Október 27-én átadták az erdélyi Kovászna megyében lévő, Sepsiszentgyörgyhöz közeli Kökös teljesen felújított unitárius templomát. A 2016 és 2018 között zajlott helyreállítás során megerősítették a tetőszerkezetet, elkészült az épület teljes külső és belső felújítása, a harangtorony és a kerítőfal megújítása, valamint tereprendezésre is sor került. A rekonstrukció a Rómer Flóris-terv keretéből, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajlott.

Forrás: Teleki László Alapítvány

Kökös első, kis méretű, egyetlen hajóból és félköríves szentélyből álló temploma a XIII. és XIV. század fordulóján épülhetett. Később hajójának északi falához sekrestyét toldottak. A templomot egy 1500 körüli tűzvészt követően bővítették, a félköríves szentély helyére a hajóval azonos szélességű szentélyt építettek, a falak magasságát növelték, azokat támpillérekkel erősítették. A XVI. század második felében, a protestáns használatnak megfelelően lebontották a sekrestyét. A templom különálló harangtornya és déli portikusza a XVIII. században épült.

1954-ben a templom leégett, ezt követően helyreállították. A korabeli faberendezés elpusztult, de a középkori faragott kő részletek megmaradtak.

A közelmúlt művészettörténeti kutatásai során a falak belső felületén freskók kerültek elő. Különlegesen értékes a déli fal egyik ablakának festett belső béllete, valamint a nyugati falon előkerült Szent László legenda-töredék.

Forrás: Teleki László Alapítvány

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Saket Sethi építész Mumbai külvárosában tervezte a Sunoo templomházat.

Építészet 2020: Díjnyertes pátyi templom

Építészet 2020: Díjnyertes pátyi templom

Gutowski Robert épületéről Uhl Gabriella írt az idei második lapszámban.

Égig érő mese

Égig érő mese

Őrfi József története folytatódik

Hirdetés