A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program keretében.

Befejeződtek az egykori városi művelődési központ irodaszárnyának belső korszerűsítési munkái, így a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően 1100 négyzetméteren számos terem újult meg, amelyek zenészeknek, képzőművészeknek biztosítanak ideális alkotóhelyet, vizuális művészek és zenészek használhatják a megújult termeket.
 


A több, mint 10 éve üresen álló „volt Dimitrov”, az egykori városi művelődési központ ikonikus épülete új lakókra talált. A Dimitrov projekt egyesít mindent, amit az Európa Kulturális Fővárosa programban fontosnak tartanak: egy régi, használaton kívüli épületet renovál és tölt meg élettel, számítva a lakosság, a helyi művészek aktivitására. Egy olyan közösségi és alkotóteret álmodtak meg ide, ahol különböző művészeti ágak képviselői egymás mellett tudnak alkotni, működni, tevékenységükkel egymást ösztönözni. 

 


A felújítás része volt a próbatermek kialakítása is, amellyel a projekt szervesen kapcsolódik a VEB2023 EKF zenei koncepciójához is. Nem titkolt cél: Veszprém legyen az a város, ahol 2030-ra arányaiban a legtöbben zenélnek, énekelnek, hiszen számos kutatás bizonyítja, hogy általában boldogabbak, akik zenélnek.

A VEB2023 számos kezdeményezése ezt szolgálja, kezdve a legkisebbeket megszólító zenei élményekkel, a szakemberek képzésével, az amatőr zenekarokat inspiráló helyszínekkel, fialatoknak és idősebbeknek, kezdőknek és újrakezdőknek is szóló egyedi oktatási és közösségi lehetőségekkel, a kórushagyományok új élettel való megtöltésén át az értő és igényes veszprémi közönség számára nyújtott zenei kuriózumokig bezárólag. A zene itt nem csak nekünk szól, hanem velünk történik.

 „Rengeteg örömet fog okozni a veszprémieknek az itt zajló alkotómunka. És biztos vagyok benne, hogy nagyon sok zenésznek, képzőművésznek innen fog elindulni a pályája. Hasonló próbateremből indult el a Depeche Mode zenei karrierje is” – mondta el a sajtóbejáráson Porga Gyula, Veszprém város polgármestere.


Az egykori Dimitrov termeinek renovációja közel 4 hónapon át zajlott, a munkák összköltsége közel nettó 138 millió forint volt. Ennek során 1100 m2-nyi terült újult meg, amely magába foglal 26 termet, vizesblokkokat, lépcsőházat és folyosókat.

A 13 próbaterem és a hangstúdió ideális otthont ad zenei produkcióknak, a 8 alkotótermet pedig képzőművészek, fotósok, filmesek, vizuális művészek foglalják el. Itt található a Hangár Könnyűzenei Központ is, valamint megújult a 180 m2-es nagyterem is, amely közösségi térként is funkcionál az itt alkotó művészeknek, de alkalmanként városi civil kezdeményezéseknek is.

 


A Hangárban idén tavasszal már a harmadik szemeszter indul 114 tanuló részvételével. A diákok korosztálya változatos, 8-9 éves a legfiatalabb zenetanuló, de 60 év feletti zenész is akad. A legnépszerűbb hangszerek – gitár, dob, zongora és billentyűs hangszerek, basszusgitár, ukulele, egzotikus ütőhangszerek, szaxofon, ének, stúdió ismeretek – oktatása mellett közös próbák, csoportos foglalkozások is zajlanak.

A Dimitrov projektnek köszönhetően könnyen megvalósulhat egy teljes zenei pálya. A hangszerek iránt érdeklődő a Hangárban megtanulhat zenélni, a csoportors órákon barátokra lel, akikkel zenekart alapítanak, amellyel be is tudnak költözni az itt található próbatermek egyikébe. A stúdióban fel tudják venni a dalaikat, a fotóstúdióban zenekari fotó készülhet, és ha meggyőzik valamelyik szomszéd teremben alkotó festőművészt, akkor a zenekari arculat, lemezborító tervezése is helyben megoldható. A Dimitrov projektnek köszönhetően professzionális szintre lehet emelni a zenélést.

 


A VEB2023 EKF nem titkolt célja, hogy az épületben alkotó közösség 2023 után is fennmaradjon, aminek megalapozása a programévben szintén fontos feladat. 

 

Forrás: sajtóközlemény

 

VEB2023 EKF | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A METU a Veszprémi EKF program stratégiai partnere

A METU a Veszprémi EKF program stratégiai partnere

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Palackra írt költemények

Palackra írt költemények

Komplex élményt kínál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata.

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében.

Hirdetés