Fatemplomok kortárs utóda Norvégiában a koppenhágai JAJA építészirodától.

A norvégiai Solakrossen falucska első egyszerű kis templomát a 13. században építették kőből, és évszázadokig használták. A huszadik század derekán a falu új, nagyobb, hosszházas templomot építtetett, 500 méterrel arrébb, hagyományos formákkal, szintén kőarchitektúrával. Amikor a falu ezt is kinőtte a dán JAJA a norvég Brandsberg-Dahls Arkitekter közreműködésével a hagyományos északi fatemplomok kontúrját idézte fel fából és betonból.

 

 

Az új templom nem csak vallási ceremóniák helyszíne, de közösségi gyülekezőtér is egyben. Kortárs megjelenése újradefiniálja a kis falu identitását. A horizontális beton alépítmény két fával burkolt tömeget hordoz. A templomhajó pontosan a hozzá vezető főutca folytatása, szinte hívogatja, magába szippantja az arra járókat. 

 

 

A JAJA építészei egyszerű, tiszta formát választottak, közel négyzetes, derékszögű  terek fogadják az érkezőket, melyeket kereszt alakban koronáz, meg a fával burkolt meredek tetőfelépítmény. Az áhítatos atmoszférát a fények teremtik meg, melyekkel a tervezők tudatosan bántak. 

Az oltár fölött egy helyi művész, Marie Buskov rézből készült szobra függ. A deszkázaton, és a közé applikált színes ólomüvegen átszűrődő napfény spiritualitással tölti meg a keresztet formázó tetőzet alatti tágas teret. Derült napokon színes árnyékok vetülnek a térbe a tetőn át, ha pedig a nap lenyugszik, a templomhajó visszanyeri nyugodt, egyszerű, mégis poétikus formáját.

A sötétségben a bent égő fény világít, a bejárati üvegfelület hívogat, az oromfalak hunyorognak. Az új templom a falu szakrális világítótornya, mely messziről hirdeti, hogy érdemes betérni. 

 

 

Projekt: Sola templom
Építészet: jaja architects és brandsberg-dahls arkitekter
Design team: Jakob Christensen, Jan Tanaka, Kathrin Gimmel, Stephen Dietz-Hodgson, Sam de Boever, Kaspar Dettinger, Sara Patriksson, Pawel Furmanowski
Alapterület: 1,600 m²
Helyszín: Sola, Norvégia
Megbízó: Sola önkormányzata
Átadás éve: 2021
Fotók: Rasmus Hjortshøj / Coast Studio

 

Forrás: a designboom cikke nyomán

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Háztáji otthon

Háztáji otthon

A Nesting digitális rendszerével bárki szabadon megtervezheti otthonát a jövőben.

Ház két lépésben

Ház két lépésben

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

Maradj még

Maradj még

A nyugalom teljességét kínálják a pihenni vágyóknak a Kleine Bleibe hangulatos épületei.

Hirdetés