Hirdetés

Hello Wood 2017: minden vég egy új kezdet

A semmiből keltettek életre egy települést.

Működőképes lehet-e egy falu, ami nem az évszázadok során formálódott, közössége nem a hosszú évtizedek alatt alkotta meg az együttélés szabályait? Mi kell ahhoz, hogy ne csak egymás mellé pakolt házakat építsünk fel, de valós igényeket kiszolgáló épületeket, kellemes, használható tereket alkossunk, a lakosok között pedig együttműködés, kommunikáció jöjjön létre? Ez bár úgy hangzik, mint egy izgalmas stratégiai számítógépes játék intrója, valójában a Hello Wood nyári campusának tehetséges magyar és külföldi építészhallgatói valamint nemzetközileg elismert építészek játszottak telepeset a Balaton-felvidéken. 

Fotó © Darab Zsuzsa

A Hello Wood csapata modellezni akarta, mitől válik élővé egy település,  egy a nemzetközi szcénában is elismert egyetemi campus. A 2015-ben elindult Falu Projekt (Project Village) idén júliusban készült el, testet öltött a vízió: a Hello Wood a Kapolcshoz közeli Csóromfölde gazos, kietlen vidékén egyszer csak kinőtt egy apró település.Idén a települést 7 nemzetközi építésziroda bővítette: többek között a calais-i menekülttábor térképét is elkészítő Architecture for Refugees épített pavilont, és a landscape urbanism egyik fontos képviselője, a Groundlab alkotta meg a falu közösségi kertjét.

A projekt nagy sikerrel zárult, sőt, időközben az alkotótáborból exportcikk lett: a Föld túlsófelén, Argentína a magyar módszert kölcsönkérve szervezte meg a saját Hello Woodját. Bár a Project Village befejeződött, a Hello Wood életében csak egy korszak zárult le, a következő évek feladata, hogy az egyetemi falut hosszútávon külföldi egyetemek által használt, önfenntartó campusszá tegyék.

Fotó © Darab Zsuzsa

A Project Village 2015-ben, a Hello Wood hatodik alkalommal megrendezett építészeti táborában indult a Balaton-felvidéken fekvő Vigántpetenden, amikor az alkotók egy mozgó falut terveztek, ami a fesztiválról fesztiválra járva spontán eseménytérré vált. 2016-ban aztán a Hello Wood megvette Vigántpetendhez tartozó, csodás panorámával rendelkező Csóromföldét, egy kéthektáros területet, ahol megkezdődhetett a projekt letelepedési fázisa, a már hosszabb távra tervezett építkezés.
 
 „Az egy félelmetes dolog, hogy állsz a megvásárolt birtokon, a semmi közepén, és azt mondod, hogy akkor legyen itt egy falu” – mondja Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója. Hatalmas kihívás elé néztek a nyári egyetem építészei, pedig egy egyszerűnek tűnő kérdést kellett megválaszolniuk: mi lenne az első dolog, amit egy üres telken megépítenének? Valaki a raktárral kezdte, másnak a lakóház vagy egy szakrális tér létrehozása volt a legfontosabb. 

Fotó © Darab Zsuzsa

A Project Village 2017-ben érkezett el az utolsó fázisához, amikor az építészek egy organikus helyszínné változtatták az épületeket és a köztük lévő tereket, létrehoztak egy működő közösséget. Többé már nem csak építési terület Csóromfölde, de az építők lakóházai, a zuhanyzók, a konyha is ide került, az esti egyetemi előadásokat is itt tartják már. Az ember itt dolgozhat, tanulhat, aludhat és szórakozhat egyszerre. Kialakult egy faluközpont, egy mini lakónegyed, a településnek még főutcája is van. És ami legalább ugyanennyire fontos: létrejött az élet zavartalan működéséhez elengedhetetlen infrastruktúra, van már víz és áram is a telepen. 

