Franciaudvaros bérházak Budapesten

Mártonffy Melinda könyve az ARTEM/BOOKS kiadásában

2020. végén jelent meg az ARTEM/BOOKS kiadó bemutatkozó kiadványa, amely a budapesti építészet speciális épülettípusát, a franciaudvaros (cour d’honneurös) bérházakat mutatja be fotókkal alaprajzokkal, művészi igényű kivitelben.

Fotó: Schmal Fülöp

A rendkívül igényes kötet foglalkozik a franciaudvaros bérházak kialakulásának történetével, megjelenésének előzményeivel, a budapesti bérházépítészetben betöltött szerepével, tömegalakításaival, alaprajzi rendszereivel és építészeti különlegességeivel, a típus utóéletével, valamint az ezeket az épületeket tervező építészekkel.

Az átfogó történeti áttekintésen túl Budapest legizgalmasabb franciaudvaros bérházain keresztül mutatja be ezeknek az épületeknek a szépségeit, az egyes példákat gazdag művészi fotóanyaggal illusztrálva, színes történetekkel fűszerezve.

Végül egyfajta függelékként ajánlott útvonalakkal, térképen is láthatóvá teszi a helyszíneket, pontos címjegyzéket mellékelve. Akár saját otthonunkra is rábukkanhatunk a kötetben – e cikk szerzője ebben a meglepetésben részesült, így első kézből igazolhatja ennek a bérháztípusnak az előnyeit. 

 

Fotó: Schmal Fülöp

A könyv szerzője Mártonffy Melinda művészettörténész, több építészettörténeti tematikájú könyv társ-szerzője és szerkesztője (pl. KÖZTI 66 – Egy tervezőiroda története I., szerk.: Ferkai András, Budapest, Vince Kiadó, 2015.; Lázár Antal – Jelek a térben, szerk. N. Kósa Judit – Mártonffy Melinda – Hübner Teodóra, Budapest, Corvina Kiadó, 2019.) régóta elhivatott épített örökségünk feldolgozásában és bemutatásában.

A könyv törzsanyagát hétéves kutatás adja, ennek eredményeit foglalja össze a szerző a szakma és a nagyközönség számára is érthető, élvezhető formában, rengeteg illusztrációval, melyek között archív felvételek, eredeti tervrajzok és újonnan készített fotók egyaránt megtalálhatók.

Szakmai lektorként dr. Ferkai András építészettörténész működött közre.

Külön erénye a kötetnek a minőségi grafika  A könyv designját a Deco magazinnak is dolgozó Bárdy Anna tervezőgrafikus, fotóanyagát Schmal Fülöp fotóművész készítették.

A könyvbe belelapozhatnak a bookline oldalán, illetve a kiadó honlapján is megrendelhető
430 oldal
Cérnafűzött, keménytáblás
Képekkel
ISBN 9786150096032

Az ARTEM/BOOKS egy új, friss szellemű könyvkiadó, amely nevéhez hűen főként művészeti tematikájú munkákat publikál. A kiadó hosszútávú célja olyan minőségi könyv termékek megjelentetése, amelyek mind tartalmilag, mind külalak tekintetében magas színvonalat képviselnek. Vallják, hogy ahhoz, hogy a szűk szakmai érdeklődőkön túl a széles közönség számára is vonzóvá tegyünk egy-egy fontos kultúrtörténeti témát, a közérthetőség mellett elengedhetetlen a nívós design. A kiadvány a kiadó bemutatkozó kötete. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gondolatok az emberről, a városról és a világról

Gondolatok az emberről, a városról és a világról

Megjelent Körmendy Imre Urbanisztikai reflexiók / Gondolatok az emberről, a városról és a világról című kötete. A könyvet június 10-én délután 4 órakor mutatják be az érdeklődőknek.

Kis magyar snassz és neociki

Kis magyar snassz és neociki

Könyvbemutató, kiállítás megnyitó, autóbuszos neocikitúra.

Budapest rejtőzködő téri világát tárja fel egy új könyv

Budapest rejtőzködő téri világát tárja fel egy új könyv

Szövényi Anna Budapesti terek című könyve a Terc kiadó gondozásában jelent meg.

Nincs találat!

Hirdetés