Hirdetés

87 éves korában elhunyt az olasz építész és designer. 

Alessandro Mendini az 1960-as évek radikális tervezési mozgalmának, valamint az ezt követő posztmodern mozgalom kulcsfontosságú szereplője volt. A 60 évet felölelő karrierje során az építészet, a belsőépítészet, a bútor- és a világítás tervezés meghatározó alakja volt. A tervezés mellett nagyhatású teoretikus, és olyan meghatározó magazinok szerkesztője volt, mint a Casabella, a Modo és a Domus. 


Miután 1959-ben megszerezte diplomáját, az olasz Marcello Nizzoli tervező irodájában kezdte karrierjét. 1979-ben csatlakozott a Studio Alchimiához, egy kísérleti kollektívához, amely a modernizmus szigorú szabályaihoz kínált alternatívát: a merész színeket és díszítést részesítették előnyben. Mindez persze előkészítette a Memphis-csoportot, amelyet egykori kollégájával, Ettore Sottsass-szal hoztak létre. 

Egyik legjelentősebb alkotása a Proust fotel, mely a 20. század ikonikus és forradalmi széke: a barokk alakot egy pointillista felületi mintával kombinálta, ami azt jelenti, hogy a fából készült keret és a kárpit több száz apró, kézzel festett ponttal borította. Maga Mendini "intellektuális gyakorlatként" definiálta művét, amely noha "funkció nélküli és nagyon drága", lényege a pointillizmusból fakad, vagyis minden egyes pont tökéletes, ezért az egész tárgy is tökéletes kell legyen. 1989-ben testvérével megalapították az Atelier Mendini építészirodát. Legfontosabb projektjei közé tartozik a hollandiai Groninger Múzeum élénk sárga épülete és a posztmodern Mueso di Omega Olaszországban. Az építészet mellett formatervezéssel is foglalkozott: tervezett kávéfőzőt és konyhai edényeket is. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Alessandro Mendini

Elhunyt Alessandro Mendini

87 éves korában elhunyt az olasz építész és designer. 

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György Ybl-díjas építész.

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Meghalt Kerékgyártó Béla filozófus, építészetteoretikus, építész- és mérnökhallgatók generációinak meghatározó, szemléletformáló oktatója.

Hirdetés