A Make America Great Again eufóriája elérte az épületeket is.

A vélemények és megszólalások szerint arra azért senki nem számított az amerikai építészközösségben, hogy Donald Trump nemcsak az országát szeretné újra naggyá tenni, de a szövetségi épületeiket is klasszicizálná azért, hogy még „gyönyörűbbek” legyenek. Az Egyesült Államokban ugyanis a Trump adminisztráció egy olyan rendeleten dolgozik, amely az új és a felújított épületeknél is előírná a klasszikus építészeti stílusok kötelező beemelését. 

A washingtoni Fehér Ház déli homlokzata - Fotó: Flickr

A hírre felbolydult az építészvilág, az American Institute of Architects tagjai nyílt levelet írtak az elnökhöz, miután értesültek Trump legújabb tervéről – írta a dezeen. A tervezet egyébként Trump kedvenc, Make America Great Again szlogenje után a Making Federal Buildings Beautiful Again munkacímet kapta. Jelenleg egy 1962-es irányelv van hatályban, amely kimondja, hogy a szövetségi épületeknek az amerikai kormányzat méltóságát és stabilitását kell visszatükröznie, és bár ezt a most készülő rendelet is tartalmazná, kimondja, hogy a brutalista épületek nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak. Az AIA ugyanakkor úgy érvel, hogy a tervezési döntéseket a tervezőknek és a közösségnek kell jóváhagyni, nem pedig a washingtoni bürokratáknak.

„Minden építészeti stílusnak hatalmas értéke van, és minden közösségnek beleszólási joga van az őket kiszolgáló kormányzati épületek vizuális formáiba.”

A fennálló építési irányelveket még Kennedy elnök kormányzása alatt alkotta meg Daniel Patrick Moynihan egykori New York-i szenátor, akiről az építész szakma is elismeri, hogy Thomas Jefferson óta építészeti szempontból a legkifinomultabb szövetségi tisztviselő volt. Az új rendelkezés viszont Moynihan elveivel teljes mértékben szembemegy. Az AIA útmutatója szerint kerülni kell a hivatalos, mindenre kötelező stílus kialakítását, a tervnek pedig az építészeti szakmától kell indulnia a kormány felé, és semmiképpen sem fordítva. 

A Trump adminisztráció szerint a változtatásra azért van szükség, mert nem minden szövetségi épület képes kifejezni az Egyesült Államok nemzeti értékeit. A legelső szövetségi épületeknél a honatyák a görög és klasszicista stílusjegyekhez nyúltak vissza azért, hogy még az épületekben is visszatükröződjék a függetlenség, ennek megjelenítésére azonban az amerikai kormányzat szerint például a brutalista stílusban készült épületek nem képesek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Klasszicista teniszpavilont tervezett Melania Trump a Fehér Ház udvarába

Klasszicista teniszpavilont tervezett Melania Trump a Fehér Ház udvarába

Úgy tűnik, elnök férjével együtt mindketten szerelmesei a hőskornak.

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

A Make America Great Again eufóriája elérte az épületeket is.

Extrán keskeny

Extrán keskeny

Vertikális élettér Madridban. Murado & Elvira Architects : Galgo House

Hirdetés