Egy fenntartható és megfizethető kollekció
 

Struktúr kollekció – a Komok új, hazai alapanyagból és gyártással készült, elérhető árú bútorcsaládja. A Komok stúdiója egy budapesti ipari területen helyezkedik el, a kollekció tervezésénél az indusztriális, őszinte esztétika volt a meghatározó. A kollekcióban megjelennek a hagyományos csarnoképítési struktúra elemei: pillérek, főtartók és fióktartók. 

 


A márka építész hátterű tervezői és alapítói, Nagy Péter és Juhász Norbert szívesen kísérleteznek az egyszerű formákkal és a felhasznált anyagok textúráival, karakterével. Bútoraikra az időtálló megjelenés, a funkcionalitás és az alacsony ökológiai lábnyom jellemző, ezek az értékek pedig különösen fontosak a túltermeltség korában.

A tervezők a Struktúr tervezése során is a fenntarthatóságot és a tárgyak hosszú életciklusát tartották szem előtt. A bútorok anyaga magyar erdőgazdálkodásból származó tömörfa, egy megújuló, újrahasznosítható és tartós alapanyag. 

A Struktúr bútorok háromféle fából rendelhetőek, kőrisből, tölgyből és dióból. A tömörfa bútorok jóval tartósabbak a laminált vagy furnérozott társaiknál, amiknél ha például lepattan egy darab a külső fedőrétegből, megjelenik alatta a kevésbé esztétikus, általában vízre érzékenyebb felület. A benyomódások, karcolások könnyen javíthatóak csiszolással, az esetleges mélyebb sérülések pedig csak hozzáadnak a bútor esztétikájához – ahogy a japán világnézet, a wabisabi is ezt hangsúlyozza.

 


A kollekció különlegessége, hogy felületkezelés nélkül is megvásárolható. Ez az egyre többfelé terjedő megoldás egyrészt olcsóbb és könnyebben felújítható, javítható terméket eredményez, másrészt tudatosabb használatra és szorosabb kapcsolatra ösztönzi használóját.

A bútor szép lassan kap egy használatból eredő patinát, amihez történetek, szokások társulnak, miközben mi is jobban megismerjük ennek az élő, természetes alapanyagnak a viselkedését és textúráját.

Ha a kezeletlen fa valakinek mégis túl sok áldozatot jelentene, azt nagyon könnyen leolajozhatja. Ez a természetes felületkezelési mód félévente ismételve tartós védelmet ad a bútornak. A kezeletelen bútorok olajozott felületkezelésre előkészítetten érkeznek, de megrendelhetőek felületkezeléssel is.
 A kollekció tervezése során szempont volt a gazdaságosság is, mivel minél szélesebb körhöz jut el alacsony áron egy magas minőségű, fenntartható termék, annál nagyobb léptékű lesz a környezeti hatása is. A brandnek a fenntarthatóság mellett az edukáció is fontos, tárgyaik megismerésével a vásárló tanulhat az egyes anyagok, technológiák ökolábnyomáról, a körkörös gazdasági modellről, tárgyak életciklusáról és a velük való kapcsolatunkról is. Az utókövetést és terméktámogatást is komolyan veszik.

A Struktúr bútorok sorszámozottak, öt év garanciával adják őket, segítik a használót karbantartási, felújítási, felületkezelési leírásokkal és tanácsokkal, illetve ha már nincs rájuk szükség, segítenek a bútor következő használóját megtalálni vagy tönkremenetel esetén újrahasznosítani.

 

 

Komok | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Stelázsi | FRISS DIPLOMA

Stelázsi | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Az Architres Studio első kollekciója

Az Architres Studio első kollekciója

Elegáns, formabontó és fenntartható

Az IKEA 80. születésnapját ünnepli a júliusban érkező kollekció
  • 2023-06-29 12:00
  • Deco

Az IKEA 80. születésnapját ünnepli a júliusban érkező kollekció

Nytillverkad a vállalat designöröksége előtt tiszteleg 

Hirdetés