A Diller Scofidio + Renfro tervezte épület a világ leghozzáférhetőbb múzeuma lett.

A Kőbányán épülő új Közlekedési Múzeumot is jegyző Diller Scofidio + Renfro tervezte az Egyesült Államok Olimpiai és paralimpiai Múzeumát, amelyet a héten adtak át Coloradóban.

Szélkerék formát idéz az Egyesült Államok frissen átadott Olimpiai és paralimpiai Múzeuma. A mintegy 6000 négyzetméteres épületet természetesen az amerikai olimpikonok és paralimpikonok történeteivel, felszereléseivel töltik meg. A kiállításokon hangsúlyosan megjelennek az olimpiai mozgalom alapértékei, mint a barátság, tisztelet, kitűnőség, eltökéltség, egyenlőség, inspiráció, bátorság.

Bill Baum / U.S. Olympic and Paralympic Museum

A Colorado Springs belvárosában lévő épületre spirál alakú rámpa visz fel, és a világ egyik legkönnyebben hozzáférhető múzeumának számít. A négy tömbből álló épület acél borítást kapott, a kiállítóterek mellett rendezvényterem és auditórium is helyet kapott benne. Az acél felépítménybe csomagolt tömböket mintha összehajtogatták volna a földszinti üvegezés fölött.

„Úgy gondoltunk rá, mint egy olimpikon összehajtogatott formaruhájára – nyilatkozta a Diller Scofidio + Renfro partnereként Benjamin Gilmartin. – A hajlítások és borítások adnak egyfajta feszességet az épületnek.”

A 9000 gyémánt alakú fémlemezből álló borítást középen egy magasba törő üvegsáv választja szét, sajátos fényjátékot teremtve a homlokzaton. A felület mintha mozgásban lenne a nap járásával; mint Gilmartin megjegyezte, kezdetben egyszerűbb ötletben gondolkodtak, de aztán elkezdtek játszani a hajlított lemezek gondolatával, majd rengeteg tesztelést, modellezést, digitális munkát végeztek, míg eljutottak a végeredményhez.

Bill Baum / U.S. Olympic and Paralympic Museum

A látogatók előbb lifttel felmennek az épület legtetejébe, majd egy lefelé tartó spirálon haladnak végig – ez utóbbi megoldás a New York-i Guggenheim Múzeumot idézi. Az 1,8 méter széles rámpán pedig akár két kerekesszék is elfér egymás mellett. Ez a lejtő ugyanakkor sokkal szelídebb, mint a New York-i múzeumban lévő, jegyzik meg a tervezők, hozzátéve, hogy ezzel bejárási móddal a világ leghozzáférhetőbb múzeuma lett az épület.

„Életkortól, mozgásképességtől függetlenül mindenkinek ugyanolyan, közös élményben lehet része. Ez nagyon fontos tervezői szempont volt” – mondja Gilmartin. Az építésziroda mozgáskorlátozottakkal és paralimpiai sportolókkal is egyeztetett a tervezési szempontokról. A hozzáférhetőséget üvegkorlát segíti, hogy bármilyen magasságból jól látszódjon a kiállítás, speciális padokat terveztek a bottal járóknak, és mozgatható kávézó-üléseket is készítettek.

A 130 fős színházterem első két sora eltávolítható, a helyükre pedig éppen 26 kerekesszékes látogató fér el – vagyis egy teljes paralimpiai hokicsapat. Az első emelet közel 400 négyzetméteres rendezvényterme Colorado Springs belvárosára, illetve a Sziklás-hegységre néz, a panoráma pihenőteraszokról is élvezhető.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A retró hűtők, az iPhone és a punk találkozása
  • 2019-06-14 13:00
  • Deco

A retró hűtők, az iPhone és a punk találkozása

Szétloccsant a fehér festék ebben prágai a borbárban.

Illusztrált építészeti szótár segít a szakszavak megértésében

Illusztrált építészeti szótár segít a szakszavak megértésében

Gyönyörű grafikákon jelennek meg az építészeti alapfogalmak. 

Végre befejeződhet a Sagrada Família

Végre befejeződhet a Sagrada Família

Építési engedélyt kapott a Sagrada Família több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után.

Hirdetés