A Közösség-Tér-Település (KTT) első saját építőtáboraiban tervezték meg őket közösségszervező és építész hallgatók.

Augusztus 24 és 30. között rendezték a Közösség-Tér-Település (KTT) képzési programjának első saját építőtáborait. Tavaly ősszel 29 diák vágott bele abba a gyakorlati programba, amely elsősorban közösségszervező és építész hallgatókkal dolgozik országszerte magyarországi kistelepülések fejlesztésén. A táborokat tehát közel egyéves felkészülési idő, és hosszas előkészületi, tervezési szakasz előzte meg. Az első évfolyamos hallgatók részt vettek egy intenzív alapozó táborban, majd a programhoz csatlakozó kistelepüléseken folyamatosan közösségi tervezőműhelyeket tartottak a lakosokkal együtt. A cél az volt, hogy a résztvevő településeken olyan új projektek jöjjenek létre, amelyek valóban a helyi lakosok igényei mentén születnek meg, funkciójukban igazodnak a helyiek mindennapi életéhez, az ott élők napi ritmusához és tevékenységéhez. 

A közös munka mostanra az utolsó fázisához ért, melynek keretében a KTT hallgatói és a helyiek

Magyaregregyen és Martonfán egy héten keresztül együttes erővel hoztak létre olyan építményeket, amelyek közösségi teret biztosítanak az ott élők számára.

A magyaregregyi csapat a Csepp park, pontosabban az abban található gázcseretelep megújítását tűzte ki célul. Az építészeti tervek elkészítését számos közösségi beszélgetés előzte meg. A beszélgetések alatt két lehetőség kristályosodott ki: egy falukemence megépítése és a Csepp park megújítása, azon belül is egy beszélgetős, sütögetős hely kialakítása. A közösségi beszélgetéseken részt vevők úgy érezték, hogy

egy ilyen lényeges kérdésben nem dönthetnek kizárólag csak ők, ezért kérdőíveken kérték ki a falu véleményét.

Így dőlt el, hogy végül a Csepp park újul meg. Időközben ráadásul visszakerült a falu tulajdonába az egykori gázcseretelep területe, így a közösségi építés végleges helyszíne már abszolút nem volt kérdéses a továbbiakban. A magyaregregyi terveket a résztvevők Fábos Attila és Fekete Eszter hallgatóknak köszönhették, akik a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karáról érkeztek a KTT programjába. A tervek megvalósításán a KTT részéről mintegy 15 fő (hallgatók és mentoraik, valamint önkéntesek) dolgozott éjt nappallá téve, hogy a szombati napon a falu sikeresen felavathassa saját, új közösségi terét. 

Építészeti terv és a megvalósult objekt Magyaregregyen

A martonfai csapat a Fölsőkúti Pihenőt szerette volna kialakítani a tábor hetének végére. A nyár folyamán számos közösségi beszélgetés előzte meg az építészeti tervek elkészítését. A beszélgetések alatt több lehetőség is szóba került: egy falukemence megépítése Kató néni házában, vagy például egy helyi játszótér létrehozása.

Végül egy olyan park létesítése mellett tették le a voksukat a helyiek, amely több generáció közös együttlétére ad lehetőséget.

Ez a projekt sem bizonyult kis falatnak, a martonfai lakosok szavazatáért két terv is versenyben állt, a tábort megelőző néhány hétben. A terveket Szarka Áron és Molnár Kitti hallgatók készítették, akik a KTT csapatát a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karáról erősítették az első év folyamán. Végül egy olyan terv megvalósítása vette kezdetét augusztus végén, amely három pavilonnal rendelkezik. A kisgyerekek, a fiatalok és a felnőttek pavilonja egyaránt arra hivatott, hogy a helyiek valamennyien megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási formát, s együtt, egy helyen tudják jól érezni magukat Martonfán. A megvalósításban több, mint harminc martonfai lakos vett részt, s a KTT 14 képviselőjével (hallgatókkal, mentorokkal és önkétesekkel) együtt, egy teljes hétig építették a közösségi teret, amelyet a tábor vasárnapi napján közösen fel is avattak.

Martonfai koncepció, és a csapat, ami megvalósította

A KTT legelső építményeit azóta mindkét településen használatba vették az ott élők. Így tehát, az első évfolyam baranyai hallgatói gárdája sikerrel zárta a képzési programot.

A program hamarosan újra várja a jelentkezőket, hogy a második évfolyammal új régiókban, új településeken vághasson bele a közösségi tervezésbe és fejlesztésbe a KTT csapata.

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két új közösségi tér született Baranyában – Patak Party és Fölsőkúti Pihenő

Két új közösségi tér született Baranyában – Patak Party és Fölsőkúti Pihenő

A Közösség-Tér-Település (KTT) első saját építőtáboraiban tervezték meg őket közösségszervező és építész hallgatók.

Megújul a sümegi vár keleti szárnya

Megújul a sümegi vár keleti szárnya

A kápolna és a Köves-bástya közötti rész.

Bringapark épül Budafokon

Bringapark épül Budafokon

A kerékpáros pumpapálya az Albertfalvai felüljáró melletti, jelenleg elhanyagolt területen valósul meg.

Hirdetés