Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az OCTOGON online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal az VI. kerületi Székely Bertalan utca 23. szám alatt található bérházat.

„A franciaudvaros bérházak története nem ér véget a századforduló virágzó korszakával. Az I. világháború után az 1920-as években városszerte ismét felbukkannak a típus, immár főképp a modern építészet szellemében emelt lakóházai. Ennek egyik ékes példája a VI. kerületi Székely Bertalan utca 23. szám alatti bérház, melyet az 1920-as évek egyik legnagyobb építőipari vállalata építtetett” – jegyezte meg Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján: 

A Cyklop Építő és Ingatlanforgalmi Rt. az 1920-as évek egyik legnagyobb és széles körben ismert építőipari vállalkozásaként számos budapesti bérházat építtetett és kivitelezett. Ezek közé tartozik a Nyugati pályaudvar közelében található franciaudvaros bérház is, melynek tervezője a Cyklop nagyra becsült vezérigazgatója, Székely Béla építész volt. A köztiszteletben álló tervezőről kortársai elismeréssel szóltak, így például Az 50 éves Vállalkozók Lapja jubileumi albumában a Cyklop nagyarányú és gyors fejlődését elsősorban a kiváló szaktudású és nagy agilitású Székelynek tulajdonították.

Az építész életútjáról keveset tudunk; fia, Székely András visszaemlékezése alapján a Monarchia idején Amerikában járt egyetemre, 1912-ben New Yorkban házasodott meg, majd 1914-ben a háború hírére visszatért Magyarországra, hogy a fronton harcoljon a hazáért. Karrierje az 1920-as években teljesedett ki, amikor az 1923-as alapítású Cyklop Részvénytársaság vezérigazgatója lett. A Cyklop Rt.-t a Belvárosi Takarékpénztár alapította, de az Angol-Magyar Bank és a Kohner Adolf Fiai cég is szerzett a vállalatnál érdekeltséget. Tevékenységükhöz egy sor bérpalota építése köthető, mint például a II., Margit körút 56–58. szám alatti csatlakozó udvaros bérház (terv: Győri Sándor, építés: 1928–1929), a III., Raktár utca 39–41. szám alatti komponált udvaros beépítés (terv: Sebestyén Artur, ifj. Paulheim Ferenc, Neuschloss Kornél, Gyenes Lajos, Vida Artur, Böhm és Hegedűs, építés: 1928) vagy a III., Bécsi út 88–92. szám alatti több épületből álló, hatalmas bérházegyüttes (terv: Hikisch Rezső és ifj. Paulheim Ferenc, építés: 1927).
 


A vállalat beruházásában épült még a nagy szenzációnak számító VII., Kertész utca 24–28. szám alatti „Cyklop Garage” (terv: Löffler Béla, építés: 1924), amit Európa legnagyobb és legmodernebb garázsaként hirdettek a lapok. A három franciaudvarral kiképzett épület fő attrakciója, hogy a lakások és üzletek mellett egy építésekor 250 jármű befogadására alkalmas korszerű garázs is létesült (pár évvel később 500 férőhelyessé bővítették), amelyhez autószalon, kocsimosóhely, benzintöltő állomás, javítóműhely, sofőrszállás és sofőrtársalgó is tartozott.

Ez a prosperáló vállalat építtette a Székely Bertalan utcai előudvaros bérházat is, mely különleges, art deco stílusjegyeket mutató homlokzatával tűnik ki a környezetéből. Az épület alaprajza még a háború előtti korszak gangos elrendezését követi, külső megjelenésén ugyanakkor már a modern klasszicizáló, néhol art deco elemekkel keveredő formavilág látszik. 
 

VI. kerület, Székely Bertalan utca 23.
Építtető: Cyklop Építő és Ingatlanforgalmi Rt.
Építész: Székely Béla
Épült: 1927


Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Vak Bottyán utca 1–5.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Vak Bottyán utca 1–5.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Bertalan utca 23.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Bertalan utca 23.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Keleti Károly utca 33.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Keleti Károly utca 33.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Hirdetés