Átlátszó templommal tanít bennünket két építész

Hogy ne csak nézzünk, de lássunk is.

"Olvass a sorok között!" szlogennel építettek még 2011-ben egy kis templomot a belga Limburgban, de az üzenete most is éppen olyan aktuális: ahhoz, hogy tudj olvasni a sorok között, először olvasd el és értelmezd a sorokat, és ne csak a saját szemszögedből. 

Fotók: Filip Dujardin

A Reading between the Lines egy fiatal építész páros munkája, Pieterjan Gijs és Arnout Van Vaerenbergh 2007 óta dolgoznak együtt. Alkotásaikra jellemző, hogy bár mindketten elsősorban építésznek vallják magukat, kompozícióikat mindig valamilyen művészi keretbe ágyazzák, hogy társadalmi üzeneteiket a lehető legjobban tudják közvetíteni. Elsődleges kulcsszavaik a kísérlet, a reflexió, a táj integrálása és a néző bevonása. 

A templom 100 egymásra rakott acéllapból épült fel, amelyet beton alapra helyeztek és tíz méter magasan nyúlik a levegőbe. A vízszintes lemezek használatával a hagyományosan tömbszerű templom koncepció helyett egy "átlátszó" műalkotást hoztak létre.

Attól függően azonban, hogy honnan nézzük az épületet, tűnhet masszívnak, de olyannak is, ami egyetlen lapként olvad bele a tájba. Az alkotók szerint a templom és a táj nem választható el egymástól, a környezet ugyanis egyaránt az alkotás része, és azt sugallják vele, hogy ahhoz, hogy valaki olvasni tudjon a sorok között, első körben el kell olvasni a sorokat és értelmezni is kell őket, akár különböző perspektívából is. A templom láthatóvá teszi a gyönyörű tájat, és a táj által válik befogadhatóvá a templom is.

Fotók: Filip Dujardin

A kis kápolnának nincs jól meghatározott funkciója, leginkább a vizuális élményre és a mondanivalóra összpontosít. Formájában hasonlít a régióban lévő templomokhoz, a hagyományos funkciók elhagyásával azonban arra is utalni akartak, hogy a környék templomai konganak az ürességtől.

Forrás: Dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csendes áhítat és átgondolt funkcionalitás

Csendes áhítat és átgondolt funkcionalitás

Szent II. János Pál Pápa Templom, Páty.

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Az Andeer melletti épületet a Herzog & de Meuron tervezte.

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Mert alig foglalkozik velük valaki. 

Hirdetés