Visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, a Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Morvay&Morvay M2 DESIGN PROJECT által tervezett gödi villa az OCTOGON DECO 2021/5 számából.

Göd egy csendes utcájában álló családi ház elődjét azzal a szándékkal vásárolták meg tulajdonosai, hogy kibővítésével egy vidám, élettel teli otthont hozzanak létre. 

 

A hosszanti oldalon végigfutó teraszok összefogják a tömbökre tagolt házat és egysé - ges arculatot kölcsö - nöznek az épületnek

 

A bővítés és átalakítás megtervezésére a tulajdonosok az M2 Design Project csapatát kérték fel, akik az építészeti és  belsőépítészeti terveket egyetlen folyamatban egyesítve készítették, így a kialakuló külső tömeg és belső terek érzékeny összefonódása egységes egésszé formálódhatott.

 

Az étkezőhöz kap - csolódó hűsölő terasz az utcára néz, az intimitást az oszlopsor közé épített áttört térelválasztó elemek biztosítják.

 

A mediterrán stílusú eredeti sátortetős épületrészhez annak arányrendszerével azonos földszintes bővítmény épült. Az így kialakuló két tömb csatlakozásába nyitott fedélszékes, minden irányban a kerthez és teraszokhoz direkt módon kapcsolódó, nagy üvegfelületekkel ellátott központi tér került.

 

A nappaliban a vidám színfoltok mellett egy furnérozott felületű, a padló színéhez pácolt, térben megmozgatott falburkolat jelenik meg, aminek egy része nyitható, és tárolóként funkcionál. A tér eleganciáját a mennyezeti világítótestek különböző méretű gyűrűi koronázzák meg.

Az eredeti épületrész tömbjében található az előszoba, konyha és étkező, valamint a szülői lakrész, míg az újban a gyerekek birodalma kapott helyet. A kettőt a nappali tere köti össze,amelynek padlószintje pár lépcsőfokkal lejjebb került, így a kertkapcsolat teljesebbé vált, és a belmagasság is megnőtt. A három tömb eltérő padlószintje jól mutatja a tervezők azon szándékát, hogy az eltérő funkciójú belső terek és a külső környezet kapcsolatát különböző módon definiálják.

 

A konyhát a nappalitól a régi épület főfala választja el, a kapcsolatot különleges antracit keretek hangsúlyozzák. A nyitott fedélszék szarufákat idéző megoldása az eredeti épület mediterrán hangulatának kortárs átirata.A rengeteg pakolófelülettel rendelkező, párhuzamos elrendezésű konyhában mindkét oldalon visszatér a keretes megoldás. A tűzhely és a mosogató mögött egyedi mintájú festett üveglap képez hátfalat. A kamrába rejtett ajtón keresztül lehet bejutni, mely a konyhabútor megjelenésébe simul.

 

Az így kialkuló, kelet-nyugati tájolású „hosszúház” helyiségeihez mindkét irányban egységes megjelenésű, de különböző funkciókat betöltő, lapostetős oszlopsor csatlakozik, ami hol az épülethez simulva előtetőként, hol kiszélesedve fedett teraszként, máshol pedig épülethez csatolt nyitott teraszrész térhatároló paravánjaként funkcionál.

 

 

Modern, mégis otthonos hangulatukkal az enteriőrök híven tükrözik a tulajdonosok személyiségét. Tervezői bravúr, hogy a helyenként megjelenő intenzív színek, minták és formák egységes és kortárs kompozícióvá állnak össze. 

 

A szándékosan sötétebbre hangolt szülői hálóban is megjelenik a budoár-hangulatot teremtő bársonyos puhaság és fémes csillogás. Az eredeti szalagparkettát sötétre pácolták. Az ágytámla mélykék bársonyos kárpitozású.

 

Ugyanakkor a meleg, bársonyos, finoman csillogó elegancia is az ő ízlésüknek megfelelően jelenik meg, igényes, magas minőségű anyagok és bútorok segítségével. A tervezők koncepciójának részét alkotta az a törekvés, hogy a markáns mobiliák köré letisztult, visszafogott, kortalan keretet alkossanak, ami még egy esetleges stílusváltást is könnyedén elvisel.

 

További képek a galériában


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Bauhaus adaptáció
  • 2022-05-17 11:00
  • Deco

Bauhaus adaptáció

A csendes, zöldövezeti környezetben található Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása.

Csoda az erdő mélyén

Csoda az erdő mélyén

Sergej Makhno corten acéllal burkolt villája Ukrajna erdőségében.

Modern villabelsők francia felkérésre
  • 2022-02-07 09:00
  • Deco

Modern villabelsők francia felkérésre

A Szépség Metropoliszának közelében, azaz Párizs elővárosában áll ez a nemrégiben alapított villa, amelynek enteriőrjeit egy fiatal magyar tervezőnő koncepciója szerint alakították át példamutató gyorsasággal, magas színvonalon.

Hirdetés