A program közösségszervező és építész hallgatókkal dolgozik magyarországi kistelepülések fejlesztésén.

Augusztus 24-én kezdetét veszi a Közösség-Tér-Település programjának első saját építőtábora Baranyában. Tavaly ősszel 29 diák vágott bele abba a gyakorlati programba, amely elsősorban közösségszervező és építész hallgatókkal dolgozik magyarországi kistelepülések fejlesztésén. A közös munka most az utolsó fázisához ért. 

A Közösség-Tér-Település (röviden: KTT) program azzal a céllal indult, hogy a különféle felsőoktatási intézményekről és szakokról érkező (még tanuló) fiatalok a saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat élesben is, emellett ismerjék meg egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat. A KTT első évfolyamának résztvevői összesen hat felsőoktatási intézmény hét karáról vesznek részt a programban, amely 2019 októberében egy intenzív, egyhetes alapozó kurzussal indult. Az alapozó képzésen a hallgatók megismerkedtek képzőikkel és mentoraikkal, különféle előadásokon és műhelyprogramokon vehettek részt, esténként pedig kerekasztal beszélgetések és szakmai programok várták őket, amelyek

a közösségi művelődés, az építészet, a település- és területfejlesztés, valamint a közösségfejlesztés és közösségi tervezés témáit járták körbe.

Az előadások és programok olyan szakmai műhelyek részvétel zajlottak, mint például a CAN Architects építésziroda, a Völgyzugoly Műhely településtervező és -fejlesztő iroda vagy a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ. De vendégeskedett a pannonhalmai táborban a KTT szakmai partnere, a Hello Wood is, továbbá Csernyus Lőrinc építész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja (a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tajga), Péterfi Ferenc közösségfejlesztő (az ELTE óraadó tanára), valamint Dóri Éva közösségi művelődési szakember és Erhardt Gábor építész, a Tokajhegyaljai Világörökségi Tervtanács tagja is, aki egyúttal három Tokaj-hegyaljai település főépítésze.

Az alapozó képzést követően a hallgatók csapatokat alkottak és nekifogtak a közösségi tervezésnek. Ebben a tanévben a képzési program fókuszában Baranya megye, valamint a Tokaji borvidék állt, így mentoraik segítségével a diákok összesen hét település (Bodrogolaszi, Erdőhorváti, Hercegkút, Legyesbénye, Magyaregregy, Makkoshotyka, Martonfa, Sárospatak, Sárazsadány, Sátoraljaújhely és Szászvár) lakosaival kezdtek közös egyeztetésbe a településfejlesztést illetően. 

Életkép a tavalyi táborból

„A program elengedhetetlen része az építések helyszínéül szolgáló település(rész)ek lakosaival való, számos alkalomból álló közös gondolkodás és tervezés, amelynek keretében meghatározásra kerülnek a közösségi igények és szükségletek, többek között azok, amelyekre egy-egy faépítmény (vagy más, egy hét alatt megvalósítható építési-építészeti folyamat) lehet a válasz” – mondta Beke Márton, a KTT egyik alapítója, ötletgazdája.

A közösségi tervezőműhelyek egészen március elejéig országszerte folyamatosan zajlottak, mígnem az ismert okok miatt sajnos a KTT program is felfüggesztette a működését. Ezt követően júniusban Baranya megyében rohamos lelkesedéssel indultak újra a helyiekkel közös tervezőműhelyek, a Tokaji borvidéken azonban mérsékeltebb tempóban folytatódott a munka, ott ugyanis a Hello Wood által szervezett tokaji Építész Mustra 2021-re tolódott át. Így, a szakmai partnerhez igazodva, a KTT tokaji régióban indult fejlesztési terveinek kivitele a következő évre tolódott. Nyár elején a hallgatók tehát Baranyában újra nekifogtak a közösségi tervezésnek Magyaregregy és Martonfa lakóival (Szászváron ősszel kezdődik majd újra a közösségi tervezés), akik nyitottan álltak a településüket érintő fejlesztések egyeztetése előtt. 

Az elmúlt hetekben mindkét településen két-két közösségi beszélgetés valósult meg, a lakosok aktív részvételével. Az első találkozások a márciusig tartó közös gondolkodás eredményeinek a felelevenítését szolgálták, a második alkalmakon pedig az addig elkészült terveket vitatták meg a helyi lakosok. 

A tervezési folyamatok „közösségi csúcspontjai” voltak azok a pillanatok, amikor a tervezésben részt vevő helyi lakosok feltették magunknak a kérdést: dönthetünk-e egy ilyen fontos, mindenkit érintő dologról csak mi? A válasz lehetett volna akár igen is, hiszen az alapozó képzés óta eltelt időben megtartott 5-5 közösségi tervezési alkalom minden esetben nyitott volt, arra bárki eljöhetett (volna). A válasz azonban mégsem így alakult, a magyaregregyiek végül kérdőíven tudakolták meg a többi lakostól, hogy az általuk felvetett javaslatok közül mi valósuljon meg, Martonfán pedig egy Facebook-os szavazáson döntötték el a lakosok, hogy két terv közül melyik épüljön meg. 

A személyes találkozásokon és az online térben való közös gondolkodások eredményeként Magyaregregyen a Csepp-parkban hoznak létre a hallgatók egy önálló, kültéri közösségi teret a helyiek számára, míg Martonfán egy korosztályokon átívelő pihenő helyet alakítanak ki a KTT hallgatói a lakosokkal közösen.

A most körvonalazódó elképzelések majd augusztus 24. és 30. között realizálódnak Magyaregregyen és Martonfán, a két baranyai helyszín egy-egy építőtáborában. Ezt követően a helyiek nem csupán megálmodói, de használói is lesznek a KTT hallgatóival közösen életre hívott közösségi terveknek.

További részleteket az esemény honlapján, Facebook- és Insta-oldalán is találsz.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösség-Tér-Település program a CAN Architects-el

Közösség-Tér-Település program a CAN Architects-el

Két új közösségi teret avattak Nógrád megyében a Közösség-Tér-Település program hallgatói.

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Interjú Sinus Lyngével, az egészséges építészet iránt elkötelezett dán tervezővel.

Két új közösségi tér született Baranyában – Patak Party és Fölsőkúti Pihenő

Két új közösségi tér született Baranyában – Patak Party és Fölsőkúti Pihenő

A Közösség-Tér-Település (KTT) első saját építőtáboraiban tervezték meg őket közösségszervező és építész hallgatók.

Hirdetés