Cseh András, a CAN Architects építésze magával ragadó TED-előadást tartott a térről való gondolkodás megismertetéséről.

Jelenleg is épül a győri CAN Architects által tervezett Mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont, amelynek tervezése nem is építészeti alapokról indult, árulta el a stúdió tervezője, Cseh András DLA a Dúll Andrea környezetpszichológusról írt cikkünkben. Az iskolaközpont tervezésekor a környezetpszichológus mellett több szakértő is részt vett, így egy példaértékűen előremutató, több tudományág kutatásait figyelembe vevő terv valósulhat meg hamarosan Nyugat-Magyarországon.

Cseh András a TED-előadásában az iskoláról is beszél, részletesen elmondja, hogyan terveztek tereket az óvodából éppen megérkező alsósok, illetve a nagyobb gyerekek számára, egészen a gimnazistákig. A modern kutatások gyakorlatba ültetésére jó példa a forgó osztályterem fejlesztése-kidolgozása, amely azóta turning classroom néven ment át a nemzetközi szakirodalomba. Ennek lényege, hogy

„egy pici geometriai váltással elértük, hogy meg tudjuk mondani a tanárnak, hogy az osztály melyik oldala felé fordulva milyen idegpályákat stimulál majd a tér”.  

Szóba kerül a fenntarthatóság, és annak értelmezési lehetőségei is, miközben ábrák és rajzok segítik az előadás befogadását.

Az iskolaközpont tervezése a videó bő második felét teszi ki, ugyanakkor legalább ennyire érdekes az első, a tér és tanulás összefüggéseit bemutató rész is. Cseh itt szintén igen érzékletesen mutatja meg, mennyire hasznos, gyakorlatias és sokrétű tanulási lehetőséget kínál a térbeli környezet: a gyerekek kiásnak egy (nyugalom, eleve kivágásra szánt!) bokrot, majd dolgoznak vele.

Először megnézik, megmérik a bokrot, és máris elkezdik tanulni a „téri világ alapszavait”, rögzül, mi az öl, a láb. Aztán kiássák a bokrot, és elviszik a tanulási helyre, így

„átélhetővé válik a logisztika: egyre nehezebb lesz a bokrot cipelni, és egyre fontosabb lesz, hogy a legrövidebb úton jussunk oda”. Ezek után már teljesen másképp lehet beszélgetni a gyerekekkel arról, hogy mennyire súlyos kérdés a szállítás akár egy család, akár egy cég életében.

Később az iskolában kivetítik egy falra a fát, az árnyékát pedig körberajzolják. „Máris van homlokzatunk és alaprajzunk, és tanultunk vetületekről”. Kiszámolják, mekkora a bokor térfogata, milyen hosszúak az ágaik, mekkora a levelek felülete, és azok mennyi oxigént termelnek. Összességében térről, tanulásról, iskola és gyerek viszonyáról fontos állításokat tesz a videó, amelyet itt láthatsz teljes egészében:
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapest rejtőzködő téri világát tárja fel egy új könyv

Budapest rejtőzködő téri világát tárja fel egy új könyv

Szövényi Anna Budapesti terek című könyve a Terc kiadó gondozásában jelent meg.

Kié a tér az ülésed mögött?

Kié a tér az ülésed mögött?

Hogyan irányítják az életünket a birtoklás rejtett szabályai?

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

A ferencvárosi Markusovszky tér 9000 négyzetméteren változik, a projekt a TSPC tervezőinek bevonásával készülhet.

Hirdetés