Hirdetés

Egy teniszklub épületét újították meg a franciaországi Cabourg-ban.

Lemoal Lemoal Architectes a cabourg-i Garden Tennis Club számára tervezett új öltözőépületet, egy átfogó renovációs program részeként. A fejlesztésekkel a klub csatlakozott a francia szövetség versenyeztetési rendszeréhez (Circuit National des Grands Tournois de tennis). Az új öltöző illeszkedik a helyi hagyományokhoz, favázas épület maga is, de kortárs módon alkalmazva.

Nemrég Amerikából, mi több, egyenesen a Fehér Házból, mi több, egyenesen Melania Trump First Ladytől kaptunk egy teniszközpont-megfejtést. Ott a helyi irányvonalnak megfelelően klasszicizáló épület született, ami igazodik az elnöki rezidencia neoklasszicista stílusához. A Franciaország északi részén lévő kisváros, Cabourg hasonló léptékű tömböt épített, szintén tiszteletben tartva az építészeti hagyományokat, a végeredmény mégis egészen más lett.

Az alapelv

Különös figyelmet fordítottak a kisléptékű épületre, amelyben a teniszkomplexum öltözői és WC-i kaptak helyet, miközben ügyeltek arra, hogy harmonikusan illeszkedjen a környezetéhez. Mindezt a hagyományos normann építészeti eszköz, a favázas szerkezet kortárs relevanciájának felmutatásával érték el. A konstrukciós elv járulékos előnye, hogy nagyban támaszkodik a helyi tudásra, alapanyagokra és cégekre, így fenntarthatóbb is. Például a terrakotta tetőcserepeket a Cabourg-hoz közeli Bavent városában gyártották.

Favázas szerkezet

A projekt ugyanazt az építési elvet alkalmazza a homlokzaton, ami Normandia favázas építészetén is megfigyelhető. Esetünkben a szerkezeti technikára jellemző tömör fagerendákat és csapokat optimalizálták és kiemelték, a teljes vízszigetelést, szigetelést és ácsmunkát a szerkezetben helyezték el.

Fény

A szerkezet és a vízálló épületbőr elkülönül ebben a projektben. Az áttetsző polikarbonátból készült kettős épületbőr – amelyet a fa részeken belül installálták – közvetlenül a szerkezetbe engedi a fényt. Ezzel gondoskodtak az állandó világosságról odabent, egyúttal határozottabbá tették az épület jelenlétét a helyszínen. A megoldás a belső világítás segítségével fa homlokzatot is kiemeli.

Garden Tennis Club, Cabourg
Tervező: Lemoal Lemoal Architectes
Alapterület: 100 m²
Projektköltség: 350 000 euró
Kivitelezés ideje: 6 hónap
Fotók: Javier Callejas

A leírást és a képeket a Lemoal Lemoal Architectes bocsátotta rendelkezésünkre.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elő a szobrokkal, uraim! - Itt az #otthonunkműtárgya kezdeményezés

Elő a szobrokkal, uraim! - Itt az #otthonunkműtárgya kezdeményezés

A MANK a közönséget kéri az otthoni festmények, szobrok, műalkotások bemutatására.

Finn design Budapesten

Finn design Budapesten

A Wild at Heart – A Collection of Modern Finnish Design and Art kiállítás a finn kortárs formatervezés vad világába kalauzol bennünket.

12 ország designtárgyait hozza el a Határtalan Design

12 ország designtárgyait hozza el a Határtalan Design

Május 31-től várja a design szerelmeseit a Határtalan Design kiállítás az Új Budapest Galériában. 

Hirdetés