Hirdetés

Fókuszban a fenntarthatóság, amelyben Valentino Gareri már bizonyított.

Hirdetés

Valentino Gareri olasz építész kicsit újraértelmezte az iskolaépület fogalmát, amikor olyan olcsó, moduláris elemekből összeállítható rendszer prototípusát fejlesztette ki Afrikában, amelyet egyébként az ottani népi építészet ihletett. A tervekhez a régióra jellemző építőanyagokat és építkezési technikát használnák fel, a végeredmény pedig egy olyan egyemeletes épület, amely 42 négyzetméteres modulokból áll össze, bővíthető lenne és fenntartható.

Fotó: Valentino Gareri

Minden egység egy 20-25 diák számára ideális méretű osztályteremnek felel meg, és ezeket a részeket egy központi folyosó köti össze egymással. Az épület trianguláris struktúrája egy olyan tetőszerkezetben végződik, amelyre ültetődobozokban növényeket telepítettek, és egy az egész tetőn átívelő drótháló segítségével a növények szétszóródhatnak, belakhatják az épület tetejét. Ezzel gyakorlatilag megoldanák az árnyékolást is, valamint csökkentenék az épületben lévő hőmérsékletet. Kialakítása lévén akár napelemes rendszer is telepíthető a tetőre, valamint az esővizet is elvezeti. Valamennyi ültetődoboz alatt van egy víztartály, a modulok egyenként összesen 1 köbméternyi vizet képesek összegyűjteni, amelyet felhasználhatnak a tető növényeinek öntözéséhez, de a konyhában és a mosdókban is tudják hasznosítani.

A háromszög alapú forma tehát nemcsak a helyi építkezési tradíciókra hajaz, de segítségével a csapadékelvezetés, a hűtés és az osztálytermek világítása is megoldható. Az iskola mellesleg bármikor bővíthető egy újabb modul vagy akár egy újabb funkció hozzáadásával is, így például orvosi rendelő vagy a tanárok és az orvosok rendelkezésére álló lakófelület is kapcsolódhatna az iskolához. 

Valentino Gareri 1985-ben született Olaszországban, fenntartható építészetből diplomázott, terveiért számos díjat bezsebelhetett, 2019-ben például az Európai Bizottság odaítélte neki az Európai Fenntarthatósági Díjat. Dolgozott többek között Renzo Pianónál, most pedig a BIG (Bjarke Ingels Group) vezető építésze.

Forrás: Valentino Gareri    
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megmentik a megújuló történelmi iskolaépület mellett álló nagy platánfát

Megmentik a megújuló történelmi iskolaépület mellett álló nagy platánfát

Mivel a szakértői vélemények szerint biztonsággal átültetni nem lehet, a kiviteli tervek módosításával óvják meg a fát.

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

A BORD Építész Stúdió eddigi legtudatosabb épületét az A’Design Awardon díjazták.

Egy iskola, amely olyan, mint egy meseváros

Egy iskola, amely olyan, mint egy meseváros

A Fuwen Általános Iskola tervezői mindent megtettek azért, hogy jól érezze magát a gyermek az iskolapadban. 

Hirdetés