A program nemcsak a szakmai fejlődésben, hanem a szociális gondolkodásban is fontos állomás.

Kerti pihenőt alakítottak ki hajléktalanok számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) építész hallgatói Pécsett. A társas programok megrendezésére alkalmas akadálymentes közösségi teret önkéntes munkával hozták létre és a tervezésben nagy számban vettek részt a karon tanuló külföldi diákok is.

Öt évvel ezelőtt a társadalmi problémákra való érzékenyítés céljából hozták létre oktatók a Szolidáris Építészet Kutatócsoportot, hogy az egyetemi képzés alatt olyan szociális problémákat is megismertessenek a hallgatókkal, amelyekkel az életben is szembesülhetnek, és amelyekre akár építészként hatással lehetnek.

2016. február 3-án tartották a kutatócsoport első Lakni Kell rendezvényét, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanságban élők helyzetére.

A kezdeti beszélgetős programokat hamarosan a cselekvés váltotta fel, tavaly például egy workshopot tartottak, amelyben Pécs főterére terveztek egy, a városlakók figyelmét felkeltő látványos installációt. Egy befejezetlen házat idéző, alumínium dobozokból épített falat emeltek a hajléktalan emberek által használt pad köré, az installáció létrehozásába a városlakókat is bevonták. Az építkezéshez felhasznált visszaváltható aludobozokat és az újrahasznosítható építőanyagokat az installáció lebontása után felajánlották a rászorulóknak.

Az idei év elején már olyan konkrét segítséget szerettek volna nyújtani, amit tartósan tudnak használni a fedél nélkül élők, így született meg egy közösségi terasz terve.

A PTE MIK Építész Szakmai Intézete és a b2 Transzdiszciplináris Szakkollégium szervezésében zajló Lakni Kell projekt keretében az építészhallgatók idén a baranyai megyeszékhely hajléktalanellátásával foglalkozó Támasz Alapítványt keresték meg, hogy segítsenek témát találni a workshophoz. Ők ajánlották a hajléktalanok ápolóotthonát, ahol olyan fedél nélkül élő emberek élnek, akik betegségük miatt képtelenek saját maguk ellátására. Sokan közülük mozgásukban korlátozottak, az otthonban lakók mintegy fele kerekesszékkel közlekedik, így szinte nem is tudnak kimozdulni az épületből.

Az egyetemisták az intézmény dolgozói által megismerték az otthon életét, a helyszínbejáráson pedig személyesen is találkoztak a hajléktalan emberekkel. Több mint 50 hallgató vett részt a workshopon, majd kisebb csapatokra osztódva készítették el terveiket. A cél az volt, hogy olyan akadálymentes közösségi teret hozzanak létre, ahol az otthon lakói kényelmesen el tudják tölteni a szabadidejüket és közösségi programokat tudnak szervezni.

A projekt sikere abban is mérhető, hogy a hallgatók azáltal, hogy megismerik a hajléktalan emberek élettörténeteit, mindennapjaikat, egészen más szemmel tekintenek erre a társadalmi problémára, mint a workshop előtt. A külföldi hallgatók közül volt, aki most találkozott először ezzel a nehéz élethelyzettel, amit maximálisan át tudott érezni, így nagy lelkesedéssel és kitartással vett részt a tervezésben és az építkezésben. A program nemcsak az egyetemisták szakmai fejlődésében, hanem az egész életükben fontos állomás. Ahhoz is hozzásegíti őket, hogy építészként is képesek legyenek más szemszögből közelíteni egy témához.

A Lakni Kell projekt várhatóan jövőre is folytatódik, az egyetemen adott a szellemi kapacitás, a hallgatók rendkívül nyitottak és segítőkészek, ha ilyen jellegű tervezési feladatról van szó. Ahhoz viszont, hogy maradandót tudjanak alkotni, elengedhetetlen lesz támogatók bevonása. 

Forrás: Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Les a lombok között

Les a lombok között

A VELUX „Építs a fényre” tervpályázat nyertes pályamunkája

Hallgató terv 2020: Kerti pihenő hajléktalanok számára

Hallgató terv 2020: Kerti pihenő hajléktalanok számára

Pécsi építész hallgatók önkéntes munkával hoztak létre akadálymentes közösségi teret 

Hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt pécsi építészhallgatók

Hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt pécsi építészhallgatók

A program nemcsak a szakmai fejlődésben, hanem a szociális gondolkodásban is fontos állomás.

Hirdetés