Drasztikusan átalakul a Petőfi híd budai hídfőjének látképe.

Elbontják a Petőfi híd budai hídfőjének látképét markánsan meghatározó V2 jelű egyetemi tömböt, valamint a Goldmann menzaként ismert épületet, és a helyükön épül majd a BME Innovációs és Fejlesztési Központja – írta meg a 24.hu.

Noha az 1969-ben átadott V2 épület jóindulattal sem nevezhetjük turistacsalogatónak, odabent találni értékeket, így Hincz Gyula egyik legszebb alkotását, a Technika és Tudomány című 3,5×10 méteres üvegmozaikját. Az ígéretek szerint a művet átmentik majd az új épületbe is, mint a V2 egyetlen védett részletét. A mellette álló, 1983-ban átadott menzaépület a modern építészet jellegzetes alkotása, mellette egy amfiteátrum-szerű épülettel.

Hincz Gyula alkotása - Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

Az új épületbe – amelyet korábban zéró károsanyag-kibocsátású okosházként mutattak be – nemcsak a BME költözik majd, hanem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. és több más szakmai partner is, legalábbis Kotán Attila kancellár erről beszélt egy tavaly nyári konferencián.

Az előkészítési fázisába lépett beruházásra, a tervezésre a 24.hu szerint hamarosan közbeszerzési pályázatot ír ki az ÉMI Nonprofit Kft. és a szintén állami hátterű Beruházási Ügynökség.

A kiemelt kormányzati projektre annak 2023-ra tervezett befejezéséig évi 1,76 milliárd forintot irányoztak elő a költségvetésből. Az új komplexum vagyonkezelője és üzemeltetője a BME lesz. A „BME Science Parkról” az egyetem honlapja is beszámolt, kiemelve, hogy annak megvalósulásával egy Műszaki Innovációs Negyed jönne létre a szomszédos ELTE-Infoparkkal, illetve a szintén jelenleg épülő MOL Campusszal együtt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Oslo, Los Angeles, Mexikóváros és Budapest közös nyilatkozatban köteleződött el az építőipar fenntarthatóbbá alakítása mellett

Oslo, Los Angeles, Mexikóváros és Budapest közös nyilatkozatban köteleződött el az építőipar fenntarthatóbbá alakítása mellett

A nyilatkozatban a polgármesterek ígéretet tesznek arra, hogy 2030-ig felére csökkentik a városaikban zajló építési tevékenységekkel összefüggésbe hozható üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Újbuda kisfilmet készített a szinte utas nélkül közlekedő villamosokról és a nyomasztóan üres utcákról.

Öt éve nem látott aktivitás a lakáspiacon

Öt éve nem látott aktivitás a lakáspiacon

A pesti belvárosban 18 százalékot alkudtak le a vevők októberben. 

Hirdetés