A kertek határozzák meg ezt a La Piedad-i minimalista otthont.

A guadalajarai (Mexikó) Cotaparedes Arquitectos letisztult építészete alapvetően „kis világokat” teremt, melyek funkciótól függően illeszkednek környezetükhöz, vagy esetleg épp ellenkezőleg, saját mikro-univerzumot formálnak. Az iroda munkáiból árad az élet szeretete, építészetük jellegzetes elemei az arányok, a tér, az intimitás, a növényzet és a színek. A mexikói La Piedadban megépített hófehér családi ház is az Abraham Cota Paredes által alapított stúdió egyedi világát tükrözi.

 

 

A Cotaparedes Arquitectos szakemberei a villa zárt épületét a kert és az intimitás fogalmai köré rendezték. A ház főbejáratához egy magas pengefal védelmében, cserepes növények között jut el a látogató. „A falak a befelé forduló építészet jegyében körítik az épületet. A kül- és beltér kapcsolata bár létezik, mégsem tárul fel teljesen egyértelműen. (…) Szemből egy hatalmas paravánfal óvja a magánszférát, amely egyúttal a lenyugvó Nap sugarai elől is védelmet nyújt” – hangzik a stúdió projektismertetése.

 

 

A háromszintes épület utcafronti részén található a konyha, a nappali és az étkező hármasa, míg a két földszinti hálószoba a hátsó kertre néz. A dupla belmagasságú közösségi térből egy üveg tolóajtón át léphetünk ki a központi kertben terpeszkedő, méretes fügefa árnyékába. A garázs rámpája felől közelíthető meg a ház süllyesztett szintje. Itt található a pince, a gyermekek játszószobája és a vendégszoba. Az alagsor érdekessége, hogy bár a talajszint alatt van, mégis világos a falakat határoló nagy üvegfelületeknek és a rajtuk túl húzódó, növényzettel körülvett két kertnek köszönhetően.

 

 

„A házat az alagsorból megközelíthető teraszok osztják fel közösségi és privát területekre. (…) A központi teraszon a teret kitöltő nagy fikusz található. Lombja a nappali konyha felőli részéig nyúlik fel, így csempész be az enteriőrbe egy kis darabka természetet” – meséli a Cotaparedes Arquitectos. A kifejezetten minimalista, letisztult vonalvezetésű otthon uralkodó színe a fehér, ebbe a padló márványa, a meleg árnyalatú faajtók és drapériák hoznak némi változatosságot.

 

 

A Cotaparedes Arquitectos különleges hangulatú, intimitásra fókuszáló házat tervezett La Piedadba, ahol a tartózkodó, introvertált hangulatot finoman oldják a természet átgondoltan elhelyezett, szellős részletei.

 

 

 

Cotaparedes Arquitectos | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hófehérke két udvara

Hófehérke két udvara

A kertek határozzák meg ezt a La Piedad-i minimalista otthont.

Már szálláshelynek is alkalmas a Hello Wood Kabinkája

Már szálláshelynek is alkalmas a Hello Wood Kabinkája

Az új Kabinka mind a fenntarthatóság, mind a piacképesség tekintetében meghaladja a korábbi modellt.

Túlélésünk záloga

Túlélésünk záloga

Fókuszban a méhek.

Hirdetés