Újabb magyar siker egy kínai pályázaton.

Kazi Zsolt építészmérnök terve a Hebei-i borászati és kulturális központ pályázatán bejutott a legjobb kilenc munka közé. A versenyre 79 országból összesen 1012 pályázati terv érkezett be, melyekből Kazi tervének egyedüli magyarként sikerült a shortlistre kerülni. A döntéshozók a Kínában szokásos rendszer szerint a továbbdolgozott második forduló során választják ki a megépítésre terjesztendő tervet.

 

A Créa Talents 2020 őszén írt ki nemzetközi építészeti pályázatot egy olyan borászati és kulturális központ megtervezésére, mely a Peking városát körülölelő Hebei tartományban fekvő Huailai régiójának meghatározó központjává képes válni. A földterület alapján a világ legnagyobb szőlőtermő vidéke nagy történelmi múltra tekint vissza, a terület virágzása a mai napig töretlen.

 

 

A kiírás egy 100 ezer négyzetméteres komplexumot vetített előre, melyben szerteágazó szolgáltatások biztosítják a látogatóknak megtapasztalni a kulinaritás világát. A kicsivel több, mint 6,5 hektáros tervezési területen megvalósuló fejlesztés célkeresztjében a régió és borvidékének turisztikai fellendítése áll. A főváros közelsége és a széleskörű nemzetközi exporttevékenységből származó érdeklődés megnyitotta a régió számára a gasztro- és üzleti turizmus lehetőségét. A program fő eleme a borászati múzeum és kiállítótér. Emellett igényként szerepelt vendéglátó helyek, kereskedelmi és expo területek, közösségi és irodaterek valamint egy szálloda kialakítása is. A cél egy olyan széleskörűen hasznosítható épület létrehozása volt, mely – szűken vett értelemben – magába tömöríti a kívánt funkciókat miközben jelként viselkedik a térben. Tágabb kontextusban pedig egyfajta kiindulópontként szolgál a környező vidékek felfedezéséhez, a hely és a kínai borkultúra megismertetéséhez. A multifunkciós épületre a kiírók egy innovatív és egyben fenntartható tervet kerestek.

 

A terv alapvetése a környezettel való kapcsolat és együttműködés megteremtése. A helyszín önmagában is különleges – a Peking városát három irányból határoló, hegyekkel sűrűn borított terület zárt völgyeiben mintha egy külön világba csöppennénk. A számos őshonos szőlőfajtából több, mint 7000 éve állítanak elő itt bort.

„A tervezési folyamatot tekintve érdekes volt egy ilyen nagy múltú kultúra távoli vidékére tervezni, emellett mindig izgalmas feladat és egyben kihívás is nemzetközi mezőnyben versenyezni. Kíváncsian várom az eredményt” – mondja Kazi Zsolt a különleges feladatról.

 

 

A koncepció a szőlőszemek természetes formájára épül, melyből kialakulnak a fő tömegek és irányok. A tervezés során fontos szempont – és egyben elvárás is – volt a hosszútávú fenntarthatóság, a természetes zöld és a víz beemelése a tervbe. Az épület kialakításában és működésében szoros kölcsönhatásban áll a környező tájjal. A már-már térformaként megjelenő fő tömegek által kijelölt közösségi átriumtérben a kint és bent határmezsgyéje elmosódik. Kialakul egy bensőségesebb, védett; de mégis természetes szabadon bejárható tér, ami mentén az egyes funkciók felfűzésre kerültek. Az épület kiterjedt függőleges és vízszintes irányú külső és belső zöldfelületekkel, vízfelületekkel rendelkezik, melyek nem csupán rekreációs szempontból lényegesek, hanem a működésben is aktív szerepet játszanak.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szabadon szárnyalt a fantázia a Market x MOME kurzushéten

Szabadon szárnyalt a fantázia a Market x MOME kurzushéten

Keszthelyi Kristóffal (Lean Tech Mérnökiroda) és Ritter Ádámmal (Moratus) beszélgettünk.

Mikroklíma Budapesten – az Archikon terve a Nagyvásártelepre

Mikroklíma Budapesten – az Archikon terve a Nagyvásártelepre

Egy olyan városrész koncepciója, ahol az innováció és az új karakter a leghamarabb talál utat magának.

Légvédelmi tornyot és lapostetős kórházat is zöldítenének Bécsben

Légvédelmi tornyot és lapostetős kórházat is zöldítenének Bécsben

Ötleteit várnak olyan közterületek kizöldítésére, ahol a közművezetékek vagy helyhiány miatt nem lehet fákat ültetni. 

Hirdetés