Hirdetés

Mártonffy Melinda könyve az ARTEM/BOOKS kiadásában

2020. végén jelent meg az ARTEM/BOOKS kiadó bemutatkozó kiadványa, amely a budapesti építészet speciális épülettípusát, a franciaudvaros (cour d’honneurös) bérházakat mutatja be fotókkal alaprajzokkal, művészi igényű kivitelben.

Fotó: Schmal Fülöp

A rendkívül igényes kötet foglalkozik a franciaudvaros bérházak kialakulásának történetével, megjelenésének előzményeivel, a budapesti bérházépítészetben betöltött szerepével, tömegalakításaival, alaprajzi rendszereivel és építészeti különlegességeivel, a típus utóéletével, valamint az ezeket az épületeket tervező építészekkel.

Az átfogó történeti áttekintésen túl Budapest legizgalmasabb franciaudvaros bérházain keresztül mutatja be ezeknek az épületeknek a szépségeit, az egyes példákat gazdag művészi fotóanyaggal illusztrálva, színes történetekkel fűszerezve.

Végül egyfajta függelékként ajánlott útvonalakkal, térképen is láthatóvá teszi a helyszíneket, pontos címjegyzéket mellékelve. Akár saját otthonunkra is rábukkanhatunk a kötetben – e cikk szerzője ebben a meglepetésben részesült, így első kézből igazolhatja ennek a bérháztípusnak az előnyeit. 

 

Fotó: Schmal Fülöp

A könyv szerzője Mártonffy Melinda művészettörténész, több építészettörténeti tematikájú könyv társ-szerzője és szerkesztője (pl. KÖZTI 66 – Egy tervezőiroda története I., szerk.: Ferkai András, Budapest, Vince Kiadó, 2015.; Lázár Antal – Jelek a térben, szerk. N. Kósa Judit – Mártonffy Melinda – Hübner Teodóra, Budapest, Corvina Kiadó, 2019.) régóta elhivatott épített örökségünk feldolgozásában és bemutatásában.

A könyv törzsanyagát hétéves kutatás adja, ennek eredményeit foglalja össze a szerző a szakma és a nagyközönség számára is érthető, élvezhető formában, rengeteg illusztrációval, melyek között archív felvételek, eredeti tervrajzok és újonnan készített fotók egyaránt megtalálhatók.

Szakmai lektorként dr. Ferkai András építészettörténész működött közre.

Külön erénye a kötetnek a minőségi grafika  A könyv designját a Deco magazinnak is dolgozó Bárdy Anna tervezőgrafikus, fotóanyagát Schmal Fülöp fotóművész készítették.

A könyvbe belelapozhatnak a bookline oldalán, illetve a kiadó honlapján is megrendelhető
430 oldal
Cérnafűzött, keménytáblás
Képekkel
ISBN 9786150096032

Az ARTEM/BOOKS egy új, friss szellemű könyvkiadó, amely nevéhez hűen főként művészeti tematikájú munkákat publikál. A kiadó hosszútávú célja olyan minőségi könyv termékek megjelentetése, amelyek mind tartalmilag, mind külalak tekintetében magas színvonalat képviselnek. Vallják, hogy ahhoz, hogy a szűk szakmai érdeklődőkön túl a széles közönség számára is vonzóvá tegyünk egy-egy fontos kultúrtörténeti témát, a közérthetőség mellett elengedhetetlen a nívós design. A kiadvány a kiadó bemutatkozó kötete. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ne haladjunk el ilyen budapesti értékek mellett

Ne haladjunk el ilyen budapesti értékek mellett

A város összes franciaudvaros bérháza egyetlen könyvben, kilenc sétaútvonal mentén.

Utazz a világ körül Kovács Lehellel!

Utazz a világ körül Kovács Lehellel!

Jules Verne világa színes, egyedi módon átrajzolt Google Street View képeken.

Díjat kapott a Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötet

Díjat kapott a Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötet

 A szerző, Mártonffy Melinda pedig máris a folytatásra készül.

Hirdetés