Hirdetés

Erdővé változik a London Design Biennale helyszínének udvara.

Hirdetés

Idén június 1. és 27. között rendezik meg a London Design Biennalét, aminek helyszínéül szolgáló Somerset House udvarára egy 400 fából álló szabadtéri installációt készít Es Devlin díszlettervező. A The Forest for Change nevű installációban 23 különböző, egyesült királysági és észak-európai fafajtát használ majd a tervező. 

A Somerset House erdősített udvara. Látványterv: London Design Biennale

„Amikor sok évvel ezelőtt először körbejártam a Somerset House-t, kiderült számomra, hogy a felvilágosodás alapelvei, amelyek alapján az épületet megtervezték, kifejezetten tiltották, hogy fákat ültessenek az udvarra

– mondta el Es Devlin, a 2021-es esemény művészeti vezetője a Dezeennek. – Így, természetesen az első dolog, ami az idei biennálé kapcsán ötletként felmerült bennünk az volt, hogy ellensúlyozzuk ezt a hozzáállást, vagyis az ember dominanciáját a természet felett, és lehetővé tegyük az erdő számára, hogy elfoglalja az udvart.”

A tájépítészekkel és kertészekkel kialakított minierdő fáit faiskolákból szerzik be, a Biennale után pedig erdőkben ültetik el őket. Az udvar térköveit természetesen nem törik majd fel az installáció miatt, hanem egy olyan közeget alakítanak ki, ami a biodvierzitás és az erdő illúzióját kelti majd. A látogatók egy labirintuson keresztül jutnak el a minierdő tisztására, ahova a Project Everyone nevű non-profit ügynökség pavilonja kerül majd, amelyben az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatban megfogalmazott céljairól kaphatnak információt a látogatók. „Tervezünk egy olyan izgalmas interaktív szobrot, amely megmutatja, hogyan haladunk az egyes célok megvalósítása felé és hogyan vehetünk részt közvetlen módon ezek megvalósításában, hogyan változtatunk viselkedésünkön és hozzáállásunkon” – mondta el Devlin.  

A London Design Biennale plakátja

A harmadik alkalommal megrendezett London Design Biennale így fontos, globális kérdéseket is feszeget, és arra is igyekszik válaszolni, hogy a design hogyan adhat megoldásokat korunk legfőbb kihívásaira. A biennáléra, amit tavaly szeptemberben a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak, hat kontinens számos országából érkeznek meghívottak, és a járvány miatt a júniusban megrendezett biennálén is csak egy adott útvonalon haladhatnak majd a látogatók és a belépők is megadott időpontokra szólnak. Azok pedig, akik nem tudnak résztvenni rajta, online program keretében járhatják majd be a helyszínt. 

Klaus Wittmann kurátor a klagenfurti labdarúgó stadiont alakította át erdővé. Fotó: Gerhard Maurer

A The Forest for Change egyike azoknak a növekvő számú projekteknek, melyek tervezői amellett érvelnek, hogy a városokban egyre inkább visszatérjenek a „vadonok”. A mozgalom mögé olyan prominens személyek álltak, mint az Winy Maas (MVRDV) és számos más építész és tervező, illetve a svájci Klaus Littmann kurátor, aki egy egész futballstadiont ültetett be fákkal, azzal a disztópikus üzenettel, hogy a helyen a nézők szemtanúi lehetnek a látványosságnak, ahogy a fák évszakról évszakra változnak. 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Alzheimer-falu, ahol a betegek szabadon élhetnek

Az Alzheimer-falu, ahol a betegek szabadon élhetnek

Franciaország délnyugati részén egy különleges projektet terveztek: a Village Landais Alzheimer egy olyan betegotthon, ahol szabadon, mégis biztonságban közlekedhetnek az alzheimeresek.

Geometrikus és organikus minták uralják az idei Texhibition tárlatát

Geometrikus és organikus minták uralják az idei Texhibition tárlatát

4. alkalommal nyílik kiállítás a Határtalan Design keretein belül.

Keretet adni a közösségnek

Keretet adni a közösségnek

Meszes Márton diplomamunkájában a co-housing koncepciójára épülő lakóparkot tervezett, 2018-ban Hauszmann-díjat nyert vele.

Hirdetés