Az újbudai Elite Park első üteme.

Vitathatatlan, hogy a fővárosi ingatlanpiacon az újbudai régió egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hála a városrészben megvalósult és a jövőben megvalósuló nagyarányú fejlesztéseknek – írja Kovács Péter az OCTOGON magazin 169-es (2021/5-ös) számában. Az itt felépült Elite Park első üteme már beruházói oldalról is formabontó, hiszen Jákob Zoltán a nemzetközi szépségipar területéről lépett be az ingatlanfejlesztés világába.

A hétköznapokban minden embernek szüksége van olyan pozitív impulzusokra, amelyek hozzájárulnak közérzete változásához. Tudható, hogy még a lélek gyógyításában is használják a különböző színeket, ezáltal segítve az ember testi-lelki egységének megvalósulását. Minden bizonnyal jó hatással lehet ránk, ha a teraszunkról körbepillantva színek harmonikus lüktetése, ritmikája vesz minket körül. Az újbudai Budafoki út – Barázda utca – Szerémi út – Galvani utca által határolt telken átadott Elite Park a hazai lakóépítészet trendjétől eltérően igen bátor gesztusokat tesz mind a homlokzati színhasználat, mind pedig az épület tömegképzésének tekintetében, jól mutatja ennek értékét az Év Tervezett Lakó Projektje-díj 2016-os elnyerése. 2021 elején átadták az épület első ütemét, a következő ütemek építése pedig a közeli jövőben elkezdődik.

Az U alakú tömeg kiválóan alkalmas arra, hogy a kerttel egyfajta intim viszonyt alakítson kiAz utcafrontról áttört tömeg betekintést enged az igényesen kialakított belső kertre. A természetes zöldfelület jól illeszkedik az épület homlokzatán használt színes panelek sorozatához

Az Elite Park jól látható módon igen széles réteget kíván megszólítani, hiszen ugyanúgy találunk benne kisebb méretű – 30 m2 környéki – garzonlakásokat, mint nagyméretű, 100 m2 környéki, nagy terasszal ellátott, penthouse jellegű otthonokat is, így rendkívül sokféle vásárlói igényt képes a ház kiszolgálni. A tervezési folyamatban (KAS Design, Székelyhidi Gábor) fontos pont volt egyfajta ikonicitás-igény, amely a beruházói oldalról is megjelent. Az ennek szellemében tervezett ház valamiképp látható nyomot kívánt hagyni a fővárosi városszövetben, merészebben, formabontóbban viszonyulva a homlokzati színek használatához, valamint a tömeg adta lehetőségekhez. Nemzetközi építészeti viszonylatban többek között a dán Bjarke Ingels egyes házainál figyelhető meg a lejtős tetőszerkezet, valamint az intenzívebb színhasználat. A hazai lakóépületeknél mindez meglehetősen újszerű volt, köszönhetően részben a beruházó szépségipari kötődésének.

Az Elite Park alapkoncepciója egy – a Barázda utcára fordított – U-alak létrehozása volt, amely által megképződik egy belső, zöldfelületekkel ellátott udvar is, impozáns látványt nyújtva a belső teraszokról kitekintőknek. Az épület rövidebb oldala ugyanakkor az 5. emeletig áttört az utcafrontról, így egyfajta vizuális kapuként is funkcionál, a kialakított és növényekkel beültetett felvezető lépcsősor szép összhangja a természet és épített környezet összefonódásának. A ház ikonikussága minden bizonnyal nagymértékben köszönhető a belső és külső homlokzatok esztétikumának.

A simított vakolatú fehér felületeket a tervező által pixeleknek nevezett színes homlokzati mezők ritmikája ellenpontozza, amely 12 komplementer színt rendez az épületen végigfutó színkörbe, ezen színsor nemcsak a belső homlokzaton, hanem az épületsor egészén is végigfut, és önmagába tér vissza.

Noha mértéküket tekintve nem feltétlenül a színek dominálnak a fehér homlokzat kárára, csak épp oly mértékben vannak jelen, hogy vizualitásuk szignifikáns legyen és összhatásukban alapvetően formálják a ház karakterét. A színek használata mellett az épület a tömegképzés tekintetében is izgalmas megoldásokat tartalmaz. A Barázda utca felől 9 emelet magas struktúra egy 11 fokos lejtett tetőszerkezet segítségével a déli oldal felé fokozatosan csökken, emellett az 5. szint felett a külső homlokzat keleti, nyugati és északi oldalon fordított tölcsérként befelé szűkül, így madártávlatból tekintve egy vertikálisan elkeskenyedő tömeg bontakozik ki előttünk.

