Egy igazán inspiráló környezet a tanuláshoz

Haikou keleti partján, a Trace Architecture Office (TAO) által tervezett kampusz kertvárosként illeszkedik a természeti környezetébe. Az építészeti koncepció a gyermekek játékosságából merít ihletet: áramló ívek és vibráló színek serkentik a kreativitást.

 

A Haikou Jiangdong Huandao kísérleti oktatási komplexum egy gimnáziumot és egy negyvennyolc középiskolai osztály számára kialakított kollégiumot foglal magába. Miközben az építészeti forma látszólag szabadon áramló ívekből áll, a pontos geometriai vonalak aprólékosan szabályozzák, és racionalitással ellensúlyozzák az összhatást. 

 

 

A körívek befelé tájolt udvarokat és ív alakú tereket hoznak létre, harmonikusan összekötve a belső és külső területeket. A kinti tereken dombszerű topográfia és bambuszerdőket szimbolizáló oszlopok invitálják felfedezésre a diákokat. A közlekedést az oszlopok között különböző magasságú függőhidak segítik.

 


Az épület karakteres eleme a nagyméretű „lebegő” tető, amely több független oktatási blokkot fed le, bőséges árnyékot biztosítva a diákok kültéri tevékenységeihez. Ez a tető kettős célt szolgál: megvédi a diákokat a széltől és az esőtől, ugyanakkor a helyi trópusi éghajlathoz alkalmazkodva elősegíti a természetes szellőzést

A fény kulcsfontosságú szerepet játszik a színek és a tér aktiválásában. Az oszlopok és a látszóbetonból épített tető a fény és az árnyék játékával elevenedik meg. A geometrikus formák színei egy-egy érzelmet jelképeznek: a vörös a szenvedélyt, a kék a nyugalmat, a sárga pedig az élénkséget.

 

A kampusz központjában egy kék és piros dobozokból álló multifunkcionális tér található. Tágas lépcsőivel és magas belső tereivel pihenő-, játszó- és művészettérként is szolgál. 

 


Forrás: Designboom
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

2200 diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén

2200 diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén

A tíz, legrövidebb idő alatt jó megfejtést beküldő versenyző iskolája nyert egy-egy okosbútort.

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Iskola a határon, amely valójában nemcsak iskola, hanem a fenntarthatósági szempontok alapján létrejött közösségi helyszín is. 

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Az építészetnek meg kell újulnia, fenntarthatóbb épületeket kell tervezni, ennek ösztönzésére pedig kell egy közös alkotói tér.

Hirdetés