Hirdetés

Pincészet Reistenben, az ORA stúdió munkája.

A csehek köztudomásúan nem a borivásról híresek. Éppen ezért érdekes, hogyan képzelték az ORA Stúdió tervezői, Jan Veisser, Jan Hora és Barbora Hora a borkóstolás műfajának téri kereteit. 

 

A borászat épületét 2010-ben a Burian-Křivinka építészeti stúdió tervezte, a tervnek azonban csak egy kis része épült meg, és a mai állapot nem tükrözi az eredeti elképzeléseket. Az új tulajdonos célja, hogy az együttest ismét vonzóvá tegye, és megnyissa a nagyközönség előtt. Első lépésben borozót alakított ki egy valamikori raktár terében.
 


Nagyméretű, egymással szemben elhelyezkedő nyílásokat vágtak a falakba, ezzel a tér világosabb lett, és közvetlenül kapcsolódik a természethez. A ház már a belépéskor átlátható. Két irányba nyílik kilátás: a szőlőültetvények felé, illetve a távolabbi Nové Mlýny víztározóra. Tolóajtó vezet a teraszra, vele szemben nagy, körbeüvegezett ablakfülkében lehet pohárral a kézben ücsörögni.
 


Minden belső felületről eltávolították a festést, és a falakat a csupasz betonig megtisztították. A sérült részeket cementesztrichtel javították. A vörösbor árnyalatú, durva textúrájú padló poliuretán bevonatot kapott, a kóstolásra érkező vendégeknek nem kell aggódniuk, ha a bor kilöttyen. 
 


Minden berendezési tárgy méretre készült, acélból és tölgyfából, különböző festéssel. A bár fölött függő hatalmas, ellipszis alakú csillár a pincészet vizuális arculatának markáns része.
 


A vendégek egy hosszú padon ülhetnek, amelyet egyedi világítótestekkel szereltek fel. A lámpaernyőik demizsonra emlékeztetnek. A pad háta mögötti panel javítja a belső tér akusztikai komfortját. A szemközti falon kialakított bortartó finom konstrukciója bőrszíjjal befont acélrudakból áll.
 

 


A külön helyiségben lévő társalgót a nagy asztal és a fölötte kialakított kör alakú fa álmennyezet uralja, amely akusztikus paneleket és a világítást rejti. A falakon a Reisten pincészet különböző szőlőültetvényeinek talajmintái láthatók. A tölgyfával burkolt, árnyékoló vitorlákkal fedett teraszról a közeli szőlőültetvényekben és naplementében gyönyörködhetünk.
 


 

IrodaORA 
Tervezők: Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora
Munkatársak: Karolína Cebová Lukáš Lečko
Megbízó: Reisten
Projekt helyszíne: Zahradní 288, 692 01 Pavlov
Hasznos alapterület: 115 m² borozó, 301 m² terasz
FotóBoysPlayNice


 

Még több fotó a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

147

147 - 2018/7

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

A sümegi Püspöki Palota festőrestaurálása

A sümegi Püspöki Palota festőrestaurálása

Így állították helyre a sala terrenát, azaz nyári hűsölő termet.

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta a 2021-es Pritzker Építészeti Díjat 

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta a 2021-es Pritzker Építészeti Díjat 

Egy „bontásellenes” francia építészduó nyert, amely visszafogott beavatkozásokat hajt végre az infrastruktúra korszerűsítése, és a minőség javulás érdekében.

Nincs találat!

Hirdetés