A BME és a szingapúri Digital Blue Foam közti partnerségi megállapodásnak köszönhetően.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar (ÉPK) Urbanisztika Tanszéke és a szingapúri Digital Blue Foam (DBF) partnerségi megállapodása lehetőséget nyújt az építészmérnök hallgatók számára, hogy az órákon megismerjék és kipróbálják a tervezőszoftver újítást. A szoftver segítségével a mesterképzésben részt vevő hallgatók megtanulják digitálisan összekapcsolni a térbeli információkat a városépítészeti tervezéssel.

A féléves együttműködés részeként az Urbanisztika Tanszék lehetőséget kínál az építész mesterképzésben – a Várostervező és Főépítész Specializáción – részt vevő hallgatóknak, hogy lépést tartsanak a Computer Aided Urban Design legfrissebb technológiai újításával: világszerte elsők között használhassák a Digital Blue Foamot, és továbbfejlesszék terveiket a szoftver segítségével. Lehetőséget kapnak arra is, hogy közvetlenül a környezeti elemzések térbeli modelljébe skicceljenek, ezáltal épületterveiket humánusabbá és fenntarthatóbbá tegyék.

A megállapodás szerint minden hallgató hozzáférhet a DBF online oktatóanyagaihoz, részt vehet a DBF alapítóival a gépi tanulás és a program funkcionalitásával összefüggő vendégelőadásokon, valamint a DBF képviselőivel tartott csoportos konzultációkon, a készülő tervek és a szoftverhasználathoz kapcsolódó tapasztalatok megbeszélésein.

„A Digital Blue Foam egy újszerű oktatási eszköz a várostervezés számos olyan tényezőjének bemutatására, mint a különböző települési adatok, a klimatikus viszonyok és az övezeti paraméterek. Azok a hallgatók, akik megismerik a programot, mint generatív tervezési eszközt, gyorsabban tanulnak majd, és felkészültebbek lesznek a tervezést segítő technológiák terén” – hangsúlyozta Kádár Bálint, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Urbanisztika Tanszékének egyetemi docense, az együttműködés vezetője. 

A Digital Blue Foam egy építészek által alapított, szingapúri székhelyű építészeti technológiai vállalkozás az építészek és várostervezők számára könnyen használható programot fejlesztett, amely magas szintű felhasználói élményt biztosít, hatékony tervezési motorral működik, és projektelemzési eszközök használ – mindezt egy teljes egészében online felületen. A szoftver a megfelelő épületkonfiguráció megtalálása érdekében olyan térbeli információkat keres, gyűjt össze és vesz figyelembe, mint a helyszín klimatikus viszonyai, a tervezési program és a közvetlen városi hálózatok rendszere. 

Az Urbanisztika Tanszék Várostervező és Főépítész Specializációjának célja, hogy a jelentkező hallgatóknak betekintést nyújtson, és szakmai ismeretekkel szolgáljon a várostervezésről, valamint a városi tevékenységek egyéb területeiről. A komplex oktatási program integrálja a magyar és a nemzetközi tapasztalatokat, sikere a tanszék kompetens és sokszínű hátterén alapul. Ahogyan ez az együttműködés is mutatja, a cél, hogy a hallgatók az oktatási modulon belül a legmagasabb szintű technológiai eszközökkel is megismerkedhessenek, miközben magas szintű tervezői képességeket szerezhetnek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Élménnyé tesszük az építészetet!”

„Élménnyé tesszük az építészetet!”

Tizenkét éves a BME Építész Klub Szakkollégium.

BME-MTA kutatás a Science év végi best of-jában

BME-MTA kutatás a Science év végi best of-jában

Még a mindössze négy podcastet tartalmazó shortlistre is felkerült.

Elsők között tesztelik az új tervezőprogramot a Műegyetem építészhallgatói

Elsők között tesztelik az új tervezőprogramot a Műegyetem építészhallgatói

A BME és a szingapúri Digital Blue Foam közti partnerségi megállapodásnak köszönhetően.

Hirdetés