Babaház

A változó veszprémi óváros apró csodái.

Hogy Veszprém három év múlva milyen sikeresen mutatkozik majd be Európa kulturális fővárosaként, az nagyban függ a működő városi terek megteremtésértől is. Ennek az egyik állomása a szeptemberben megnyílt KUNSZT!, amely designbolt, galéria, közösségi tér és kávézó is egyben. Cikkünk az OCTOGON magazin 172-es (2021/8-as) lapszámából.

 

 A sarokpozícióban lévő pult köti össze a kontrasztosan elválasztott két funkciót

Köszönhetően a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak, a város egységesíteni kívánja a belvárosi utcaképet. A program olyan vállalkozások létrejöttét támogatja, amelyek hozzájárulnak a városi terek miliőjének javulásához. Évek óta üresen álló, vagy nem megfelelően kihasznált üzlethelyiségeket igyekeznek olyan funkciókkal megtölteni, amelyek eddig hiányoztak a város palettájáról, és hozzásegítik Veszprémet, hogy európai rangú kulturális-turisztikai célpont legyen. Ennek egyik kitűnő példája a Tóth Andrej képzőművész által megálmodott és megvalósult KUNSZT!, amely a VEB2023 EKF támogatásával jött létre.

A KUNSZT! galéria és Bisztró Veszprém egyik legpatinásabb épületének földszintjén nyílt meg szeptemberben. Az Óváros téren álló Rosenberg-ház 1913-ban készült el, építtetője dr. Rosenberg Jenő, Veszprém egykori tisztifőorvosa. Ganz Lajos és Reiner Dezső az alapító Kós Károly meghatározó befolyása alatt működő „Fiatalok” csoportjának követőiként a magyar népi építészet stílusában tervezték meg a házat. Az emancipálódott zsidó Rosenberg maga is hitt a – szecesszióval megtámogatott – magyar népi építészet és motívumok identitáserősítő erejében, és ez a meggyőződés akkor még korántsem számított egyedinek. A ház finom arányai, a homlokzat és a portál négyzethálós szerkezete, jellegzetes díszítései, ornamentikái és visszafogott színvilága mind-mind igen nívós tervezői koncepcióról árulkodnak, akár a kor leghíresebb alkotásaival is felvehette volna a versenyt.
 


Katók Edit és Berecz Tamás vezette építész stáb is a legnagyobb tisztelettel közelített ezekhez a hagyományokhoz az átalakítás során. A portál acélkékje, a homlokzat pasztellessárgája, a tető vörösesbarnája, a motívumokkal gazdagon megrakott épület az ablakok közötti ornamentális díszekkel és geometrikus formákkal, valamint a kompozíció arányrendszere köszön vissza a KUNSZT! felújított és feliratokkal kiegészített portáljában és belső tereiben. Ez különösen lényeges szempontként jelent meg tervezési folyamatban, hiszen az Óváros tér egyik meghatározó épületének állapotára a méltatlan jelző illett leginkább. A korábbi bérlő pékséget működtetett a ház földszintjén. Az ablaknyílásokat teljesen elfalazta, a belső tereket kis kuckókra osztotta, de még az állítólag minőségi gépészetet is teljes egészében újra kellett tervezni és cserélni.

 A galéria rész koncepciója a flexibilitás volt, a mobiliák workshop berendezésként is működnek

A tervezés kiindulópontja egyrészt a ház múltja a maga színességével és gazdagságával, másrészt a funkciói kettőssége: kávéház és design shop. A színek tér- és hangulatformáló szerepe szembeötlő. Általában is jellemző, hogy a színesség, a többféleség szinte mindent meghódít. Ma már mintha a sok is kevés lenne, mondja az építész tervező, Berecz Tamás.

A példaként említett, a színváltásokat szépen lekövető egyedi tervezésű cementlap-burkolat, ami az épület kézműves jellegét volt hivatott továbbörökíteni, sajnos a határidők szorításában nem valósulhatott meg, ahogy a kiválasztott mobiliák jó részét sem tudta a gyártó időre elkészíteni. A terv szerinti bútorzat egyedül a designshopba készült el. Kényszerű kompromisszum tervezői részről, de a döntést az üzemeltető hozza meg, amivel haszontalanság vitába szállni. A belső terek színezése – kék és a fehérre pácolt burkolati elemek – a ház külső homlokzatával mutat hangsúlyosan kontrasztos párhuzamot.
 

A bemutatófal a kiállított tárgyakhoz alakítható

Az égőkorall szín ötlete Tóth Andrejtől származik, aki egy olyan helyet kívánt létrehozni, ahol a designerek méltó körülmények között mutathatják be alkotásaikat, és tarthatnak workshopokat és kiállításokat. Ez a vállalás határozottan sikerültnek mondható a hasonlóan csekély volumenű beruházásokat egyöntetűen sújtó hátrányoktól eltekintve. Az aprólékosan kidolgozott részletek, a burkolatnak az arculathoz igazodó íves mintái, a praktikus ötletek sokasága mind-mind a tervezői alaposságról és az egységes összhatás megteremtése iránti figyelemről árulkodnak. Veszprém nem csupán külsejében, de lényegét illetően is olyan központtá válhat, amely sokkal jelentősebb ígérettel bír akár a lokális súlyához képest is.

 

Tervezés és magvalósítás: 2021
Nettó alapterület: 160m2
Vezető tervezők: BERECZ TAMÁS DLA, KATÓK EDIT
Tervező építészek: TÓTH EMESE, RAINER ANNAHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyarország legélhetőbb városai

Magyarország legélhetőbb városai

A fővárosban az I. és az V. kerület, vidéken Veszprém és Eger, az agglomerációban Budaörs és Szentendre vezet.

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

A szakmai zsűri egyhangúlag a Hidden Characters arculati terve mellett döntött.

Hirdetés