Néhány tipp a fény, mint építészeti eszköz használatára az épület legforgalmasabb részében.

A közlekedő minden épület legforgalmasabb tere: mindenki áthalad rajta, bárhova is igyekszik, és a legtöbb esetben ez az a tér, mellyel először találkozunk belépés után. Íme néhány tipp arra, hogyan alkalmazhatjuk a fényt, mint építészeti eszközt.

Diffúz megvilágítás

Minden felület egyenletes megvilágítást kap, nincsenek árnyékok, sem kontraszt, minden részlet egyformán hangsúlyosan jelenik meg a térben.

 

Direkt világítás lineáris profilból

A süllyesztett profil összeköti az épület egészét, vezeti a szemet. A profilba integrált lámpatestek a talajt és az oldalfalat is megvilágíthatják, a jellemzően nem egységes fénymennyiség sajátos ritmust, játékot eredményez ezen felületeken.  E megoldással a mennyezet sötétebb lesz, mint az oldalfal és a talaj, ez pedig csökkenti a magasságérzetet. Ajánlott tehát olyan helyeken alkalmazni azt a megvilágítási módot, ahol aránytalanul magasnak érezzük a teret.

Fix spotok

A mennyezetbe süllyesztett vagy rászerelt lámpatestek egyenletes fényhatást adnak, ajánlott a sűríteni a lámpakiosztást (így növelni a fénymennyiséget) a funkcióval bíró elemek, például ajtó, könyvespolc, lépcső  fölött.

Fix spotok szűk sugárzási szöggel

Alapjaiban előző ponthoz hasonló fényhatás, de annál egy kicsivel intimebb hangulat. Butikhotelek, desighotelek jól bevált megoldása. 

 

Irányított spotok

Szuggesztív és irányítja a figyelmet, teátrálisabb fényhatás. Amennyiben szobrokat, festményeket kívánunk kiemelni, mindenképp billenthető, irányítható spotokat alkalmazzunk. 

 

Általános + irányított világítás

Kevert megoldás: lineáris fénysávokkal biztosítjuk az általános világítást, hangsúlyozzuk a tér nagyságát, az építészeti kialakítást, ezeket kiegészítvén pedig spotokat alkalmazunk az egyes részletek kiemelésére.

 

További információért keresd a BE LIGHT! szakembereit!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pöttöm macaron szentély

Pöttöm macaron szentély

A macaronok Picassójától tanult cukrász új üzletét a Delta Light Metronome lámpái világítják be.

A karácsonyi szezonra a világításnak is fel kell készülnie

A karácsonyi szezonra a világításnak is fel kell készülnie

A BE LIGHT! csapata az Extreme Digital új budapesti showroomjában alakította ki a világítástechnikai rendszert.

Megérkezett a világítástechnika bibliája

Megérkezett a világítástechnika bibliája

Több mint 1100 oldalas, a technikai információk mellett inspiráló projekttotókkal teli katalógust készített a világ egyik vezető világítástechnikai gyártója, a Delta Light.

Hirdetés