Az elmúlt napokban több hazai építész is díjat kapott, nézzük, mely épületekért!

Kisebb díjeső hullott az elmúlt napokban a hazai építészekre, és mivel az Építészet Világnapja legalább részben ünnep, nem is tarthatnánk meg méltóbban, mint a díjazott épületek bemutatásával. Nézzük, mely épületek vívták ki a szakma elismerését október első napjaiban!

Az Év háza

Idén először gála keretében adták át az Év háza díjat, amelyet családi ház és lakóépületek kategóriában Karlovecz Zoltán kapott meg a Pécsre tervezett háromlakásos lakóházáért, középület kategóriában pedig  Járomi Irén és Kiss Gyula építészpáros munkája, a nagykőrösi városi piac csarnoképülete bizonyult a szakmai zsűri véleménye szerint a legjobbnak. Ez utóbbi épületet az épületet az OCTOGON 151-es (2019/3-as) lapszámában mutattuk be.

A két fődíj mellett hat különdíjat is kiosztottak:

  • Vékony Péter, Mezei Sándor és Éltető Zsófia a Bugyi-Ürbőpusztán található tanya-nyaralóépület tervezeséért
  • Tóth Péter DLA, Dr. Szűcs Endre, Mérő Máté és Kis Kálmán a csopaki lakóépülért
  • Czégány Sándor a Monorierdőben található Református Gyülekezetiház terveiért
  • Singer Ádám egy szombathelyi családi ház tervezéséért
  • Kasuba János a debreceni Görögkatolikus Érseki Hivatal terveiért
  • Vadász Bence DLA és Miklós Zoltán részére, a budapesti Meininger Hotelért.

A Meininger Hotellel az OCTOGON 150-es (2019/2-es) lapszámában foglalkoztunk behatóbban.

A gáláról itt írtunk részletesen.

A nagykőrösi piac főhomlokzata

MAPEI referenciaépületek világversenye

A rangos elismerést 18 éve rendezik meg. A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő korszerűsítési projektje keretében restauráltak és áttelepítettek két nagyméretű védett mozaik alkotást. Ilyen méretű üvegmozaik alkotás bontása, restaurálása és áttelepítése ezidáig még nem történt Magyarországon. A fürdőfelújítás hidegburkolatok kategóriában került a legjobbak közé, a fürdő belsőépítészetét a Medveczky és Gotthard (Medveczky Kazimir) jegyzi, a burkolatokról a Cser-Fa gondoskodott.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdővel részletesen foglalkoztunk az OCTOGON 152-es (2019/4-es) lapszámában.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő

XIII. kerületi építészeti díj

Az elmúlt években kisvárosnyi építkezés zajlik Angyalföldön, így a Klapka Központ méltán lehet büszke a helyi építészeti díj elnyerésére. A szolgáltatóház különleges építészeti minősége mellett egy városrész életének központi helyét jelöli ki, társadalmi mozgásokat támogat.

A Klapka Központról részletesen írtunk az OCTOGON 151-es (2019/3-as) lapszámában

A Klapka Központ Angyalföldön

Design Hét Budapest

A designünnep érintőlegesen foglalkozik építészettel, ám a vizuális kommunikáció kategória díjánál speciel éppen igen. Az elismerés a 2017-es Lipcsei Könyvvásár Csend legbelül című magyar pavilonjának járt. A Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely, Sztranyák Zsófia és Zilahi Péter által alapított Lead82 a műfaji határokat könnyedén átlépve, a tipográfia, az építészet és a sound design területeinek formanyelvi alapkészleteiből merítve hozott létre olyan összművészeti alkotást, mely minden autonóm indíttatása ellenére mégsem vesztette el létrejöttének alapvető célját: méltó kontextust és környezetet biztosítani hazánk reprezentálásának.

BIG See Award

Zárjuk egy nemzetközi díjjal, merthogy a szlovén BIG See Award nemzetközileg is rangos elismerésnek számít, és a korábbi évekhez hasonlóan idén is több magyar építész megkapta. 

Vendéglő kategória: Bara Design Studió, Hello Wood

Kereskedelem kategória: 81 FRONT

Lakóépület kategória: Project Ma, Nanavízió, Gikovska Interior Design Studio, Minusplus, Margeza Design Studio, Hanusz Ákos, Reklektik, A+Z Design Studio, Pyxis Nautica Design & Built, Studio Arkitekter, Studio Bunyik, Más Építészek, DÉR Architects

Munkahely kategória: Totalstudio, Level Up Office Design, DVM Group, MádiLáncos Stúdió, The Alchemists

Faház kategória: DÉR ArchitectsMosskito, Őrfi József

Város és közösség kategória: Kaderják Eszter (Domokos Kázmér, Kéry Dorottya, Sebestyén Noémi Éva, Pongrácz Anna), Szilágyi Norbert (Bartalis Szilárd, Bíró Árpád, Csata Attila, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Botond, Szilágyi Ödön, Szökő Kristóf István, Szökő Laura).

Az Építészet Világnapja alkalmából összeszedtünk a következő hetek gazdag programkínálatából ötöt, amelyeket semmiképpen nem érdemes kihagyni.

De visszatérve a díjakra, idén is lesz még mit ünnepelni, elég csak az októberben, az építészet hónapjában átadandó Pro Architecturára vagy a november elei Média Építészeti Díjára gondolni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ember Sári nyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Ember Sári nyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

A díjat kétévente adják át és a magyar művészek nemzetközi szerepvállalását segíti.

A világ legjobbja lett az ózdi Digitális Erőmű

A világ legjobbja lett az ózdi Digitális Erőmű

A Csontos Györgyi tervezte épület a FIABCI World Gold Winner díját nyerte el.

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

Kreatív és minőségi megoldások a szálcement homlokzatburkolati anyag használatában.

Hirdetés