Hirdetés

Fenntartható tradíciók

Kínai népi építészet és környezettudatosság keveredik a jól-lét zöld környezetében.

A pekingi székhelyű ATLAS Studio-t három egykori egyetemi iskolatárs, Ahti Westphal, Jenny Chou és Catherine McMahon alapította. Az építésziroda változatos palettájának közös vonása a kultúra és a történelmi helyszínek tisztelete. Munkáikban a régmúlt hagyományait fejlett technológiák alkalmazásával emelik a kortárs művészetbe. Legutóbbi munkájukat, a fenntartható szemlélettel épített Well House modern épületét a klasszikus kínai építészet ihlette.

 

 

Az 1000 éves Jiayi falu városképébe tökéletesen illeszkedik a Well House fa szerkezetű épületegyüttese. A Miao-hegység organikus természeti környezetében magasodó létesítmény népi építészetet idéző falai között modern wellnesshotel üzemel. A helyszíni adottságok alapján az építészek egy nagyobb tömb helyett négy különálló ház megépítése mellett döntöttek. Ezek közül egyben a fogadóépület, kettőben a vendégszobák, a negyedikben pedig egy jógaközpont kapott helyet.

 

 

A tervezők a munkálatok első lépéseként korszerűsítették az alkalmazott favázas szerkezet építéstechnológiáját. A miao-i hagyományos eljárás szerint ezek a „gólyalábas” épületek kis fadarabok egymáshoz rögzítésével érik el a teljes méretüket. A szerkezetek kívülről és belülről nézve is átláthatók – a tervezés során ez határozta meg alapvetően az ablakok pozícionálását és a belsőépítészetet is. A vendégszobákból az átgondolt designnak köszönhetően egészen pontosan 270 fokos, lenyűgöző kilátás nyílik a hotel körüli tájra.

 

 

A nagyon keskeny, 20 méter hosszú telek az ATLAS csapatától megfontolt tervezést kívánt. A fenntarthatóság szellemében az építkezés során felhasználták az eredetileg itt található és lebontott régi épület elemeit. Így lett az eredeti ház bontott faanyagából beltéri padlóburkolat, és a lépcsőt is megtartották, de új helyet kapott a bejáratok közelében.

 

 

A Well House szerkezete fenyőből, a padlóburkolat yunnani vulkáni palából, a vakolat és a térkő helyben kitermelt anyagokból készült. A szobák intim kényelmét teljes hő- és hangszigetelés biztosítja, a feliratokat és jelzéseket pedig harmonikusan hozzáillesztették a környezethez. A szobák kényelmes, nagy fürdőkádjából csodálatos kilátás tárul a Miao-hegység meredélyeire.

 

 

Az ATLAS Studio célja a hotel és környezete harmóniájának megteremtése volt. Ennek rendelték alá az épületdesignt, a felhasznált anyagokat, és az építési technológiákat is. A projekt ennél tökéletesebben pedig már nem is teljesíthetné az eredeti tervezői szándékot: a helyi kultúra megőrzésével, a fenntartható építészet módszereivel megépített Well House biztosítja vendégei számára a testi-lelki kánaánt, hogy „emlékezzen az ember és a természet néma összhangjára”.

 

 

ATLAS Studio | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható tradíciók

Fenntartható tradíciók

Kínai népi építészet és környezettudatosság keveredik a jól-lét zöld környezetében.

Boldogsághoz vezető kalauz

Boldogsághoz vezető kalauz

Hogyan lett világsiker Ole Thorstensen norvég ács kibővített munkanaplójából? Váncsa István kritikája.

A világítás geometriája

A világítás geometriája

Designlámpa-válogatás a Be Light!-tól.

Nincs találat!

Hirdetés