Hirdetés

Pécsi építész hallgatók önkéntes munkával hoztak létre akadálymentes közösségi teret 

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) oktatói a társadalmi problémákra való érzékenyítés céljából hozták létre öt évvel ezelőtt a Szolidáris Építészet Kutatócsoportot, hogy az egyetemi képzés alatt olyan szociális problémákat is megismertessenek a hallgatókkal, amelyekkel az életben is szembesülhetnek, és amelyekre akár építészként hatással lehetnek.

A kezdeti beszélgetős programokat hamarosan a cselekvés váltotta fel. A PTE MIK Építész Szakmai Intézete és a b2 Transzdiszciplináris Szakkollégium szervezésében zajló Lakni Kell projekt keretében az építészhallgatók a baranyai megyeszékhely hajléktalanellátásával foglalkozó Támasz Alapítványt keresték meg, hogy segítsenek témát találni a workshophoz. Ők ajánlották a hajléktalanok ápolóotthonát, ahol olyan fedél nélkül élő emberek élnek, akik betegségük miatt képtelenek saját maguk ellátására. Sokan közülük mozgásukban korlátozottak, az otthonban lakók mintegy fele kerekesszékkel közlekedik, így szinte nem is tudnak kimozdulni az épületből. Az egyetemisták az intézmény dolgozói által megismerték az otthon életét, a helyszínbejáráson pedig személyesen is találkoztak a hajléktalan emberekkel. 

A cél az volt, hogy olyan akadálymentes közösségi teret hozzanak létre, ahol az otthon lakói kényelmesen el tudják tölteni a szabadidejüket és közösségi programokat tudnak szervezni.

A projekt sikere abban is mérhető, hogy a hallgatók azáltal, hogy megismerik a hajléktalan emberek élettörténeteit, mindennapjaikat, egészen más szemmel tekintenek erre a társadalmi problémára, mint a workshop előtt. A külföldi hallgatók közül volt, aki most találkozott először ezzel a nehéz élethelyzettel. A program nemcsak az egyetemisták szakmai fejlődésében, hanem az egész életükben fontos állomás. Ahhoz is hozzásegíti őket, hogy építészként is képesek legyenek más szemszögből közelíteni egy témához.

A Lakni Kell projekt várhatóan jövőre is folytatódik, az egyetemen adott a szellemi kapacitás, a hallgatók rendkívül nyitottak és segítőkészek, ha ilyen jellegű tervezési feladatról van szó. Ahhoz viszont, hogy maradandót tudjanak alkotni, elengedhetetlen lesz támogatók bevonása. 

Forrás: PTE MIK
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt pécsi építészhallgatók

Hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt pécsi építészhallgatók

A program nemcsak a szakmai fejlődésben, hanem a szociális gondolkodásban is fontos állomás.

10 000 hajléktalant költöztettek az üresen álló New York-i hotelekbe a pandémia alatt

10 000 hajléktalant költöztettek az üresen álló New York-i hotelekbe a pandémia alatt

A bulvárlapok a Facebook közösségekkel karöltve lobbiznak azért, hogy vessen véget ennek a gyakorlatnak a polgármester.

Hirdetés