Hogy ne csak nézzünk, de lássunk is.

"Olvass a sorok között!" szlogennel építettek még 2011-ben egy kis templomot a belga Limburgban, de az üzenete most is éppen olyan aktuális: ahhoz, hogy tudj olvasni a sorok között, először olvasd el és értelmezd a sorokat, és ne csak a saját szemszögedből. 

Fotók: Filip Dujardin

A Reading between the Lines egy fiatal építész páros munkája, Pieterjan Gijs és Arnout Van Vaerenbergh 2007 óta dolgoznak együtt. Alkotásaikra jellemző, hogy bár mindketten elsősorban építésznek vallják magukat, kompozícióikat mindig valamilyen művészi keretbe ágyazzák, hogy társadalmi üzeneteiket a lehető legjobban tudják közvetíteni. Elsődleges kulcsszavaik a kísérlet, a reflexió, a táj integrálása és a néző bevonása. 

A templom 100 egymásra rakott acéllapból épült fel, amelyet beton alapra helyeztek és tíz méter magasan nyúlik a levegőbe. A vízszintes lemezek használatával a hagyományosan tömbszerű templom koncepció helyett egy "átlátszó" műalkotást hoztak létre.

Attól függően azonban, hogy honnan nézzük az épületet, tűnhet masszívnak, de olyannak is, ami egyetlen lapként olvad bele a tájba. Az alkotók szerint a templom és a táj nem választható el egymástól, a környezet ugyanis egyaránt az alkotás része, és azt sugallják vele, hogy ahhoz, hogy valaki olvasni tudjon a sorok között, első körben el kell olvasni a sorokat és értelmezni is kell őket, akár különböző perspektívából is. A templom láthatóvá teszi a gyönyörű tájat, és a táj által válik befogadhatóvá a templom is.

Fotók: Filip Dujardin

A kis kápolnának nincs jól meghatározott funkciója, leginkább a vizuális élményre és a mondanivalóra összpontosít. Formájában hasonlít a régióban lévő templomokhoz, a hagyományos funkciók elhagyásával azonban arra is utalni akartak, hogy a környék templomai konganak az ürességtől.

Forrás: Dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Saket Sethi építész Mumbai külvárosában tervezte a Sunoo templomházat.

Építészet 2020: Díjnyertes pátyi templom

Építészet 2020: Díjnyertes pátyi templom

Gutowski Robert épületéről Uhl Gabriella írt az idei második lapszámban.

Égig érő mese

Égig érő mese

Őrfi József története folytatódik

Hirdetés