyabbá és gazdaságosabbá vált az épület üzemeltetése és működése.

Nagy jelentőséget nyert a felújítás során a különböző tudományterületek együttműködése. Az építéstörténészek és restaurátorok, szerkezeti mérnökök, építőanyag-szakértők és építőipari laboratóriumok együttműködése nélkül kivitelezhetetlen lett volna egy ekkora léptékű együttes felújítása. A megvalósult projekt kiemelkedő példája a két háború közti időből származó épületek értő rekonstrukciójának, és sok tanulsággal szolgált a jövőre nézve a hasonló korú és stílusú műemlékek vonatkozásában.  A projekt 2022-ben a Cseh Építész Kamara építészeti díjának öt finalistája között szerepelt.

 

Iroda: TaK Architects | web | facebook | Instagram
Tervező: Marek Tichý
Munkatársak: Pavla Brůžová, Jana Kulíková
Tervező csapat: AED Project as,
Ügyfél: CPI Property Group
Projekt helyszíne: Bubenská 1, 170 00 Prága 7
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 7 862 m²
Bruttó alapterület: 38 450 m²
Hasznos alapterület: 34 067 m²
Fotós: KIVA

 

Forrás: Linka

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tóparti teaház

Tóparti teaház

Japán ízek Csehországból.

Hely a tető alatt

Hely a tető alatt

Környezettudatos erdészeti központ Csehországban.

Kockuljunk!

Kockuljunk!

Rendhagyó irodabelső Prágából.

Hirdetés