A pályázat felhívja a figyelmet a világítási kultúrára, és azokra a szakterületekre, melyek hatással vannak fejlődésére.

A Fény Mestere Nívódíjat az alapító azzal a céllal hívta életre 2015-ben, hogy nagyobb figyelmet irányítson világítási kultúrára és azokra a szakterületekre, melyek hatással vannak fejlődésére. 2019-ben negyedszer írta ki a Lisys-Project Kft. a pályázatot, aminek a február végi díjátadó rendezvénye az év egyik legjelentősebb világítástechnikai eseménye volt.

Nívódíj és különdíjak

A Lisys-Project Kft. 2015-ben a Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapította – a komoly szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is járó – A Fény Mestere – Master of Light Nívódíjat. A pályázathoz több különdíjat támogató szervezet, cég is csatlakozott, tehát a kezdeményezés elérte célját és széles körben szólította meg a szakembereket. Ahogy minden évben, az ERCO által támogatott hallgatói pályázatot tavaly is kiírták. A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor és a Borz Kováts Sándor különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a régi-új Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet különdíjat támogatta, és saját szakmai zsűrivel választotta ki a különdíja győztesét. 

A Nívódíjra beérkezett pályázatokat a kiírótól független, kilenctagú szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben): 

 • Bányai Tamás, világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője
 • Botzheim Bálint, építész
 • Farkas János, világítástervező
 • Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke
 • Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke
 • Kertész András DLA, építész
 • Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója
 • Somogyi Krisztina, az épiteszforum.hu társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató
 • Szász László DLA, építész

Különleges helyszín – Thália Télikert

A Fény Mestere 2019 díjátadónak a Thália Télikert adott otthont. A kiváló adottságokkal rendelkező belvárosi helyszín sokszínűségével illeszkedett a díjátadóhoz, és képes volt kompromisszumok nélkül fogadni annak különleges, több kulturális vonatkozási programot is felölelő rendezvényét. Az összes helyiség (a pódium zongorával, a könyvbemutatók és beszélgetőestek megtartására is alkalmas kiállítótér, a színházterem, de még az európai viszonylatban egyedülálló függesztett nézőtér alatt kialakított rendezvénytér is) fogadta a vendégeket a díjátadón. Az Élőkép Színház Hullámtér című fény-produkciója kísérte a rendezvényt, mely térről és mozgásról mesélt a fény nyelvén. További kulturális programként a galérián vendégek megtekinthették Bagossy Levente díszlettervező gyönyörű makett-kiállítását is.

Szakmai alapú döntés

A zsűri a Nívódíjra beérkezett pályázatok közül négyet, a hallgatói pályázatok közül kettőt juttatott a döntőbe. Az est kiemelt szakmai programpontja az ő háromperces prezentációjuk volt, illetve az azt követő kérdezz-felelek, ami lehetőséget adott a zsűrinek és a közönségnek egyaránt, hogy a pályázatokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre részletekbe menő választ kapjanak. A zsűri ezt követően elvonult, hogy egy félórás tanácskozás után meghozza a döntését.

Díjazottak

A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíjat kapta: Jánosi András (Lumoconcept), Dobrovitz István (Lumoconcept), Szüts Nóra, Baló Dániel (Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában)

A Fény Mestere – Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek:

 • Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)
 • Szabó Kristóf és Szász Attila (Space of Sense)
 • Tóth Bálint (Wolfram Sky)

Junior Master of Light 2019 hallgatói díjat kapta: Lencsés Andrea (Fizikai valóság)

A Junior Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Fénytechnikai-tervezés Különdíj: Varga Balázs és Asztalos Nóra (Only with kinetic lights)

Borz Kováts Sándor Különdíj: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)

Bedécs Sándor Különdíj: Herédi Győző és Selmeczi György (Corvinus Ybl Palota, Kulturális Rendezvénytér világítási rendszere)

Provim Mesterdíj: Kovács Zoltán, Golda János, Rajkai Ferenc (Kollektív Műterem Kft.) (Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont)

Magyar Építőművészet Különdíj: Szabó Kristóf és Szász Attila (KristofLab) (Space of sense)

Magyar Építőművészet Junior Különdíj: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Összetett díjazás

A Nívódíj győztese a művészi emlékdíjon felül a Lisys-Project Kft. felajánlásából 1 000 000 forintot nyert, míg a hallgatói díj győztese az ERCO felajánlásából egy nagy presztízsű, több napos németországi szakmai utazáson vehet részt. A Nívódíjra, a különdíjakra és a Junior Master of Light hallgatói pályázatra beérkezett pályaművek hamarosan megtekinthetők az afenymestere.hu oldalon.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Bartók anno és ma”

„Bartók anno és ma”

Pályázati felhívás íróknak.

Alkoss szabadon | Vesta Home x Budapest Park

Alkoss szabadon | Vesta Home x Budapest Park

Művészeti pályázatot hirdet fiatalok számára a Budapest Park és a Vesta Home.

Év háza 2022: Indul a közönségszavazás!

Év háza 2022: Indul a közönségszavazás!

Melyik családi ház és középület tetszik Önnek a legjobban?

Hirdetés