A voksokat július 31-ig lehet leadni. 

Négy magyar projektre lehet szavazni az Architizer A+ Award nemzetközi verseny fináléjában: a Gutowski Robert tervei alapján megvalósult pátyi Szent II. János Pál pápa templom a Vallási épületek és emlékművek kategóriájában, az Építészet és tanulás kategóriában a BORD Építész Stúdió Debreceni Nemzetközi Iskola épülete, az Archikon Párisi Udvara az Építészet és megőrzés kategóriában, a VPI Beton Nagy-Mihály Márk által tervezett BINN betonszemetese pedig a Kültéri termékek és anyagok kategóriában került be a finalisták közé. 

Párisi Udvar

Nem kis feladatot vállalt magára az Archikon Építésziroda, amikor megpályázta a Párisi Udvar felújításának megtervezését. Európa egyik legnagyobb kerámia burkolatú épületéről van szó a város kiemelt területén, amelyet már többször átalakítottak, és amelynek tulajdonosai egy reprezentatív, ötcsillagos luxusszállodát kívántak létrehozni – a ház múltjához méltó módon.

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás

Párisi Udvar egy minden értelemben elképesztő épület: olyan időutazással ajándékozza meg a látogatót, amelyben korok és stílusok, fantázia és valóság, élő munka és százéves high-tech alkot lélegzetelállító elegyet. 

A tervezők fő célként azt fogalmazták meg, hogy az itt eltöltött idő életérzést, élményt nyújtson a látogató számára: egy elvarázsolt világot, ahová később is visszavágyik. Emellett fontos szempont volt, hogy a műemléki értékek és a mai kor mérnöki, gépészeti, statikai, tűzvédelmi követelményei, a luxusszálloda technológiai elvárásai észrevétlen természetességgel szolgálják az újjászületett környezetet.
 

Debreceni Nemzetközi Iskola
 

A BORD Építész Stúdió eddigi legtudatosabb épülete a Debreceni Nemzetközi Iskola, erős szimbólumrendszerrel, fotogén ötödik homlokzattal, váratlan előképekkel. Kör, téglalap, piramis – az építészet őseredeti formái adják a BORD-tervezte iskolaépület sarokpontjait. Filozófiája középpontjában a tanuló és a felfedezésen alapuló oktatás áll. A 2019 őszén átadott épület Debrecen egyik kertvárosi övezetében, közvetlenül az 1300 hektáros kiterjedésű, Natura 2000-es védettség alatt álló Nagyerdő határán épült meg.

Fentről tökéletesen látszanak az épület legfontosabb jellegzetességei: a körív forma mellett a természettel való szimbiózis, az oktatás helyszíneit adó pavilonszerű térsor, végül a középpontban elhelyezkedő sportpálya – ez utóbbinál egyenlőség helyett a versengés kerül előtérbe, de a csapatsportok révén ugyanúgy jelen van a közösség, az egymásért küzdés, az egymás iránti felelősség is.

Fotó: Palkó GyörgyFotó: Palkó György

Miután az iskola ötszáz diákot fogad be három korosztályból, a területeiket a körívre felfűzött térsorokban, egymás mellett, mégis szeparáltan alakították ki.

BINN

A BINN tervezése során kifejezett cél volt, hogy a minél hatékonyabb működés mellett sokféle városképbe beilleszthető legyen. Betonteste és horganyzott, porfestett acélfedele révén nem csupán esztétikus, de használhatósága és tartóssága is garantált.

A szemetes design szempontból az egyik legbonyolultabb köztéri tárgy.

Fotó: VPI Beton, Fabricius AnnaFotó: VPI Beton, Fabricius Anna

A BINN-nek is sokféle igénynek kellett egyszerre megfelelnie: a könnyű telepíthetőség és karbantarthatóság mellett az egyszerű ürítés és záródás is fontos szempont volt. A BINN többfelé is megtalálható Magyarországon, többek között a nemrég felújított budapesti Vörösmarty téren és Podmaniczky téren is.

A VPI Betonnak nem ez az első jelölése, a korábbi években két betonpadja, a Fülöp Fruzsina által tervezett KAVICS és a Paunoch Renáta által tervezett CROMA is elnyerte az Architizer A+Award közönségdíját, a KAVICS ráadásul a zsűri díját is megkapta.
 

Szent II. János Pál pápa templom

A templomot Gutowski Robert építész saját lakhelyére tervezte, ez a személyes, közeli, bensőséges viszony érződik a léptéken, a téralakításban és a belső terek átgondolt hangoltságában. A templom megérkezéskor kibontakozó sziluettje az ölelés körkörösségében tárulkozik elénk.

A központi épülettömb mintegy kinyújtott kézként kulcsolódik össze a megemelt belső udvart körülvevő körítőfalban, amely egyszerre védelmezi és tartja egyben a közösséget.

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás

Védelmező gesztusa egyszerre lokális és egyetemes szinten is kifejezi a közösségteremtés igényét és lehetőségét, amelyre a templom mint épület lehetőséget teremt. 

A bravúros megoldásokkal vezetett természetes fény keresztül-kasul bejárja a szentélyt és a hajót, vagyis a középkori templomépítészeti hagyományt követően a fény teremti, rajzolja körül a szakrális teret, a fal csak másodlagos kiegészítő objektum.

A merészen virtuóz belső megoldások közül a feljárók rejtett, magánáhítatra szánt, meghitt kápolnát is magába foglaló struktúrája említendő. A félköríves elrendezés miatt a templom minden napszakban, szinte óráról órára követi az idő múlását, mintha egy hatalmas napóra számlapján vándorolna körbe a napsugár.


Az Architizer a világ legnagyobb építészeti platformja, amely sokféle kategóriában évente osztja ki az Architizer A+ díjakat. A Nagy-Mihály Márk által tervezett szemetest a kültéri bútor kategóriában a világ minden tájáról nevezett design koncepció közül választották ki. A zsűri díja mellett minden kategóriában szavazással választják ki a döntősök közül a közönségdíjas alkotásokat. Tavaly összesen 400 000 szavazat érkezett a különböző kategóriákban. Július 31-ig lehet szavazni, a BINN-re itt tudtok, a Szent II. János Pál pápa templomra itt, a Debreceni Nemzetközi iskola oldala itt elérhető, az Párisi Udvaré pedig itt
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kreativitást ösztönző nagykövetségi étkészlet és az iskolai közétkeztetésben használható játékos, praktikus tárgycsalád

Kreativitást ösztönző nagykövetségi étkészlet és az iskolai közétkeztetésben használható játékos, praktikus tárgycsalád

A  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kerámiatervezés mesterképzési szak két diplomamunkáját mutatjuk be.

Szerepelj a Bartók Boulevardon

Szerepelj a Bartók Boulevardon

Nyílt pályázatot hirdet az Eleven Ősz

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Zalavári Fruzsina díjazásával zárult a DECODE alapítvány díjtárgy tervezési pályázata

Hirdetés