Természet-élmény a javából Norvégiában

Az EFFEKT építészstúdió elkészítette Norvégia első lombkoronasétányát, amely a fyresdali Hamaren Activity Parkon keresztül kanyarog felfelé, és egy kör alakú kilátópontnál ér véget. A 15 méter magasra emelt platformot enyhe emelkedővel tervezték, amely minden korosztály és fizikai képességű ember, valamint kerékpárosok, babakocsisok és kerekesszékesek számára is elérhető.

 

 

„A Hamaren Activity Parkban a fák tetején tett séta minden természetbarátnak – kortól, fogyatékosságtól vagy fizikai korlátozástól függetlenül – új perspektívát kínál a Fyresdal természeti tájára. Szívből jövő vágyunk volt, hogy minden embernek, fizikai képességektől függetlenül, megadjuk a fák koronái között sétálás szenzációs érzését” – mondta a dán EFFEKT stúdió.

 


Az új sétány egy kilométer hosszú, és a Klokkarhamaren – egy 338 méter magas hegy – emelkedője mentén fut végig. A szerkezet teljes hosszában két méter széles, de bizonyos pontokon erkélyekké szélesedik, hogy különleges kilátást vagy pihenőhelyeket biztosítson. A deszkapallószerű megjelenés helyi eredetű fenyőfából készült, amelyet úgy választottak ki, hogy beleolvadjon a környezetbe. Az ösvény végén az EFFEKT egy 50 méter átmérőjű, kör alakú kilátót épített, ahonnan panorámás kilátás nyílik a környező természeti tájra.
 

 

„Csak kis méretű, előregyártott elemeket használtunk, amelyek kis gépekkel és kézzel is könnyen kezelhetők voltak a helyszínen, így az építkezés során minél jobban óvtuk a természetet. A szerkezet szó szerint beleolvad a hegyoldal fáinak látképébe, olyan vizuális benyomást keltve, mintha a sétány lebegne az erdőben” – tették hozzá az építészek.Forrás: Dezeen

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Inkluzív lombkoronasétány

Inkluzív lombkoronasétány

Természet-élmény a javából Norvégiában

 Kutatóállomás a lombok között

Kutatóállomás a lombok között

Az IAAC obszervatóriuma egy barcelonai erdőben. 

BEST OF DECO 2022 | Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata
  • 2022-12-28 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata

Rosta S. Csaba és Szabó Renáta tervezésében.

Hirdetés