Fotó © Darab Zsuzsa

Az idei évben a Hello Wood csapata annak vizsgálatára fókuszált, hogy a lakó mindennapi ritmusa miként alakítja a térhasználatot, milyen igényei vannak, hol közlekedik szívesen, át kell-e vágni egy sövényt csak azért, hogy a neki kényelmes, legrövidebb úton térhessen haza. 
„Építészként mindannyiunknak van egy elképzelése arról, hogy milyen egy ideális falu, de néha a valóságban az igények az elképzeléseinket megváltoztatják” – mondja Muszbek Johanna, a Hello Wood kurátora. Hiába az erős építészet koncepció, lehet, hogy a valóságban kiderül, hogy rossz helyen lesz a bejárat, a homlokzat rosszfelé néz, az emberek mégsem úgy használják az épületet, a teret, ahogy azt az építész előre kitalálta. „A Hello Wood legutóbbi nyári egyetemén ennek a folyamatnak a modellezése zajlott.”

Franchise lett a Hello Wood táborából, Csóromfölde előtt a jövő 

Bár a hároméves program véget ért, a megalkotott építményeket nem bontják le. Csóromfölde a következő fejlesztési szakaszba került, a számítógépes játék analógiájával élve: szintet léphet. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a települést mindenekelőtt önfenntartóvá fogják tenni. Pozsár Péter és csapata a jövőben olyan rendszereket fejlesztene, amelyek során környezetbarát módon és olcsón tudnának energiát, áramot elállítani, vizet használni. Mert, mint az alapító fogalmaz: „nem a világ legtermészetesebb dolga, hogy folyik a csapból a végtelen mennyiségű melegvíz”. 
Másrészt a Hello Wood – amely olyan legendás építészirodák és építészek figyelmét vonta magára az utóbbi években, mint a zürichi Urban Think-Tank, a japán Kengo Kuma vagy a landscape urbanism egyik jeles képviselője, a Groundlab – büszkén jelentheti ki azt is, hogy Európa egyik vezető nyári építészeti egyeteme a határokon túl is terjeszkedik. Exportcikk lett az alkotótáborukból és az oktatási módszerükből, idén tavasszal Argentína a magyar csapat receptje alapján rendezte meg az első saját Hello Wood-táborát. „Egy év előkészület után egy csomagban átadtunk az argentinoknak minden tudást, tapasztalatot, és szigorú feltételek betartása mellett használhatták a márkánkat is. Az első évben hatszázan jelentkeztek az argentin táborra, fantasztikus volt látni, hogy a Hello Wood receptje tökéletesen bevált külföldön is” – mondja Pozsár Péter. 

A Hello Wood alapítói azon dolgoznak, hogy a világ legjobb nevű építészeti egyetemeivel a következő évtől hosszan tartó együttműködés jöjjön létre, amelynek keretében az egyetemek Csóromföldén tarthatnák meg akkreditált nyári kurzusaikat. A tervek között szerepel végezetül az is, hogy ha Hello Wood éppen nem táboroztat, akkor építészeti biennálék helyszínéül szolgáljon a campus. Így, Csóromfölde akár egyszer még nemzetközi építészeti központként kerülhet fel a térképre. 
http://www.hellowood.eu/

A Project Village csapata:
Muszbek Johanna kurátor (University of Liverpool, School of Architecture), 
Pozsár Péter kurátor, Hello Wood társalapító (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)
Janota Orsi projektvezető, Karig Fruzsi projektmenedzser
 
Huszár András, Ráday Dávid (Hello Wood társalapítói), 
 
Lakatos Niki,  Farkas Anita (projekt menedzsment), 
Szőke Gergely Lukács (grafika), 
Bányai Csaba, Végh Gyula, Fekete Nóra, Kiss Dániel, Mangliárt Laci (tervezők)
Holánszki Réka (műhelyvezető)
 
forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt a Hello Wood legújabb kisháza, a Kabinka

Itt a Hello Wood legújabb kisháza, a Kabinka

A formájában a falusi építészet örökségéből merítő ház négy méretben rendelhető.

Öko designtábor, ahová ingyen is eljuthatsz

Öko designtábor, ahová ingyen is eljuthatsz

Videóval pályázhatsz, a legjobb 40 mehet táborozni.

Tökéletes home office a kertben, és még annál is több

Tökéletes home office a kertben, és még annál is több

A Hello Wood Workstation kabinja.

Nincs találat!

Hirdetés