Hirdetés

A pályázat felhívja a figyelmet a világítási kultúrára, és azokra a szakterületekre, melyek hatással vannak fejlődésére.

A Fény Mestere Nívódíjat az alapító azzal a céllal hívta életre 2015-ben, hogy nagyobb figyelmet irányítson világítási kultúrára és azokra a szakterületekre, melyek hatással vannak fejlődésére. 2019-ben negyedszer írta ki a Lisys-Project Kft. a pályázatot, aminek a február végi díjátadó rendezvénye az év egyik legjelentősebb világítástechnikai eseménye volt.

Nívódíj és különdíjak

A Lisys-Project Kft. 2015-ben a Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapította – a komoly szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is járó – A Fény Mestere – Master of Light Nívódíjat. A pályázathoz több különdíjat támogató szervezet, cég is csatlakozott, tehát a kezdeményezés elérte célját és széles körben szólította meg a szakembereket. Ahogy minden évben, az ERCO által támogatott hallgatói pályázatot tavaly is kiírták. A Magyar Belsőépítész Egyesület a Bedécs Sándor és a Borz Kováts Sándor különdíjakat, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai-tervezés különdíjat, a Provim Kft. a Provim Mesterdíjat, a régi-új Magyar Építőművészet folyóirat a Magyar Építőművészet különdíjat támogatta, és saját szakmai zsűrivel választotta ki a különdíja győztesét. 

A Nívódíjra beérkezett pályázatokat a kiírótól független, kilenctagú szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben): 

 • Bányai Tamás, világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője
 • Botzheim Bálint, építész
 • Farkas János, világítástervező
 • Göde András belsőépítész, a zsűri elnöke
 • Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke
 • Kertész András DLA, építész
 • Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója
 • Somogyi Krisztina, az épiteszforum.hu társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató
 • Szász László DLA, építész

Különleges helyszín – Thália Télikert

A Fény Mestere 2019 díjátadónak a Thália Télikert adott otthont. A kiváló adottságokkal rendelkező belvárosi helyszín sokszínűségével illeszkedett a díjátadóhoz, és képes volt kompromisszumok nélkül fogadni annak különleges, több kulturális vonatkozási programot is felölelő rendezvényét. Az összes helyiség (a pódium zongorával, a könyvbemutatók és beszélgetőestek megtartására is alkalmas kiállítótér, a színházterem, de még az európai viszonylatban egyedülálló függesztett nézőtér alatt kialakított rendezvénytér is) fogadta a vendégeket a díjátadón. Az Élőkép Színház Hullámtér című fény-produkciója kísérte a rendezvényt, mely térről és mozgásról mesélt a fény nyelvén. További kulturális programként a galérián vendégek megtekinthették Bagossy Levente díszlettervező gyönyörű makett-kiállítását is.

Szakmai alapú döntés

A zsűri a Nívódíjra beérkezett pályázatok közül négyet, a hallgatói pályázatok közül kettőt juttatott a döntőbe. Az est kiemelt szakmai programpontja az ő háromperces prezentációjuk volt, illetve az azt követő kérdezz-felelek, ami lehetőséget adott a zsűrinek és a közönségnek egyaránt, hogy a pályázatokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre részletekbe menő választ kapjanak. A zsűri ezt követően elvonult, hogy egy félórás tanácskozás után meghozza a döntését.

Díjazottak

A Fény Mestere – Master of Light 2019 Nívódíjat kapta: Jánosi András (Lumoconcept), Dobrovitz István (Lumoconcept), Szüts Nóra, Baló Dániel (Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában)

A Fény Mestere – Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek:

 • Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)
 • Szabó Kristóf és Szász Attila (Space of Sense)
 • Tóth Bálint (Wolfram Sky)

Junior Master of Light 2019 hallgatói díjat kapta: Lencsés Andrea (Fizikai valóság)

A Junior Master of Light 2019 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesült: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Fénytechnikai-tervezés Különdíj: Varga Balázs és Asztalos Nóra (Only with kinetic lights)

Borz Kováts Sándor Különdíj: Szentgyörgyi Szandra (Fény és árnyék a motiváció eszközei)

Bedécs Sándor Különdíj: Herédi Győző és Selmeczi György (Corvinus Ybl Palota, Kulturális Rendezvénytér világítási rendszere)

Provim Mesterdíj: Kovács Zoltán, Golda János, Rajkai Ferenc (Kollektív Műterem Kft.) (Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont)

Magyar Építőművészet Különdíj: Szabó Kristóf és Szász Attila (KristofLab) (Space of sense)

Magyar Építőművészet Junior Különdíj: Balla Tímea (Tektonikus fényjáték)

Összetett díjazás

A Nívódíj győztese a művészi emlékdíjon felül a Lisys-Project Kft. felajánlásából 1 000 000 forintot nyert, míg a hallgatói díj győztese az ERCO felajánlásából egy nagy presztízsű, több napos németországi szakmai utazáson vehet részt. A Nívódíjra, a különdíjakra és a Junior Master of Light hallgatói pályázatra beérkezett pályaművek hamarosan megtekinthetők az afenymestere.hu oldalon.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

DECODE pályázat negyedszer is

DECODE pályázat negyedszer is

Idén először egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is jár fődíj mellé.

Álmodj közösségi padot és pályázz!

Álmodj közösségi padot és pályázz!

Fiatal tervezők mobil utcabútorai teszi majd még élhetőbbé a Bartók Béla Boulevardot.

Komoly pályázati lehetőség egyetemistáknak

Komoly pályázati lehetőség egyetemistáknak

Egy maximum 100 négyzetméteres, meghatározott funkciójú épületet kell BIM rendszert alkalmazva megalkotni a Market 21 Days pályázaton.

Hirdetés