Hirdetés

Átadták az USA olimpiai és paralimpiai múzeumát

A Diller Scofidio + Renfro tervezte épület a világ leghozzáférhetőbb múzeuma lett.

Hirdetés

A Kőbányán épülő új Közlekedési Múzeumot is jegyző Diller Scofidio + Renfro tervezte az Egyesült Államok Olimpiai és paralimpiai Múzeumát, amelyet a héten adtak át Coloradóban.

Szélkerék formát idéz az Egyesült Államok frissen átadott Olimpiai és paralimpiai Múzeuma. A mintegy 6000 négyzetméteres épületet természetesen az amerikai olimpikonok és paralimpikonok történeteivel, felszereléseivel töltik meg. A kiállításokon hangsúlyosan megjelennek az olimpiai mozgalom alapértékei, mint a barátság, tisztelet, kitűnőség, eltökéltség, egyenlőség, inspiráció, bátorság.

Bill Baum / U.S. Olympic and Paralympic Museum

A Colorado Springs belvárosában lévő épületre spirál alakú rámpa visz fel, és a világ egyik legkönnyebben hozzáférhető múzeumának számít. A négy tömbből álló épület acél borítást kapott, a kiállítóterek mellett rendezvényterem és auditórium is helyet kapott benne. Az acél felépítménybe csomagolt tömböket mintha összehajtogatták volna a földszinti üvegezés fölött.

„Úgy gondoltunk rá, mint egy olimpikon összehajtogatott formaruhájára – nyilatkozta a Diller Scofidio + Renfro partnereként Benjamin Gilmartin. – A hajlítások és borítások adnak egyfajta feszességet az épületnek.”

A 9000 gyémánt alakú fémlemezből álló borítást középen egy magasba törő üvegsáv választja szét, sajátos fényjátékot teremtve a homlokzaton. A felület mintha mozgásban lenne a nap járásával; mint Gilmartin megjegyezte, kezdetben egyszerűbb ötletben gondolkodtak, de aztán elkezdtek játszani a hajlított lemezek gondolatával, majd rengeteg tesztelést, modellezést, digitális munkát végeztek, míg eljutottak a végeredményhez.

Bill Baum / U.S. Olympic and Paralympic Museum

A látogatók előbb lifttel felmennek az épület legtetejébe, majd egy lefelé tartó spirálon haladnak végig – ez utóbbi megoldás a New York-i Guggenheim Múzeumot idézi. Az 1,8 méter széles rámpán pedig akár két kerekesszék is elfér egymás mellett. Ez a lejtő ugyanakkor sokkal szelídebb, mint a New York-i múzeumban lévő, jegyzik meg a tervezők, hozzátéve, hogy ezzel bejárási móddal a világ leghozzáférhetőbb múzeuma lett az épület.

„Életkortól, mozgásképességtől függetlenül mindenkinek ugyanolyan, közös élményben lehet része. Ez nagyon fontos tervezői szempont volt” – mondja Gilmartin. Az építésziroda mozgáskorlátozottakkal és paralimpiai sportolókkal is egyeztetett a tervezési szempontokról. A hozzáférhetőséget üvegkorlát segíti, hogy bármilyen magasságból jól látszódjon a kiállítás, speciális padokat terveztek a bottal járóknak, és mozgatható kávézó-üléseket is készítettek.

A 130 fős színházterem első két sora eltávolítható, a helyükre pedig éppen 26 kerekesszékes látogató fér el – vagyis egy teljes paralimpiai hokicsapat. Az első emelet közel 400 négyzetméteres rendezvényterme Colorado Springs belvárosára, illetve a Sziklás-hegységre néz, a panoráma pihenőteraszokról is élvezhető.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát.

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Folytatódik Dubrovnik átalakítása

Folytatódik Dubrovnik átalakítása

Elektromos taxikkal csökkentené a légszennyezést és a káoszt a város.

Hirdetés