Egy iskola, amely olyan, mint egy meseváros

A Fuwen Általános Iskola tervezői mindent megtettek azért, hogy jól érezze magát a gyermek az iskolapadban. 

Az urbanizáció gyorsulásával egyre nagyobb bajba kerülnek Kína vidéki iskolái, a tanárok elvándorolnak, akik maradnak, nem rendelkeznek megfelelő tudással, és a létesítmények is elavultak. Ezen szerettek volna változtatni a tervezők (Kínai Művészeti Akadémia Táj- és Építészmérnöki IntézeteWangwei Studio), akik egy lepusztult iskolából varázsoltak valami egészen meseszerűt. 

Az eredeti iskola olyan volt, mint elárvult vidéki társai, fantáziátlan és semmilyen kötődése nem volt a természettel. Ez most teljesen megváltozott, a 2018-ban átadott,  2604 négyzetméter alapterületű iskola szürke-vörös tetőjét a környező épületek és a dombok ihlették, közlekedőivel, kötélhídjaival és zegzugos folyosóival az épület a hegyi utakra hajaz, valamint bambuszerdő, gyümölcsfák, virágok és egy kis medence emlékeztetnek még inkább a természet közelségére. 

Az egész komplexum úgy néz ki, mintha egy falu egymásra épülő házikói, és egyáltalán nem azt az érzetet kelti, hogy itt bizony a gyermekeknek kötelességei vannak, sokkal inkább olyan, mintha szabadon létezhetnének a természetben. 

Az épülethez környezetbarát anyagokat használtak fel, és előregyártott, könnyűszerkezetes anyagokat használtak hozzá. A vörös és lila polikarbonát tető- és falpanelek sorozata, a helyi mozaiktechnológiával készülő burkolt felületek a terrazzo padlóval kombinálva, a filigrán fa és acél tartószerkezetek és táblásított fa felületek alkotta összkép a bambuszerdők hangulatát tükrözik. A nyitható ablakok és ajtók igazi mesevilágot hoznak létre, amelyben a gyerekek igazán jól érezhetik magukat. Végre lett lelke az iskolának, és nemcsak Kínában, de szerte a világon ez hiányzik leginkább a legtöbb oktatási intézményből.

Forrás: Archdaily
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

A tesztek szerint jól működik a hatvan méter magas légtisztító torony.

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

A harbini reptér leendő hármas terminálját az ember, a természet és a helyi igények funkcionális kiszolgálására tervezte a MAD Architects.
Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Nincs találat!

Hirdetés