Pincészet Reistenben, az ORA stúdió munkája.

A csehek köztudomásúan nem a borivásról híresek. Éppen ezért érdekes, hogyan képzelték az ORA Stúdió tervezői, Jan Veisser, Jan Hora és Barbora Hora a borkóstolás műfajának téri kereteit. 

 

A borászat épületét 2010-ben a Burian-Křivinka építészeti stúdió tervezte, a tervnek azonban csak egy kis része épült meg, és a mai állapot nem tükrözi az eredeti elképzeléseket. Az új tulajdonos célja, hogy az együttest ismét vonzóvá tegye, és megnyissa a nagyközönség előtt. Első lépésben borozót alakított ki egy valamikori raktár terében.
 


Nagyméretű, egymással szemben elhelyezkedő nyílásokat vágtak a falakba, ezzel a tér világosabb lett, és közvetlenül kapcsolódik a természethez. A ház már a belépéskor átlátható. Két irányba nyílik kilátás: a szőlőültetvények felé, illetve a távolabbi Nové Mlýny víztározóra. Tolóajtó vezet a teraszra, vele szemben nagy, körbeüvegezett ablakfülkében lehet pohárral a kézben ücsörögni.
 


Minden belső felületről eltávolították a festést, és a falakat a csupasz betonig megtisztították. A sérült részeket cementesztrichtel javították. A vörösbor árnyalatú, durva textúrájú padló poliuretán bevonatot kapott, a kóstolásra érkező vendégeknek nem kell aggódniuk, ha a bor kilöttyen. 
 


Minden berendezési tárgy méretre készült, acélból és tölgyfából, különböző festéssel. A bár fölött függő hatalmas, ellipszis alakú csillár a pincészet vizuális arculatának markáns része.
 


A vendégek egy hosszú padon ülhetnek, amelyet egyedi világítótestekkel szereltek fel. A lámpaernyőik demizsonra emlékeztetnek. A pad háta mögötti panel javítja a belső tér akusztikai komfortját. A szemközti falon kialakított bortartó finom konstrukciója bőrszíjjal befont acélrudakból áll.
 

 


A külön helyiségben lévő társalgót a nagy asztal és a fölötte kialakított kör alakú fa álmennyezet uralja, amely akusztikus paneleket és a világítást rejti. A falakon a Reisten pincészet különböző szőlőültetvényeinek talajmintái láthatók. A tölgyfával burkolt, árnyékoló vitorlákkal fedett teraszról a közeli szőlőültetvényekben és naplementében gyönyörködhetünk.
 


 

IrodaORA 
Tervezők: Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora
Munkatársak: Karolína Cebová Lukáš Lečko
Megbízó: Reisten
Projekt helyszíne: Zahradní 288, 692 01 Pavlov
Hasznos alapterület: 115 m² borozó, 301 m² terasz
FotóBoysPlayNice


 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elvarázsolt kert a városi rengetegben

Elvarázsolt kert a városi rengetegben

Mágikus feltöltődés a Studio Reaktor szauna-paradicsomában, Csehországban.

Fából a fák között

Fából a fák között

Sportközpont az Elba mellett.

Új funkciót terveztek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetébe a belsőépítész hallgatók

Új funkciót terveztek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetébe a belsőépítész hallgatók

A helyiségek eleget tesznek a 21. század elvárásainak, mégis őrzik a kutatóintézet szellemiségét. 

Hirdetés