Izgalmas, vertikálisan szűkülő tömeg, amely kecsesebbé teszi a szerkezetet, és egyúttal lehetőséget ad a kis belátási szöggel rendelkező tetőteraszok kialakítására isA metszeti ábrán jól látható az épület homlokzati ritmikája, amelyet a teraszok, illetve a színes panelek teremtenek meg

Felmerülhet a kérdés, hogy melyek azok a komponensek, amelyek az Elite Parkot vonzóvá teszik az érdeklődők számára. A ház egy olyan városszöveti részben helyezkedik el, amely rendkívül dinamikusan fejlődik, és jelen állapotában is lehetőséget nyújt mind a hétköznapi teendők gördülékeny intézésére, mind pedig a kulturális események megélésére. A különféle méretű lakások – amelyekből az elkészült első ütem 268 darabot tartalmaz – maximálisan a vásárlói igényekhez alkalmazkodnak.

A kisméretű lakások egy-két lakó számára nyújtanak kiváló teret, a nagyméretű, zárt terasszal ellátott lakások erkélyein pedig akár egy jacuzzi is elhelyezhető. A ház minden lakásához tartozik parkoló, az utcán kialakított parkolóhelyek pedig a vendégek fogadását teszik gördülékennyé. Ezek mellett a ház legnagyobb erénye a felismerhetőségben rejtezik. A beruházói és tervezői összhangnak köszönhetően egy olyan épületet sikerült megvalósítani, amely elkerüli a sablonokat, mer bátrabb gesztusokat tenni, létrehozva ezáltal azt a homlokzati pulzálást, amely minden bizonnyal védjegyként is működik. Védjegye a határozottságnak, a jelhagyás igényének, és az építészetben megmutatott néminemű formabontásnak. A lakók számára mindez egy olyan esztétikumban testesül meg, amely képes színessége által harmóniát és pozitivitást sugallni a mindennapokban. A világ színes – miért ne lehetnének az épületeink is azok?

Tervezés éve: 2016–2018
Építés éve: 2017–2021 eleje (1. ütem)
Bruttó szintterület: 31 375 m2

Generáltervező: KAS DESIGN KFT. Vezető tervező: SZÉKELYHIDI GÁBOR
Építész munkatársak: KOCH RÓBERT, JUHÁSZ ÁGNES, FEKETE BALÁZS, NAGY LÁSZLÓ, VARGA TÍMEA, FERDINÁNDY KINGA, SZABARI BETTINA, KOVÁCS PETRA, BOLDIZSÁR ROLAND, ROBITSCHKO DAVOR
Kert- és tájépítészet: BARNA ESZTER, BOTKA SZILVIA
Lebonyolítás/műszaki ellenőrzés: MAROSVÁRI CSABA (BITU-BAU KFT.)

A projekt lebonyolítója és műszaki ellenőre a BITU-BAU Kft. volt.

Jákob Zoltán, a beruházó Jákob Ingatlan Kft. tulajdonosa építőmérnöki és nemzetközi szépségipari (Elite Cosmetix -Crystal Nails csoport) múltjának is köszönhetően olyan újszerű, „szépteremtő” és kényelmesen élhető lakópark tervezésére adott megbízást, amely a modern nyugat-európai lakóingatlan fejlesztések erényeit ötvözi az aktuális hazai piaci igényekkel; magára vállalva az ezzel járó magasabb beruházói költségeket is. A magas szintű szakmai hátteret a lebonyolító BITU-BAU Építőipari Vállalkozó Kft. biztosította.

Még több kép a projektről.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ színes – miért ne lehetnének az épületeink is azok?

A világ színes – miért ne lehetnének az épületeink is azok?

Az újbudai Elite Park első üteme.

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Építészeti illúziók és városutópiák Örményországból, a Mai Manó Házban.

15 magyar nevezés a Building of the Year 2020 díjra

15 magyar nevezés a Building of the Year 2020 díjra

Az ArchDaily rangos versenyének legtöbb kategóriájában van magyar jelölt. 

Hirdetés