Helyi védelem alá került a gellérthegyi Elekes-villa

Bő egy hónapja derült ki, hogy a Gellérthegy egyik kiemelkedő építészeti értékét, a Ménesi út 16. szám alatti Elekes-villát eladja az újbudai önkormányzat. Akkor sokan aggódni kezdtek az épületért, nem alaptalanul, ismerve az elmúlt évek tendenciáit. Ám mint a Körtér nevű újbudai közösségi szervezet közölte, a villa az önkormányzati döntése alapján helyi védelem alá kerül, így „már nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy az új tulajdonosok önkényesen lebontsák, vagy radikálisan átformálják az épületet.”

„Az ingatlant megvásárló cég azt hivatalosan is elvállalta az adásvételi folyamat során, hogy külön kérvényezni fogja a villa helyi védettség alá helyezését, annak hiányában pedig azonnali módon élhet az újbudai önkormányzat a visszavásárlási jogával – írta a Körtér közösségi oldala. –

Az elfogadott törvényjavaslat kikötötte azt is, hogy lebontás csak abban az esetben jöhet szóba, ha egy, az önkormányzat által megbízott független építészeti szakértő is menthetetlennek ítéli az épület állapotát. Szerencsére egyelőre erre nem került még sor.” 

A telken korábban is állt egy épület – noha abban az időben még jórészt beépítetlen volt a Gellérthegy déli lejtője –, míg a mai villát 1924-ben építették Elekes Adolf György gépészmérnök megbízásából, míg az épületet Csapó Heim József és Faludi Jenő műépítészek irodája tervezte. Az épületben a Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaság működött, melynek Elekes György volt az igazgatója. Az épületet később tisztázatlan körülmények között államosították, majd a rendszerváltás után a fővárosi önkormányzat Csecsemőotthon és Egészségügyi Gyermekotthonai Igazgatóságához került, később habilitációs napközi lett: veleszületett rendellenességgel és betegséggel küzdő gyerekekkel foglalkoztak itt – írja a Ménesi út 16. blog, ahol részletesen foglalkoznak a villa történetével.

Az újbudai civilek pedig a helyi védettség alá helyezés apropóján összeírtak még néhány épületet a kerületben, amellyel érdemes volna ugyanezt megtenni. És persze a lista koránt sem teljes, bőven jöhetnek még ötletek.

  • Budai Parkszínpad főépülete (Budapest, Tas vezér u. 7, 1113)
  • Science Park (1117 Irinyi József utca 4-20.)
  • Szövetkezeti társasház (1111 Bicskei utca 4-8.)
  • Szociális lakóépületcsoport (1113 Bocskai út 43-45.)
  • Magyar Szentek Temploma (Budapest, Magyar tudósok körútja 3, 1117)
  • Simplon Udvar (Budapest, Bercsényi u. 21, 1117)
  • Lakóépületcsoport (1111 Vak Bottyán utca 1-5.)Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Milliárdos nyereséget termelhet a Gellért-hegyi sikló

Milliárdos nyereséget termelhet a Gellért-hegyi sikló

A sikló váltaná ki a Citadella turistabusz-forgalmát.

Évtizedek után újra látogatható lesz a Citadella

Évtizedek után újra látogatható lesz a Citadella

Újjászületik az erőd és környezete.

Egy új középület nem támaszkodhat túlságosan a múltra

Egy új középület nem támaszkodhat túlságosan a múltra

Így tartják a finnek, Helsinki központi könyvtára pedig bizonyítja is a tételt.

Nincs találat!

Hirdetés