Bécs után Új-Zélandon nyílt meg a világ második Hundertwasser múzeuma.

Vasárnap nyílt meg a világ második Hundertwasser múzeuma. Bécs után ezúttal Új-Zéland egyik tengerparti városában, Whangareiben épült fel a Hundertwasser Art Center, mely a művész saját tervei alapján készült. A Bécs város által üzemeltetett Kunsthaus Wien után a közönség itt tekintheti meg a világ második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteményét. A Hundertwasser Magánalapítvány jóvoltából a múzeum 4 millió euró értékben kapott kölcsön grafikákat, festményeket és más Hundertwasser műveket.

 

Friedensreich Hundertwasser még 1993-ban készítette el az épület terveit, de életében már nem volt lehetősége arra, hogy meg is építse azt. A görbe vonalairól, természetközeli épületeiről, vidám színekkel tarkított alkotásairól híres osztrák művészt szoros kapcsolat fűzte Új-Zélandhoz. 1976-ban telepedett le az ország északi részén, a Whangareitól nem messze található Bay of Islands területén, mely második otthonává vált. 1986-ban megkapta az állampolgárságot és 2000. február 19-én bekövetkezett halála után kívánságának megfelelően a szigetországban temették el. Halála után Whangarei polgárai összefogtak, hogy a tervezett művészeti galériája mégis megnyílhasson. Huszonkét évvel később, halálának évfordulója alkalmából február 20-án végre megnyílt a tervei alapján készült Hundertwasser Art Centert, mely a bécsi Kunsthaus Wien után a világ második Hundertwasser múzeuma.
 

Hundertwasser Art Centre, Whangarei, Új-Zéland (c) Hundertwasser Art Centre / Tessa Paton

Hundertwasser nevéhez világszerte több mint három tucat épület fűződik. Ki ne ismerné a tájba simuló Bad Blumau-i termálfürdőt, a bécsi távhőszolgáltató épületét Spittelauban, vagy utolsó épületét, a magdeburgi zöld citadellát? De különleges, egyenes vonalakat megtagadó építményei közt szerepel többek között egy óvoda, egy templom, egy onkológiai centrum és egy közvécé is, mely ugyancsak Új-Zélandon található. Korát megelőzve már évtizedekkel ezelőtt megtett mindent a környezet és természet védelmében, Bay of Islands-on található földjén például százezer fát ültetett, hogy a területet visszaadja a természetnek.

A Hundertwasser Art Center a bécsi múzeum után a második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteményt mutatja be a közönségnek. A Hundertwasser Magánalapítvány jóvoltából ugyanis a múzeum 4 millió euró értékben kapott kölcsön rajzokat, festményeket és más műtárgyakat. Emellett – a bécsi Kunsthaus Wienhez hasonlóan – itt is a helyi kortárs művészet platformjaként működik majd a Hundertwasser tiszteletére létrejött intézmény.

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hundertwasser 2.0

Hundertwasser 2.0

Bécs után Új-Zélandon nyílt meg a világ második Hundertwasser múzeuma.

Minden otthon kezdődik – virtuális kiállítás a biztos lakhatásról

Minden otthon kezdődik – virtuális kiállítás a biztos lakhatásról

Olyan nők történetét ismerhetik meg az érdeklődők, akik már megnyerték a tisztességes otthonért folytatott küzdelmet.

Orvosok és nővérek munkáját támogatja a Párisi Udvar

Orvosok és nővérek munkáját támogatja a Párisi Udvar

Napi 50 adag ételt ad a hotel étterme, a Párisi Passage Café & Brasserie.

Hirdetés